Baranyai Barna: Laktózérzékeny

0
Baranyai Barna: Laktózérzékeny

A doki diagnózisa másodpercekig visszhangzott a fejemben, én pedig egy hosszú sóhaj után ennyit tudtam kinyögni: Nabasszameg.

Szomorúan lépdeltem hazafelé, belül olyan gondolatok marcangoltak, mint DEAPIZZÁBANISVAAHAAN, vagy MÉSZERETEMAMILKACSOKIT. Öreganyám, az a drága jó asszony eddig tejben-vajban fürösztött, de meg kell kérnem, álljunk át a sósavra, mert az még mindig kevésbé halálos rám nézve. Az árokparton vidáman virágzott a kutyatej, de én nagy ívben, fújtatva kerültem el mindet. Basszus, már fényképezésnél sem mondhatom, hogy csíz. Soha többé nem alszom úgy, mint a tej, és hótbiztos, nem fogok beleaprítani semmit.

– Hát akkor jól megszívtad. Már csak azért is, mert gyümölcsleves és tejszínes hús van ebédre! – mondta anyám, miután hazatértemkor végighallgatta a halál-monológomat.

– Ééj, de jó nekem, akkor vidáman elrágcsálom ezt a pár szem ropit, aztán…

– Abban is van tej.

– HÁDENEMÁ – méltatlankodtam.

– A húst megeheted, nem lesz bajod.

Francokat nem, már égetett is belülről. Kikaptam a szekrényből az első gyógyszeres dobozt, amire gyomor volt írva, megfordítom, hatalmas betűk: LAKTÓZT TARTALMAZ.

– DEMÉCSINÁLODEZTVELEM – üvöltöm kétségbeesésemben. Leroskadok a kanapéra, hagyom, hadd fájjon. Böngészni kezdem a telefont, megakad a szemem valamin.

– Anya, megvan még a gázmaszkunk?

– Mire kell?

– A holnapi időjárás miatt.

– Mi?! Mi lesz?

– Tejköd.


Humoreszk

A humoreszk prózai kisepikai műfaj. Fő jellemvonása a karcolatszerű, rövid terjedelem és az ennek megfelelő, fő vonásokra redukált kidolgozás, valamint a könnyed, kedélyesen derűs hangulatú humor. A 19. századi, klasszikusnak nevezett válfajára az anekdotikus elemek a jellemzőek. A század első évtizedeiben a műfaj egyre népszerűbbé vált, az újságírás és a kabarépódium jellemző formáinak egyike lett. A modern humoreszk a századforduló idején alakult ki; könnyed groteszkség, a nyelvi humor hangsúlyozottabb jellege és az anekdotikus hangnem hiánya jellemzi. (Stephen Leacock Humoreszkek-válogatás, 1926; Karinthy Frigyes Görbe tükör, 1912. )


Baranyai Barna: Egy gomb?

Nincs megjeleníthető cikk