Friss és ropogós R&B/soul Ausztriából.

Talán egy-másfél éve hallottam először Lou Asrilt. Ausztriában van egy FM4 nevű rádiócsatorna, melyet, ha szép hazánk nyugati részén élsz, néha még hagyományos módon, rádióval is befoghatsz. Online azonban jó minőségben állandóan streamelhető itt. Itt találkoztam először a 2000-es születésű osztrák r&b-csodagyerek, Lou Asril Divine Goldmine című számával.

Az FM4 az osztrák ORF állami(!) közszolgálati műsorszolgláltató által tulajdonolt rádiócsatorna, melyen magas minőségű, és nyitott szellemiségű műsorokat hallgathatunk: híradások, beszélgetések, podcastek, kulturális műsorok német, angol és néha francia nyelven, melyeket legfőképp a zene szeretete dominál. A nyitottság ugyanígy jellemző a lejátszott zenék terén is – itt nem az angolszász és osztrák mainstream előadók unásig ismételgetett aktuális slágereit hallgatod, hanem egy szinte végtelen zenei felfedezőútat nyit előtted a rádiócsatorna.

Az FM4-en találtam meg Lou Asrilt is, akinek a tavaly márciusban megjelent louasril című, hat trackes EP-jét ajánlom most figyelmetekbe. A hat dalból négy már korábban megjelent, a Safe and Complete és Som Som című dalok pedig tökéletesen egészítik ki a már ismert zenei- és hangulatvilágot.

Az EP-t frissessége, felfedező és bátor szellemisége különbözteti meg az R&B jól ismert, mindig működő beatjeitől. Gazdag harmóniavilág, a hangszerek – és az énekhang – kreatív kezelése üdítő élményként hat. Lou magas zenei képzettsége (hallgassuk figyelemmel például a Divine Goldmine felépítését, szólóit) egy pillanatig sem nyomja agyon a lazaságot és a természetességet – kifejezetten nem Lou jazzbeli jártasságának és komolyzenei képzettségének mutogatásáért készültek a dalok.

Talán meglepő, de a dalok lecsupaszítva, minimálakusztik hangszereléssel is jól működnek, köszönhetően az alaposan átgondolt dalfelépítéseknek és Lou laza profizmusának.

Kiemelt kép: fm4.orf.at by Alexander Gotter