Martonvásáron hisznek a magyar népdal erejében, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szeptemberben immár ötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját. A martonvásári Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ, a Martonvásári Kulturális Egyesület, a Fonó, Martonvásár Város Önkorményzata és Kunos Tamás művészeti vezető, Kossuth-díjas népzenész szervezésében a Magyar Népdal Napja a térség legnagyobb népzenei fesztiváljává, mára országos hírű, több generációra is hatni képes családbarát eseménnyé vált, amely az idei jubileumi évben különösen gazdag és sokszínű programkínálattal várja a Martonvásárra érkezőket.

A gyerekprogramok, a kézműves vásár, az utcazenei és utcaszínházi látványosságok, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Hungarikum Udvar és a nagyszínpadi koncertek mellett emlékezetesnek ígérkező gasztronómia újdonságokkal, népzenés kortárs divatbemutatóval, élő rádiós kívánságműsorral és egy ötszáz fős gyerekkórus felemelő koncertjével is készülnek a szervezők.

A szombati program a Kolompos együttes táncos-zenés mulatságával indul, majd fellép a Tükrös zenekar, és ismét visszatér Martonvásárra a Nógrád megyei Dűvő. Szombat délután Erdélyből, a Kis-Küküllő völgyéből az élő magyar népzene egyik legismertebb tolmácsolója, a Szászcsávási Zenekar lép fel, majd Palya Bea, a magyar népzene egyik legsokoldalúbb nemzetközi hírű alkotója, és a debreceni Pendely Énekegyüttes is a fesztivál vendége lesz. Az esti tűzijáték előtt a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert vezetésével a Fonogram-díjas Rendhagyó Prímástalálkozó ezúttal Berecz András és Harcsa Veronika közreműködésével egy különleges műsorral áll színpadra.

Forrás: magyarnepdalnapja.hu

Ahogy a kultúra, úgy a magyar népdal sem áll meg Magyarország határainál. Igaz ez akkor is, amikor a Kárpát-medencében élő magyarságra gondolunk, és akkor is, amikor a szomszédos országok kultúrájának összefonódásairól, közös kulturális örökségünkről és kelet-közép-európai kulturális identitásunkról beszélünk. Az idei fesztivál vasárnapi napján ezúttal a V4 országok: a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar kultúra közös örökségének bemutatására is vállalkozik. Szeptember 16-án, a Vasárnapi VendégVáró Vigasság programjában a Kolibri Színház a közismert cseh mesejáték, Moha és Páfrány történetével várja a legkisebbeket. Délidőben Szőke András és Badár Sándor, a stand-up comedy ismert párosa készül egy különleges Kolbász-párbajra, ahol a lengyel kiełbasa, a szlovák klobása, a cseh utopenec és a magyar kolbász kóstolással kísért nemzetközi gasztro-showja várja a közönséget. Itt lesz az egyik legnépszerűbb szlovák népzenei formáció, Michal Noga és zenekara, majd a világhírű cseh-morva énekesnő és hegedűművész, Iva Bittová koncertjére kerül sor. A fesztivált a Magyar Állami Népi Együttes „Megidézett Kárpátok” című látványos előadása zárja.

Kiemelt programok:

Szeptember 15., szombat

 

Kolompos Mulatság

10.00

Ekete pekete cukota pé / Ábel-bábel dominé… Három évtizede, évente közel harmincezer gyerek énekli együtt a Kolompos legjobb dalait az óvodákban, iskolákban és a gyerektáncházakban. Koncertjeik interaktívak, szórakoztatóak, a magyar népzene, a néptánc és a népszokások alapjait tőlük lehet a legjobban megtanulni, játékos muzsikájuk igazi örömünnep! Kezdődjék a mulatság!

500 gyerek kórusa

Karnagy: Molnár Mónika

11.00

2016-ban 350, 2017-ben 450, az idén pedig 500 gyerek közös kórusa áll majd a színpadon Martonvásár szívében. A magyar mellett cseh, lengyel és szlovák népdalok is részei lesznek a repertoárnak, ezáltal is megmutatva a Visegrádi Négyek közötti kulturális kötelék, a közös hagyományok és az egymáshoz sok szállal kötődő zenei örökségünk egy-egy szép példáját. Zengeni fog a tér, zengeni fog a város, mindannyian érezni fogjuk a közös dal elsöprő erejét. Ott a helyünk!

Szászcsávási Zenekar

15.30

A szászcsávási cigányzenekar, azaz a Szászcsávás Band az élő magyar népzene egyik legelismertebb nemzetközi hírű tolmácsolója. Azt a hagyományos erdélyi vonós tánczenét játsszák, ami egy nemzedékkel ezelőtt még Erdély-szerte virágzott. A Kis-Küküllő völgyéből származó szászcsávási zenészek két ismert zenészdinasztia leszármazottai. A 900 lelket számláló erdélyi Szászcsávás kivételes helyet foglal el a magyar zenetörténetben: a magyar népi éneklésben teljesen általános egyszólamúság mellett talán az egyetlen olyan falu, ahol több szólamban énekelnek, a szólamok pedig apáról fiúra öröklődnek.

