Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című verseskötetével érdemelte ki az utóbbi évek legrangosabb irodalmi kitüntetéséve fejlődő Aegon Irodalmi Díjat. Az idén 15 éves jubileumát ünneplő kezdeményezés ma reggel, Facebook-oldalán jelentette be a zsűri döntését.

A februárban kiadott shortlistet és az idén megújuláson átesett Aegon Irodalmi Díj végső győztesét, Nádasdy Ádámot is egy ötfős szakmai zsűri (Fáy Miklós, Lévai Balázs, Ott Anna, Szabados Ágnes, Széchenyi Ágnes) választotta ki.

Az idei shortlist:

Barnás Ferenc: Életünk végéig (Pesti Kalligram)
Csabai László: A vidék lelke (Magvető Könyvkiadó)
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető Könyvkiadó)
Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor Kiadó)
Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Magvető Kiadó)

Nádasdy Ádám sokoldalúsága – több évtizedes egyetemi működése, a nyelvi jelenségekkel való aprólékos és értő foglalkozás és tiszteletet parancsoló műfordítói munkássága, a világirodalom néhány alapművének újrafordítása – eddig önmagának szinte ártó módon háttérbe szorította a ‭jelentős költői ‬életművet. Ez ugyan nem tölt meg hosszú könyvespolcokat, nem is volt sokáig egészen folyamatos, de ‬utolsó, díjazott kötetében mégis figyelemre méltó poétikai váltással megújította a magyar lírának az elmúlással kapcsolatos versbeszédét. Belátó, gyengéd és mégis kihívó kapcsolódást alakított ki Arany János, Ady Endre hagyományához éppúgy, mint a közelmúltban elvesztett Esterházy Péterhez. Modernizálta és átírta patetikus hagyományt. A férfi-férfi szerelem intim feltárulkozásával, vállalásával nagykorúsította a kortárs magyar irodalom egyik új témáját, s tett bátor és bátorító lépést mindenfajta másság elismertetéséért”Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, az Aegon Irodalmi Díj zsűritagja értékelte Nádasdy Ádám kötetét.

A magánalapítású elismerés a győztesnek nettó hárommillió forint pénzjutalommal és több tízmillió forint értékű médiamegjelenéssel jár. Emellett Nádasdy Ádám kötetéről – ahogy a korábbi évek győztes alkotásairól is – készíteni fognak ingyenesen letölthető középiskolai tancsomagot is.

A kötetből az alábbi linken érthetők el részletek a litera.hu oldalán: https://litera.hu/irodalom/konyvajanlo/nadasdy-adam-jol-lathatoan-logok-itt-reszlet.html

Kiemelt kép: Müpa