A tercier szektor helyzete napról napra romlik: lefújt utazások, bezáró éttermek, a fővárosi nagykörút már néma csendben piheni ki hosszú évek áttombolt időszakát. Mire számíthat a szolgáltatói szféra? Milyen nehézségek közepette próbálnak egyes cégek túlélni 2020 első negyedévének vége felé?


Szerző: Buzogány Jácint


A hazánkban jelenleg a csoportos megfertőzések szakaszába lépett új típusú koronavírus minden szektorra beláthatatlan következményeket rótt, melyek súlyát már gazdasági és társadalmi értelemben is viseljük. Számos szempontból vizsgálhatnánk ennek a kölcsönhatásait, azonban most kilépve országunk határaiból, párhuzamot vonva más államok helyzetével járjuk körbe a COVID–19 következményeit.

Sokunk számára a világ felfedezése egyfajta szeánsz: letudjuk a munkát, a tanulmányokat, a különféle kötelezettségeinket, majd a Maslow-piramis legfelső fokát megélve végre eljutunk az önmegvalósítás fázisába hosszú hónapok után. Ezek a tervek, ha nem is kukába, de a fagyasztóba kerülve várják sorsukat. Elnapoljuk az utazást? Ha igen, mennyivel? Rengeteg kérdés merül fel akkor, amikor egyszerre kell néznünk anyagi helyzetünket, hogy a lehető legkisebb veszteségek árán fel tudjunk készülni az előttünk álló időszak kihívásaira, és azt, hogy ne kelljen feladnunk, amire régóta készülünk.

A turizmus rendkívül ki van szolgáltatva egyes államok közbeavatkozásának. A hazai turizmus központjának számító Balatonnál elenyésző turisztikai forgalom van késő ősszel és télen, így november és március között alapvetően zárva vannak a helyi árusok, üzemeltetők, de jelenleg az előszezon is veszélybe került. Több más ország turisztikai központja is hasonlóan áll. Számos nemzetközi hírű könyvtár, múzeum és közösségi tér mellett olyan főbb turistalátványosságok zárt ajtajaival találkozhatunk ma, mint a párizsi Louvre, a pekingi Palace Museum vagy a New York-i Broadway. Habár még lehetséges néhány célpont elérése fizikailag – akár kiskapuk kihasználása révén –, de áhított városunkba érve a kellemes sétán túl sok más lehetőségünk nem volna a zárva tartó helyi nevezetességek miatt. Most tehát nem éri meg bakancslistás helyeink meglátogatása, mivel a programok legalább 90%-a ellehetetlenült.

Kiürültek a repterek – Forrás: airportal.hu

Az érthető érdektelenség és az egyes országok rendkívüli jogrendje megkötötte a repülőtársaságok kezét, és kapacitásuk jelentős hányadát fel kellett áldozniuk. Van egy lista, amelyen azon légitársaságok láthatók, melyek legtöbb kínai desztinációba szóló járataik törlésre kerültek hosszú távon, valamint olyan is, amelyen azon városok egyvelege található, melyek valamilyen módon utazási korlátozást vezettek be Kínával szemben. Ezek számossága megerősítés abban a tekintetben, hogy ennyi vállalat mekkora pénzeket mozgathat meg, ha milliós nagyságrendben bonyolítanak le utasforgalmat a világon. Az ő kiesésük azonban az állam kiesése is. Az általuk fizetett adók nem csak, hogy elmaradnak, de fennmaradásukhoz akár az államoknak is a zsebükbe kell nyúlniuk. Ennek ellenére már van olyan nagyvállalat, amely csődöt mondott. Helyzetüket nehezíti, hogy utasaik joggal várják kárpótlásukat, ami nemcsak anyagi, hanem olyan presztízsveszteségbe is torkollhat, amely a járványt követő időkben is bélyegként maradhat meg. Számos légitársaság azonban elejét vette az esetleges kritikáknak és különféle módon biztosította az őket igénybe vevők kártalanítását. A WizzAir több esetben áthelyezés esetén 120%, pénzvisszatérítés esetén a menetdíj 100%-át biztosítja kezelési költség nélkül. Hogy ez rengeteg embert érint, az mi sem érzékelteti jobban, minthogy csak a kínai holdújévi ünnepség lefújása három milliárd utat érintett valamilyen formában, és itt csak egy eseményről beszélünk.

Minden igyekezet ellenére azonban nem mindegyik piaci szereplő engedheti meg magának a helyzet ilyen módon történő kezelését. A FlyBe-t tartják leendő sorstársai előfutárának, mivel a légitársaságokat érő kiesés milliárd dolláros nagyságrendben mozoghat. A brit tulajdonú, legnagyobb európai regionális légitársaság ugyanis március elején a vírushelyzet következtében csődöt jelentett, járatai ma már nem elérhetőek. Oldalukon is már csak egy tájékoztató található, amiben megkérik a korábban járataikra jegyet váltókat, hogy csak abban az esetben menjenek a reptérre, ha gondoskodtak más alternatíváról maguknak.

Cégek tekintetében elmondható, hogy a multik jelentősen jobb helyzetben vannak, mint a kisebb vállalkozások. A légitársaságokkal ellenben, a monopol helyzetben lévő franchise-okat, mint a McDonald’s-ot, nem kell félteni. Lefedettségük, tartalékaik révén egy esetleges szállításközpontú kiszolgálásra való átállás még hosszú távon megtérülő anyagi befektetésnek is tekinthető. Számos magántermelő, egyéni vállalkozó azonban teljesen ellehetetlenülhet versenytársaihoz képest, ami a saját nemzeti gazdaságot is erősen érinti.

Több kezdeményezés indult, amiknek a segítés a célja. A #MentsdMegAzÉttermet keretén belül utalványokat válthatunk az általunk választott vendéglátó intézményhez, amiket a járvány lecsengése után használhatunk fel, míg a #nemváltomvissza arra irányul, hogy a lemondott és elnapolt előadásokra váltott jegyet ne váltsuk vissza, ezzel segítve a színészek és így a színházi világ jelenlegi helyzetét.

Hazánk gazdaságának kulcsfontosságú mozgatórugóinak számító nagyobb ipari cégek leállása a nemzetközi gépjárműgyártást és a hazai munkapiacot is kihívások elé állította. Nagyobb piaci szereplők, mint Brüsszelben és Mexikóban az Audi, Amerikában a General Motors és a Ford már felfüggesztették a munkavégzést, utóbbiak esetén 150.000 munkavállaló helyzete vált kérdésessé. Legutóbb a Suzuki jelentette be, hogy a jelenlegi zárt április 17-ig meghosszabbítva továbbra sem indulnak újra a gyártóüzemek.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a mérlegnek két nyelve van: a felvásárlás okozta többletvásárlások korábban kevésbé fontosnak tűnő ágazatoknak soha nem látott forgalmat generálnak. A szolgáltatói szférában kitüntetett szereppel bíró kommunikációs és az evolválódó étkeztetési szektor további térnyerésnek néznek elébe. Az alapvető élelmiszerek, tisztálkodási eszközök gyártói is hatalmas profitra számíthatnak. Az árak emelkedésének mértéke bizonyos szintig kevésbé alakít ki vevői irritációt, azonban ezen határ pedzegetése némely médiaszereplőnek többet jelent, mint egy mezei hobbi. Nemrégiben a délelőtti műsorsugárzás sajátságos éllovasa, az Ékszer TV igyekezett új bevételi lábat növesztve kézfertőtlenítőt értékesíteni olyan haszonkulccsal, melyet még a Wall Streeten is megirigyelnének.

