A macskákból soha sem elég. Ennek bizonyítéka ez a fergeteges partijáték felrobbanó cicákkal, bölcs kecskékkel és féktelen nevetéssel. Elan Lee, Matthew Inman és Shane Small triumvirátusának fejében született meg a kártyajáték ötlete, mely 2022-re az egyik legmagasabb számban eladott társasjáték lett hazai és világviszonylatban is.

Szerző: Paál Boglárka

A Robbanó cicák tulajdonképpen nem más, mint egy kártyapaklikba ültetett orosz rulett: a cél játékban maradni minél tovább úgy, hogy minél kevesebbet kelljen húzni a pakliból. Persze a játék csak akkor lesz igazán izgalmas, ha közben megtréfálod a többieket, ezzel szerezve meg a győzelmet. A játszma főleg a szerencsén múlik, nem a taktikákon, viszont, ha elég ügyes vagy, és jól időzítesz egy macskamentás szendviccsel, egy hiperkecske bevetésével vagy egy nope-nindzsa gonosz sárkányrúgásával, akkor megmentheted magad a kieséstől.

Habár a szabályok egyszerűek (Ne robbanj fel!), egynéhány kártyapárosítással megfűszerezheted a hangulatot, így nemcsak a stilizált cicák, hanem a barátaid is felrobbannak majd – az idegességtől.

A játék készítői megtalálták azt a dolgot, amit nagyjából mindenki szeret: az állatokat. Így lett az orosz rulett és az állatok bizarr kombinációjából egy pörgős és vicces társasjáték, egyedi rajzokkal és ravasz trükkökkel.

robbano-cicak-f21
Forrás: jateksziget.hu

Kétfajta ember létezik: aki szereti a cicákat és aki utálja őket. A játék marketingcsapata ezt ügyesen ki is használta, amikor a macskák idegesítő szokásaira építve adott el több ezer példányt a kártyajátékból. Hiszen így azoknak is megtetszett a játék, akik kedvelik a szőrös négylábú barátainkat és viccesnek tartották az ötletet. Viszont könnyen tudott vele azonosulni a másik tábor is, akik legszívesebben lézerharcba küldenék a cicákat – még ha csak a játék világában is. Ezáltal igazából nem is maga a játék, hanem a cicák tették eladhatóvá a kártyákat.

robbano-cicak-f21
Fotó: Paál Boglárka

Annak ellenére, hogy a társas 2015-ben jelent meg, csak az elmúlt két évben lendült fel a népszerűsége. Ennek hátterében vagy egy macskainvázió láthatatlan manipulációja állhat, vagy a 2020/21-es pandémiás időszak. Noha az első verzió sokkal jobban hangzik – és lehet, jobban örültünk volna ennek –, sajnos a második opció a valószínűbb. A korlátozások és a bezártság meghozta a kedvünket a játékhoz, de a Robbanó cicákat az okostelefonokra írt, mobilos verzió is hozzásegítette a felkapottsághoz.

Azóta kiadtak már kiegészítő kártyákat is a játékhoz, és hamarosan érkezik egy animációs sorozat a Netflix gondozásában a társasjáték szereplőivel.

A társasjáték elsősorban olyan embereknek lehet az egyik kedvence, akik szeretik a kártyajátékokat, a cicákat, a robbanásokat, a lézersugarakat és néha a kecskéket, netalántán az orosz rulettet – de szerintem tulajdonképpen mindenkinek.

Kiemelt kép: boardgameviet.vn