Az utóbbi években jelentősen erősödött a szólólemez, szólóprojekt-jelenség a hazai zenei világban. Csak az elmúlt pár hónapban három ilyen jellegű anyag is megjelent a magyar undergroundban. Jakab Péter és Egyedi Péter lemezei mindkét zenész életében fontos mérföldköveknek bizonyultak, most pedig egy harmadik lemez kapcsán a Kiscsillagos és Santa Diveres Szesztay Dávid munkáját ajánljuk figyelmetekbe. Kis hazánk nagy zenéi az f21-en! 

Igényesség mindenek előtt 

A lemezről korábban kiadott első, címadó dal már megjelenésekor felkeltette figyelmünket, azonban az első dalt hallgatva nem gondoltam, hogy egy ennyire változatos, komplex és komoly anyag érkezik a teljes lemez formájában. Nem arról van szó, hogy ez az első track gyengébb lenne, mint a lemezen szerepelő többi hét dal, sőt… Az Ide rejtem a ház kulcsát az egyik legigényesebb popszám, amit valaha hallottam, de az tény, hogy stílusával és viszonylagos könnyedségével igencsak elüt a lemez további dalaitól 

Az érzelmek tengerén

Így aztán rendes sokként ért a lemez többi része, hiszen mindenre számítottam, csak erre a már-már tökéletesen komponált komplexitásra nem – értve ezt mind zenei, mind érzelmi értelemben. A dalok sokszínűsége ellenére a teljes albumot áthatja és egyben tartja egy nehezen szétbontható érzelmi esszencia, melyben melankólia, felszabadultság, a múlt feldolgozatlansága és feldolgozottsága egybeolvadva léteznek.

A tudás, a kreativitás, és az érzelmek hármasa 

A korábban már szóba hozott igényesség mögött jól detektálható zenei kompetenciák jnak meg, ez folyamatosan érzékelhető a koncepció átgondoltságából, a hangszerelés (már-már szélsőségesen kreatív) változatosságából, a hangszeres játékok kiemelkedő minőségéből, valamint Dávid énekszólamaiból, melyek (hála a jó égnek) teljesen nélkülözik a hazai alternatív zenében túlságosan is jellemző – bár a mai napig sok esetben akár jól is megszólalni képes – felvett modorosságot, hanyagságot. Ez a profi zenész” attitűd esetünkben nem jelenti azt, hogy kiveszne az őszinteség a zenéből, így egy teljes élményt kapunk az album meghallgatásával, mely szellemi és érzelmi értelmemben is üdítően kielégítő élmény.

A mérték 

Ritka az olyan zene, melyben az énekes mindig tudja, hogy mennyi kell, mennyi fér bele. Aki egyfelől jól ismeri a saját határait, másrészt hajlandó beáldozni saját képességeinek mutogatását a harmónia és az egység oltárán. Az Ide rejtem a ház kulcsát minden pillanata arról tanúskodik, hogy Szesztay Dávid egy ilyen énekes.

Fedezd fel Szesztay Dávidot!

Az introvertált érzékenység és a pontosságra törekvés nemcsak a dalszerkezeteket hatja át, de Szesztay Dávid dalszövegeit is. Az általa használt képek néhol erősen filmszerű és asszociatív jellege pont annyit enged meg a fantáziánknak, amennyit mi és Dávid közösen együttműködve, dalról dalra megszabunk neki. A feleslegesség és túlírtság elkerülésére való törekvés áthatja az albumot, mely ezzel együtt néhol egészen merész zenei megvalósításokkal él. Hallgassátok a teljes lemezt Spotifyon vagy Youtubeon.
CD vásárlásával itt van lehetőség az előadó támogatására.

A kiemelt képbe illesztett albumborító Szathmáry István – Thyillustration munkája.