Nem a póráz teszi a kutyát hűségessé.”

Mikszáth Kálmán

Kutya címszó alatt 570 találatot dob ki a fortepan.hu, közte jelentős mennyiségű, akkoriban elfogadottnak számító hónaljszőrzetet, hónaljkutyát, (bizony, nem mindig borotválták, epilálták a szőrüket az emberek, manapság túlzásba visszük a szépítkezést, de ez egy másik téma). Következzenek tehát a fotók.

Aki még nem hallott a fortepan.hu-ról, az egy online fotóarchívum, adományozók talált képeket, analóg filmeket, diákat digitalizáltak, ezzel létrehozva egy jelenleg 84301 képből álló “fotóalbumot”. Hatalmas köszönet, gratuláció mindenkinek, aki részt vett a munkában. Nagyon hasznos, érdekes és nem mellesleg múltat őrző.  A képek között vannak olyanok, amiknek kis túlzással világhírűeknek kellene lenniük, érett látásmódról, kompozícióról, megfelelő technikai ismertről adnak tanúbizonyságot, elvarázsolnak – ne felejtsük el, hogy a régi időkben nagy érték volt a fényképezőgép, film, általában nem “lődöztek” csak úgy, alaposan átgondolták, olykor megkomponálták az elkészülő kép(ek)et.

Azt mondják a kutya az ember legjobb barátja, hűséges, ragaszkodó, de a fellelt képeken nem csak háziállatként tartják őket, van pásztorkutya, és a második világháborúban kocsit húzó négylábú is a fellelt képek között. Egy azonban biztos, minden fotón van legalább egy kutya. Őszinte képek, kutyákról, kutyákkal, a múlt darabjai. Tessék-lássék.

Kutya a volánnál, a kép 1980-ból száramzik. orig: KÁDAS TIBOR

 

Ebédelő kisfiú és kutyája, 1940-ből. orig: EBNER

 

Őszinte pillanat, 1924-ből. orig: MAGYAR BÁLINT