Stephen King legféltettebb, legtöbbet dédelgetett alkotásából idén nyáron végre film lesz, a korábbi számos, ötlet szintéjén elhalt próbálkozás után, de a rajongók nem feltétlenül lehetnek elégedettek. Film ugyan lesz, ami ráadásul látványosnak is ígérkezik, ám a könyvhűség, ami a könyvadaptációk rákfenéje, nem tűnik megvalósulónak.

Stephen King termékeny szerző, számos könyvét megfilmesítették már, legutóbb a Carrie-ről rántottak le még egy bőrt (2013). King legelső regényét korábban, 1976-ban feldolgozták. Most, a 21. században modernebb köntöst kapott, ami nem feltétlenül állt jól neki, persze, ízlés dolga az egész. Nemrég a Búra alatt című kétrészes regényből is sorozat készül(t). Azonban Stephen King egyik legféltettebb, legtöbb örömet szerző (számára az írás során, amikor Rolanddal és ka-tet-jével kalandozhatott) nyolcrészes regényfolyamáról eddig csak tervek voltak, idén azonban elkészül a nagy mű. Az előzetes vélekedések megoszlanak, túlsúlyban vannak a negatív, pesszimista vélemények, mint a rajongók, mint a filmes szakma berkeiben.

Egy könyv megfilmesítése mindig érzékeny téma; hiába igyekszik a rendező, forgatókönyvíró hűen visszaadni a könyv világát és mondanivalóját, ez száz százalékig még egyetlen esetben sem sikerült (a Harry Potter, Gyűrűk Ura filmeknél elég jól megvalósult, nem véletlenül olyan népszerűek). Ennek oka meglehetősen egyszerű: egészen más a két műfaj, másfél-két órába nem lehet belesűríteni annyi szót, annyi cselekményt.
Egyrészt minden filmes adaptációnál vannak szkeptikusok, fanyalgók, akik rajonganak a könyvért és minden ott leírt eseményt viszont szeretnének látni történet hűen, másik részről a filmadaptáció nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy azoknak is megmutassák a művet (még akkor is, ha valamennyire változik a történet), akik nem szeretnek olvasni. Kétélű fegyver, nincs ez másként A Setét Torony esetében sem.

Roland miért fekete?

Roland miért fekete?- ezt képzeljék csupa nagybetűvel, 72-es betűmérettel, akkora megdöbbenést váltott ki. Roland Deschain fehér, kék szemű- mármint a könyvekben! A filmben Idris Elba játssza, egy színes bőrű, fekete színész, kinek hogyan tetszik, így alapvetően megváltoztatják a történetet, nem is kicsit. Könyv spoiler következik, aki még nem olvasta A Setét Tornyot, az most pörgessen lejjebb, feltéve ha szándékában áll végigjárni az utat.  *Könyv spoiler kezdete* Ráadásul a Setét Torony felé tartó ka-tet női tagja, Detta Walker fekete és amikor Roland, a Harcos átrántja az 1960-as évek Amerikájából  a saját világába, hogy folytassa vele az útját a Toronyhoz, (A hármak elhívatása) az elején elég nehezen barátkoznak meg (finoman szólva), mert Detta egy mocskos szájú, agresszív nőszemély, akinek nincsenek jó tapasztalatai a fehérekkel. Mit szépítsük? Gyűlöli a fehéreket. Na, most ez úgy kuka, ahogy van.

Detta viszont mindent elkövet, hogy megölje Rolandot és Eddie-t, akikben ördögi fehér kínzókat lát. (Részlet a 3. kötetből, Puszta földek)

*Könyv spolier vége*

Stephen King bevallottan Client Eastwoodról (is) mintázta Roland karakterét (gyerekként ült az akkor még újdonságnak számító filléres mozikban, akár egymás után három filmet megnézett és elvarázsolták a western mozik világa, a jó és a rossz küzdelme), többször hangsúlyozza a regényekben, milyen mély kék szeme van, Idris Elbának nincs, mivel fekete. A Feketébe Öltözött Ember (Randall Flagg) szerepét a karakteres arcú, fehér Matthew McConaughey alakítja. Megfordíthatták volna a szereposztást, vagy Roland szerepére találhattak volna fehér színészt a könyvhűség miatt. Lehet, hogy kompenzálnak a készítők (akár a tavalyi Oscar miatt), kicsit túlzásba viszik, a mi nem vagyunk rasszisták, miért ne játszhatná fekete színész egy sokszor hangsúlyozott fehér karaktert (miért is ne, mert mondjuk úgy kívánná a polkorrektség és a rajongók)? Egyébként számos név felmerült már Roland szerepére az évek, évtizedek során, ugyanis nem most húzták elő a film ötletét, többek között Russel Crowe, Viggo Mortensen, Liam Neeson, Javier Bardem ésatöbbi, mind fehérek és valószínűleg jól hozták volna a keményszívű (csak a Setét Tornyot elérni kívánó, annak mindent alárendelő), de néha az emberi érzéseit is megmutató Harcos karakterét.

Milyen lesz a történet? Könyvhű marad? Ugyan, ezek után…

In medias res kezdés lesz, vagyis a dolgok közepébe vágnak. Állítólag a harmadik könyvnél (Puszta földek) kapcsolódnak be, maga King nyilatkozta, hogy “A film in medias res kezdődik, a történet közepén a legeleje helyett, ami a rajongókat kicsit dühítheti, de majd megbékélnek.” Ráadásul olyan szereplőket emeltek be, akik csak a képregényben jelennek meg, két fontos, kulcsszereplő nincs a szereposztásban, nevezetesen Detta Walker  (Sussanah Dean) és Eddie Dean. Tényleg kihagynak két kulcsszereplőt? Úgy tűnik.

Tirana lesz a női főszereplő, akit Abbey Lee (Mad Max: A harag útja, Neondémon) játszik majd, feltűnik még Fran Kranz, mint Pimli, további szerepekben láthatjuk Jackie Earle Haley-t (Watchmen: Az őrzők, Rémálom az Elm utcában), Katheryn Winnick-et (Vikingek) és Claudia Kiim-et (Bosszúállók: Az ultron kora). A film rendezője Nikolaj Arcel.  Talán több értelme lett volna egy könyvhű feldolgozást készíteni, ahogy azt a Harry Potter, az Éhezők viadala, vagy éppen A Gyűrűk Ura esetében tették. Bármi is lesz, arra még egy kicsit várni kell, ugyanis a film július 27-én kerül a hazai mozikba, egy nappal az amerikai bemutató előtt.

Zárójeles megjegyzés: aki megismerkedne Stephen King Setét Tornyos világával (is), először inkább olvassa el a könyveket, ne a film alapján ítélje meg. Bár a már kijött előzetes alapján látványban nem lesz hiány, csak ugye az a fránya tartalom, könyvhűség, ami nem valósul meg bántja a rajongókat.