A Hónap Hangjai cikksorozatunkban az aktuális hónap elsősorban magyar nyelvű zenei terméséből készülünk nektek gondos válogatással. Az 5+1-es felállásban öt magyar és egy extra, angolul megszólaló hazai könnyűzenei alkotást ajánlunk figyelmetekbe.

A hónap hangjai februárban:

Jakab Péter – Ki a ligetbe

„Virággal jött és nem bajnok
Ne bízz bennem én rád vallok”

Meditatív, süppedős deep house hangulatvilág, élhetetlen, halhatatlan Jakab Péter dal. Selymes sub basszusok, kellemes gitár csordogálás, minimál modern elektronika. Egy „nem fontos személy” ilyenekről és így énekel végig egy albumot.

Bohemian Betyars – Elölről Újra

„Ha új világba születnék, minden a régi lenne,
Ha új úton járnék, végül úgyse hinnék benne”

Tökéletesen kifacsart szövegvilág és zenei hangulat ábrázolja hétköznapi tragédiánkat: nincs beteljesedés, mindig ugyanaz a vége, kezdhetjük elölről újra és újra. Ez a téma különösen aktuális a pandémia idején – látványosan odavannak a Bohemian-tagok is, de szerencsére dalokat nem felejtenek el írni a nagy életunalomban. Nagyszerű darabbal bővítették a zenekar életművét.

Szesztay Dávid – Ide rejtem a ház kulcsát

„Ne is nézz szét, mert szanaszét fújta a szél az avart
A nappalok szőnyegén befedi a múltam a holnapokat
Befedi a múltam a szél”

Ünnepélyes dal nosztalgiára, elhagyott kulcsokra, a felismerés élményére, a múltba ragadt jövőnkre írva. A klipből és a szövegből összetett érzésvilág bontakozik ki, a dalképlet világos, a hangzás és Dávid éneke üdítően természetes.

Téveszme – Csillagösvényedre

„Szegény embernek teher alatt nő az álma”

A komplett rock zenei színtér egyik legérdekesebb eleme a hardcore punk Téveszme zenekar. A kiismerhetetlen dalvezetés, megfoghatatlan gitár hangzás, a tiszta és screamelt énekrészek állandó váltakozása mind hozzájárulnak a sajátos összhatáshoz. A társadalomkritikus szövegek mitikus, sorsszerű képeikkel egy törékeny lelkiismereti igazság felé tapogatóznak, melyet néhol erőszakosan, néhol pedig líraian próbálnak kiemelni a jelenlegi viszonyokból, elvárásokból, (tév)eszmékből.

Fatal Error – Mesélnék

„Szólj hozzám, ha elmennél és utoljára látlak
Eldobhatnám minden kincsem egyszer s mindenkorra
Ha közös dalunk még egyszer hangosabban szólna”

A Fatal Error a hónapban elhunyt Siklósi Örs emlékére írta legújabb dalát.

Villö Acetone – Kickback

what’s that noise?
who’s there?
you wanna rob me?
you’ve found your woman”

Ellenállhatatlan, dögös groove, kísérleti rock hangzás, ironikus szövegelés. Igazán egyedi és jól működő hangot ütött meg Villö Acetone, kíváncsian várjuk a projekt jövőjét.

Kiemelt kép: Jakab Péter – Nem fontos személy (Official Video 2021)