Palya Bea koncert

18.30

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai zene is. Játszik a hagyománnyal és a modern témákkal – újat építve a tradíció talaján –, önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, fájóan őszinték és humorosak. Leginkább saját dalait énekli, melyekben egy megindítóan személyes világ tárul elénk.

 Rendhagyó Prímástalálkozó

20.30

A magyar zenei élet kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt, s bár mindannyian különböző zenei műfajok képviselői, a magyar népzene közös zenei anyanyelvük.  A formáció tagja a hegedűvirtuóz Pál István Szalonna, a világ egyik legjobb cimbalmosaként számon tartott Balogh Kálmán, valamint Bede Péter (szaxofon), Gombai Tamás (hegedű), Doór Róbert (nagybőgő), Mester László (brácsa), a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A Prímástalálkozó két kiváló énekesnője: Herczku Ágnes és Korpás Éva. A Rendhagyó Prímástalálkozó egyetlen koncertre, a 2018-as Magyar Népdal Napjára különleges műsorral áll színpadra – két vendégművésszel: Harcsa Veronikával és Berecz Andrással.

Szeptember 16., vasárnap

Vasárnapi VendégVáró Vigasság

Kolibri Színház: Moha és Páfrány – bábjáték

10.00

A legapróbbaknak, főként a 3-6 éveseknek ajánljuk ezt az igazán kedves mesejátékot, amelyre a felnőttek egy hajdan népszerű cseh televíziós mesesorozatból emlékezhetnek. Moha és Páfrány az erdő huncut manói, akik megannyi kalandban vesznek részt, és ezt örömmel osztják meg martonvásári közönségükkel is. Néha segítenek másokon, néha pedig rajtuk segítenek az erdő lakói, hiszen a két manó olyannyira eleven figura, hogy lehetetlen őket veszni hagyni.

 

Kolbász-párbaj

Gasztro-show a stand-up comedy bajnokaival, Szőke Andrással és Badár Sándorral.

12.00

Mi a jobb? A majorannás, a fokhagymás, a „vízbefúlt” vagy a paprikás? A lengyel kiełbasa, a szlovák klobása, a cseh utopenec és a magyar kolbász kóstolással kísért első nemzetközi barátságos párbajára a Magyar Népdal Napján kerül sor. A nemes küzdelmet Szőke András és Badár Sándor, a párbajsegédi tisztet és a köretet Katlan Tóni legényei szolgáltatják.

Michal Noga és zenekara (SK)

Közreműködik: Peter Vajda – táncos

15.00

A zenekar tagjai Szlovákia különböző régióiból származnak. Zenei inspirációjuk fő forrása a szlovák, magyar és román archaikus, hagyományos népzene. A zenekar vezetője, Michal Noga hegedűművész, Szlovákia egyik legismertebb prímása, aki produkcióiban a szlovák zene tradicionális értelmezésére összpontosít. A zenekar a jelentősebb szlovákiai fesztiválok egyik legismertebb formációja. A Magyar Népdal Napjára Peter Vajda táncossal együtt egy különleges koncerttel készülnek.

Iva Bittová (CZ)

16.30

„Anyám morva, apám pedig Dél-Szlovákiában született, a magyar határ közelében, beszélt is magyarul. Talán az ő oldaláról örököltem több temperamentumot.” A New Yorkban élő cseh-morva énekes-hegedűművész, Iva Bittová gyakori vendég Magyarországon. Koncertjein nemcsak szaggatja az ezüstös hegedűhúrokat, de még énekel is, nem is akármilyen hangon és hőfokon. A klasszikus zenei hagyományokon nevelkedett Bittová rajong Bartók zenéjéért, műveiben rendkívüli finomsággal ötvözi a népzenét a mai kortárs zenével. Gesztusaival, arcjátékával, kellékeivel és jelmezeivel is uralja a színpadot, műfajilag besorolhatatlan és kimondottan egyéni univerzumot teremtett. Martonvásárra a Čikori projektjét hozza Vladimír Václavek, Jaromír Honzák és Oskar Török kíséretében.

Magyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátok

18.15

A fesztivál záróprodukciója a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok és zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Mihályi Gábor rendező-koreográfus és Pál István Szalonna zeneszerző a hangsúlyt a közös hagyományok és a különböző népek nemzeti sajátosságainak bemutatására helyezi. Minden kultúra a saját lelkét őrzi és éli kicsiben, de benne van sejtjeiben az egyetemes emberi kultúrához való tartozás öröksége is.

Bővebb információ: www.magyarnepdalnapja.hu
Kiemelt kép: magyarnepdalnapja.hu