„A művészet mindig egy gyógyulási folyamat része”. A Művészetek Völgye pedig az a hely, ahol a legtöbb módon találkozhatunk önmagunkkal. Az összművészeti fesztivál harmadik és negyedik napján bejártuk az önreflexiós lehetőségeket.

Önismeret és filmkulisszák

Vasárnap délután visszatértünk a tavalyi fesztiválélményünk egyik legkedvesebb helyszínére: a Tűzoltószertár Élő Galériához, ahol Silye Júlia festményeinek mentén folynak a kreatív önismereti workshopok. A mintázatok címre hallgató képsorozatba rejtve a női ciklustól a transzgenerációs nyomokon át az össztársadalmi történelemig figyelhetjük meg az egyén, illetve szűk és tágabb emberi csoportok sematikus jellemzőit.

Silye Juli nem csak alkot, művészetterápiás workshopjai során a magyar művészvilág fontos szereplőit szólaltatja meg, szervezésében a fesztivál ideje alatt minden napra jut egy önismereti tréning. A fesztivál harmadik napján a hazai művészetterápiás képzés és gyakorlat egyik alapító tagja, Nagy-György Attila segített a résztvevőknek áttekinteni az egyéni, a családi, a közösségi, a társadalmi és a nemzeti múltból hozott és a jövőbe vitt kapcsolódási mintázatokat. A szakember kiemelte:

a művészet mindig egy gyógyulási folyamat része, így nem lehet céltalan, a terápia lényege pedig kimondottan a cél.”

Fotó: Lóránt András

A terápiáról – a Völgyben és a budapesti, szervezett stúdióban egyaránt – és saját művészeti meghatározásáról néhány kérdés erejéig sikerült beszélgetnünk a Galéria szervezőjével, Silya Julival is (a vele készült rövid interjúnk is a napokban jelenik meg).

A napsütötte hétvégezáró napon a FILMIO Pajta Mozgó napernyői alatt kerestünk pihenést. A FILMIO streamingszolgáltatás jóvoltából a több mint 120 éves magyar filmarchívum kincseivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, köztük olyan klasszikusokkal, mint a Hyppolit, a lakáj vagy a Csinibaba. A kellemes kültéri moziélmény során a Szortírozott levelek című rövidfilmet nézhettük meg. A Postamúzeum, a Képmás Magazin és a H+ Média és Kulturális Egyesület támogatásával minden napra jut egy érdekes beszélgetés, kisfilm vagy háttérinformáció.

Gasztrokalandjaink során vasárnap Budapest egyik leglátogatottabb vegán cukrászatának kitelepült standját kerestük fel, tavalyról jól ismertük már a felhozatalt. A Napfényes Cukrászat glutén-, cukor-, tej- és tojásmentes lehetőségei közül bárki kedvére válogathat, kapolcsi séfjeik minden napra más és más izgalmas fogást készítenek el: vegán brassóit, egytálételt aszalt paradicsommal, bolognai spagettit.

Fotó: Pap Melinda

A Művészetek Völgyének harmadik estéje egyértelműen az alternatív rocké volt: az Esti Kornél után a 30Y töltötte meg a Panoráma Színpad előtti teret. Beck Zoli elérzékenyülten köszönte meg a közönségnek, hogy mindig velük vannak, van kiért és kinek játszani.

A kultúra az emberekben van

Ugyan az első estére néztünk ki Hobo-koncertet, sajnos az eső elmosta a reményeinket, így csak hétfőn tudtunk benézni a 78 éves, kultikus zenész udvarába.

„Szerintem a kultúra az emberekben van” – fogalmazta meg Hobológia névre hallgató előadásában, ahol magáról és a világról mesélt az érdeklődőknek. „Az, hogy mi mindenféle értelemmel akarunk hasonulni a nyugathoz, az elmossa a magyar kultúrát” – vetette fel a művész.

Fotó: Lóránt András

A kapolcsi központi vásári forgatagban járkálva, a minden irányból érkező hanghatások közepében úgy éreztem, mintha a Művészetek Völgye egy olyan kavalkád lenne, amely legalább annyira addiktív, mint a TikTok. A folyamatos impulzusok miatt szinte csalódott voltam, amikor egy kiállítótér lapos, vagy egy koncert kevésbé feszes volt. Sok esetben két-három nap után túltelítődik az ember, ilyenkor kell betérni a csendes zugokba, a pihentető workshopokra vagy csak ledőlni a patak partján egy fél órára.

A lelket és testet egyaránt feltöltő ejtőzés, egy finom Kőfagyi, egy hűs templomi komolyzenei koncert után újult erővel tudunk belelendülni az estébe. A Panoráma Színpadon hétfőn a Csaknekedkislány – Csepella Olivér ikonikus mozdulataival – és a Vad Fruttik szórakoztatta a rajongókat, a legizgalmasabb tömeg mégis Taliándörögdön, a Kocsor Ház kertjében gyűlt össze: a Besh o DroM koncertjére tömött Csigabuszok érkeztek Kapolcsról, sokan az utcán állva hallgatták a cigányzenét játszó zenekart.

Fotó: Lóránt András

A fesztivál negyedik napja hatalmas viharral zárult, amely kedd hajnalra érkezett meg igazán. Az ötödik nap programjai a szélsőséges időjárás miatt kétségessé váltak. Vajon az esti Csík–Presser–Karácsony koncertre mérséklődik az eső, és a hűvös szelek továbbra sem szegik a VölgyLakók jókedvét?

A Művészetek Völgyéről készült völgynapló sorozat előző része itt olvasható.

Lóránt András galériája