Március 30-án közzétettünk egy szavazást, melyben arra voltunk kíváncsiak, hogy szerintetek melyik volt az elmúlt öt év (2015–2020) legjobb verseskötete. A szavazás tegnap éjfélkor zárult. Az elmúlt hat napban 705-en adtátok le a voksaitokat és összesen 173 kötetre érkezett szavazat. Ezek közül első helyen Kemény István Nílus című verseskötete végzett kimagasló, 14,8%-os szavazati aránnyal, a top tíz egyetlen duplázó költője pedig Terék Anna lett. Az alábbiakban közöljük a közönségszavazás toplistáját. 

Az f21.hu közönségszavazásának első 10 helyezettje:

  1. Kemény István: Nílus – 104 szavazat (14,8%)
  2. Vajna Ádám: Oda – 98 (13,9%)
  3. Simon Márton: Rókák esküvője – 81 (11,5%)
  4. Peer Krisztián: 42 – 80 (11,3%)
  5. Terék Anna: Háttal a napnak – 74 (10,5%)
  6. Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt – 71 (10,1%)
  7. Takács Zsuzsa: A Vak Remény – 68 (9,6%)
  8. Biró Krisztián: Eldorádó ostroma – 64 (9,1%)
  9. Izsó Zita: Éjszakai földet érés – 63 (8,9%)
  10. Terék Anna: Halott nők – 61 (8,7%)

Az első 25 helyezett között rajtuk kívül helyet kapott Závada Péter: Roncs szélárnyékban, Mész; Kali Ágnes: Ópia; Szálinger Balázs 360, 361; Áfra János: Rítus; Kemenes Henriette: Odú; Horváth Benji: A dicsőséges Európa; Seres Lili Hanna: Várunk; André Ferenc: Szótagadó; Fehér Renátó: Holtidény; Horváth Veronika: Minden átjárható; Mesterházy Balázs: Soha nem látott bálnák hangja; Kertai Csenger: Mindig kivirágzik és Dékány Dávid: Dolgok C-hez című kötete.

Gratulálunk a toplistásoknak és minden kötetnek, ami felkerült a listára! Az olvasóknak pedig köszönjük a rengeteg szavazatot!

A szavazás pedig, ahogy ígértük, egy, a magyar költészet napján élőben követhető beszélgetés egyik fő témáját fogja képezni. Facebook oldalunkon április 11-én 17 órakor kezdődik majd a Hol állunk most? – Költészet napi szemle az elmúlt öt év lírájáról című kerekasztal, melynek vendégei Visy Beatrix, Péczely Dóra, Csete Soma és Beck Zoltán lesznek, a moderátori “székben” pedig Eszenyi Fanni és Vincze Bence ülnek majd.

A Facebook-esemény leírásából:

„Milyen szempontok alapján választja ki és értékeli a versesköteteket a mai irodalomkedvelő? Milyen változásokat figyelhetünk meg az irodalomnépszerűtési tendenciák terén? Fontos-e a közösségépítés? Lehet-e költészetből brandet építeni? Miben változott és merre tart a kortárs magyar líra? Emellett szó lesz az általatok választott top 10 verseskötetről, a fiatalok költészethez való közeledési lehetőségeiről, a kritika és a kritikai nyelv szerepéről, a hagyományos irodalmi platformokról és koncepciókról, az elmúlt öt év legfontosabb irodalmi eseményeiről és persze a kortárs magyar líra jövőjéről.” 

Röviden: megpróbáljuk körbejárni, hol is állunk most.

legjobb verseskötet szavazás - f21
A szavazás eredménye lesz az egyik fő témája a Hol állunk most? – Költészet napi szemle az elmúlt öt év lírájáról című beszélgetésnek

„Meghívottjaink:

Beck Zoltán (1971, Devecser) a 30Y frontembere, dalszerző, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója, a Libri irodalmi díj zsűrijének tagja.

Csete Soma (1996, Szekszárd) költő, kritikus, irodalomszervező, a Késelés Villával irodalmi beszélgetéssorozat moderátora, a Késelés Késsel reflexiós rovat kritikusa.

Péczely Dóra (1968, Gyöngyös) szerkesztő, kritikus, a Szívlapát és a Lehetnék bárki című, fiataloknak szóló népszerű versantológiák szerkesztője, a Prae Kiadó szerkesztője, a Tilos az Á Könyvek egykori főszerkesztője.

Visy Beatrix (1974, Budapest), irodalomtörténész, kritikus esztéta.  A Lakásszeminárium művészeti műhely megálmodója. A kortárs irodalom elkötelezett olvasója.

Az est moderátorai Eszenyi Fanni (költő, kulturális újságíró) és Vincze Bence (kultúraszervező, az f21.hu főszerkesztője) lesznek.”