Tizenhetedik alkalommal rendezik meg Magyarország legrangosabb színházi fesztiválját, a Pécsi Országos Színházi Találkozót. Az utóbbi évek vitái ellenére is nagy érdeklődés kíséri a június 8-tól 17-ig tartó versenyprogramot, amelynek főválogatói Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus voltak.

A hét-hét kamara, illetve nagyszínpadi előadást a Pécsi Nemzeti Színház termeiben játsszák, egy produkciót pedig az EXPO Centerben adnak elő a határon innen és túlról érkezett társulatok.

A részletes versenyprogramról az érdeklődők a POSZT honlapján tájékozódhatnak, jegyeket is ugyanitt lehet vásárolni. A fellépők között találjuk a Csokonai Nemzeti Színház társulatát Debrecenből, akik a Jadviga Párnája című Závada Pál-darabbal érkeznek, de Pécsen lesznek a nyugati határszélről a Weöres Sándor Színház színészei is A falu rosszával. A változatos szemléletmódú, műfaji, és stílusbeli kavalkádban helyet kapott a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Retromadár blokknak csapódik majd a forró aszfaltra zuhan című román drámája Radu Afrim tollából, de a rangos fővárosi teátrumok is szép számmal képviseltetik magukat.

A szakmai zsűrit Deres Péter (dramaturg), Felkai Eszter (színésznő), Márkos Albert (zeneszerző), Sebastian Vlad Popa (külföldi színházi szakember), Pozsgai Zsolt (író), Puskás Panni (kritikus), Szlávik István (tervező), és Tóth Tibor (színész) alkotja. A színészzsűri tagjai Moór Marianna, Töreky Zsuzsa és Barnák László lesznek.

A versenyprogramokkal párhuzamosan Pécs belvárosát a POSzT fesztiválszekciója veszi birtokba, amelynek során performanszokban, színészzenekarok koncertjeiben és más színpadi előadásokban gyönyörködhet, vagy éppen borzonghat a nagyérdemű; a részletes programot felsorolni is nehéz. Újdonságot jelentenek a meghívott monodrámák olyan előadásokkal, mint Gyarmati Fanni naplójának interpretációja, a Csak szólani egy szót mint ember, a Hallgatni akartam és az Egy őrült naplója című előadás is.

Forrás: vagy.hu

Kiemelt kép: poszt.hu