Itthon és máshol is egyre gyakoribbak az online kiállítások. Habár a közösségi élmény hiányában, de a földrajzi határokat átlépve neves múzeumok kollekciói váltak megtekinthetővé a nagyközönség számára egyetlen kattintással.

A járványhelyzet miatt bevezetett intézkedések óta kevesebb a nyilvános esemény. Jobban mondva az olyan, amit nem a virtuális térben rendeznek meg. Nincs ez másképp a kiállításokkal sem. Ezért világszerte több múzeum digitalizálta tárlatait, ezzel lehetőséget nyújtva mindenkinek arra, hogy ingyenesen, – ha nem is testközelből – egyetlen kattintással betekintést nyerjen számtalan intézmény gyűjteményébe. Közülük sok ismert is akad.

Louvre

A világ legnagyobb művészeti múzeuma, a Louvre, gyűjteményének egy részét virtuális táraltvezetés keretein belül tette megtekinthetővé. A különböző kiállításokban minden egyes ponton teljes körbetekintést biztosít a múzeum, amely pontok között kattinttatásokkal haladhat előre-hátra a látogató. Jelenleg hét darab önálló virtuális tárlat érhető el, köztük a múzeum híres egyiptomi gyűjteménye is.

Wikimedia Commons

British Múzeum

Lévén a járvány bezárásra kényszerített sok intézményt, ezt nem kerülhette el a British Museum sem. A több mint 8 millió műtárgyból álló gyűjtemény azonban elérhető a webes látogatók számára. Karöltve a Google Kulturális Intézettel, a British Múzeum már nem csak kívülről, de belülről is körbejárható a Google Utcakép (Google Street View) alkalmazással.

Wikimedia Commons

Vatikáni Múzeumok

A Vatikán falai közt sétálni felér egy időutazással. Nem is meglepő, hogy a városállam nagy része mára egy kiterjedt múzeumkomplexummá lett. Az évek során felhalmozott hatalmas gyűjtemény mellett egyes terek már önmagukban is műemléknek minősülnek. Köztük is a legismertebb maga a Sixtus-kápolna, és annak Michelangelo által alkotott mennyezetfreskója.

Wikimedia Commons

Dalí Színház-múzeum

A spanyol (katalán) Figueresben található múzeum, amely egyedül Salvador Dalínak lett szentelve, egyben a művész végső nyughelye is. Dalí saját múzeumára szürrealista tárgyként tekintett, egyfajta labirintusra, amelyből kilépve a látogatók úgy érezhetik, mintha egy teátrális álommal gazdagodtak volna. Innen ered a színház-múzeum elnevezés. A virtualizált múzeum gyűjteményében ismertebb művek mellett eddig kevésbé látottak is megtalálhatók, nem beszélve a monumentálisabb darabokról.

Wikimedia Commons

Magyar Nemzeti Múzeum és Nemzeti Galéria

Két hazai példa. A Magyar Nemzeti Múzeumnak többféleképpen is megvalósított virtuális kiállítása látható a weboldalán. Ezek közül kiemelendő a Seuso-kincs 3D virtuális kiállítás. A Nemzeti Galéria oldalán keresztül két tárlat tekinthető meg. Egyik a Magyar Tájak elnevezésű hazai tájfestészet klasszikusait felvonultató kiállítás, mely a Szépművészeti Múzeum által került megvalósításra. Másik, a már régebb óta megtekinthető Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás. Mindemellett a Nemzeti Galéria fizetős, online tárlatvezetéseket is tart a Zoom alkalmazás segítségével az érdeklődők számára.

Wikimedia Commons

A legtöbb hely zárva, mégsincs elzárva minden az emberek elől. Nem kell elindulni sehova, mivel már nem is lehet, de alternatíva akad. A zsúfolt terek nélkül már megtehető ez is – kattintásokkal bejárni egy múzeumot.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons