A több évtizedes hagyománnyal bíró Salvatore Quasimodo-költőverseny a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa együttműködésében az idén megteszi első lépéseit, hogy a költészet és az irodalmi rövid műfajok fesztiváljává bővüljön.

A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es, balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992 óta évről évre megrendezett költőverseny a magyar irodalmi élet neves eseménye, amelyet az olasz kulturális élet is számon tart. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül szakmai zsűri választja ki a legjobbakat.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával, valamint a Magyar Írószövetség és a Szépírók Társasága együttműködésében a költőverseny szervezői elérkezettnek látják az időt, hogy a nagy hagyományokkal bíró éves eseményt több napos, a költészetet és az irodalmi rövid műfajokat felkaroló fesztivállá bővítsék.

A fesztivál keretében Balatonfüred városa 2020. szeptember 18. és 20. között ismét meghirdeti a költőversenyt is, amelyre június 12-ig várják a jelentkezőket, akik két, kiadatlan verssel pályázhatnak a négyszázezer forinttal jutalmazott Quasimodo emlékdíjra. A pályázat részletes leírása ITT található. Idén először a költőverseny mellett dalversenyt is hirdetnek, melyben az elmúlt 27 év díjazott (nagydíjas, különdíjas, vagy okleveles) versei egyikének megzenésítése a feladat. A választás lehetőségét a jelentkezőkre bízzák. A felhívásra énekesek, zenészek, együttesek produkcióját várják, még ki nem adott zenei anyaggal, maximum 3 és fél perc időtartamban. Bővebb információ ITT.

Forrás: Balatonfüred

Az idei, háromnapos fesztiválon költészettel, irodalommal foglalkozó rendezvényeken találkoznak a fesztivál résztvevői, a külföldi vendégek, a magyar irodalmi élet szereplői és az irodalomszerető közönség. A költőverseny mellett így megrendezésre kerül a beadott versekből összeállított versmaraton, csakúgy, mint az elmúlt évek díjnyertes verseire kiírt dalverseny, valamint egy irodalmi-társadalmi kérdésekkel foglalkozó szimpózium.

A Salvatore Quasimodo költőverseny fesztivállá való alakulása egyben a szervezők jövőbe vetett hitét is tükrözi. A világméretű, emberi életeket, a társadalom épségét veszélyeztető, az emberi együttlétet ellehetetlenítő járvány utáni idők reményében dolgoznak egy olyan eseményen, amely a költészet és az élet ünnepe. Éppen úgy, ahogy annak idején tette Salvatore Quasimodo, aki gyógyulásának emlékére fát ültetett a füredi Tagore sétányon és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit.

A Salvatore Quasimodo fesztivál támogatói Balatonfüred Város Önkormányzata, az EMMI kulturális államtitkársága, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt., valamint az Olasz Köztársaság Nagykövetsége.

Kiemelt kép: Balatonfüred