Az erősen feltételezhető recesszió egy másik komponense a tervezhetőség. A járványügyi görbe ellaposodása a cél a jelenlegi intézkedések betartásával, azonban ez magával vonja, hogy lefutása, annak időbéli elnyúlása révén meghatározó komponense lehet a második negyedévnek.

Utazásunk újratervezése azonban nem csak ilyen korlátokba ütközhet. Amennyiben már látszódni fog jelenlegi helyzetünk vége, szembesülünk az újraindulás okozta elhavazással, az oktatás körüli változások okozta kitolódásokkal, sőt, ha olyan eseményre, helyszínre volt meg a jegyünk, mely időszakos, akkor már közel éves szintűvé válik annak elnapolása. Egy pünkösdi csíksomlyói búcsú, mekkai zarándoklat vagy akár egy Japánba tervezett látogatás a cseresznyefa virágzás idején, nem kis átgondolást von maga után. Akárhogy is, jelenleg az egészség élvez elsődleges prioritást. Emiatt erősen megkérdőjelezhető az a gyakorlat, melyben Kínához hasonlóan idő előtt gyógyultságot kiáltanak, ezzel növelve egy esetleges második vírushullám esélyét.

Az Airbnb visszafizeti a lemondott foglalásokat – Forrás: 24.hu

Az elmúlt évtized számos, ma már utazásaink során meghatározó szereppel bíró startupja kiveszi részét a társadalmi felelősségvállalásból. Az Airbnb minden olyan foglalását visszafizeti, amely a koronavírus miatt hiúsult meg, valamint a sharing economy valós alapelvhez visszatérve a tulajdonosoknak felületet biztosít orvosoknak való díjmentes kiadáshoz. Ennek szervezése egy magáncsoportban történik, ahova jelentkezni lehet. Az új foglalási szabályzatuk révén lehetővé tették a foglalások rugalmasabb kezelését, és eltekintenek a tulajdonos által fizetendő 3%-tól is június 1-ig. A budapesti Mol Bubi is jelképes 100 forintért lehetővé teszi kerékpárjaik használatát. A közelmúltban reflektorfénybe került Revolut is lejjebb vitte több valuta feltöltési limitét, a forint esetében 2500-ra. Egyébként a hagyományos bankokhoz képest eleve online túlsúlyú fintech cég világszerte több mint 2000 alkalmazottjának jelentős hányada tud otthonról dolgozni, londoni irodájuk 80%-ban távműködtetésben végzi munkáját.

Láthatóan a gazdaság minden területe valamilyen szinten érintetté vált a koronavírus okozta dominóeffektusban. Érdemes azonban a jelenleg kényszerpihenőre küldött ágazatok újraindulásakor kialakuló helyzet tehermentesítésének céljából minden lépést megtenni, amikkel a mi céljaink felé is haladunk: utazás esetén járatmegfigyelést állítani egyes vonalakra, feliratkozni a meglátogatni kívánt helyszínek online felületeire, hogy naprakész információt kapjunk első kézből, és ezáltal minél közelebb hozhassuk a majdani utazás lehetőségét. Habár a vírus terjedésének ütemét spekulációk övezik, az utána következő időszak meghálálja az előzetes felkészülést, másfelől az olyan túlturizmussal bíró világvárosok mint New York, Róma, vagy éppen Amszterdam végre fellélegezhetnek, és ezáltal nem válik szükségessé olyan elhamarkodott és turistariasztó törvénykezéseknek a bevezetése, mint a helyi idegenforgalmi adón túl napi, kvázi „tartózkodási díj” bevezetése minden szállóban töltött éjszaka után. Ez most a pihenés ideje a Földnek – tartsuk tiszteletben!

Kiemelt kép: risk-indexes.com
Források: mp.wiexin.qq.com, bbc.com, nytimes.com, businessinsider.com, caac.gov.cn, lifeasabutterfly.com, cnbc.com, foxnew
s.com, index.hu, travelchinaguide.com