A Falra Fel! plakátaukció nyolcadik felvonása tavaly novemberben zajlott le, azonban a nagy érdeklődésre és a különleges darabokra tekintettel már idén tavasszal sor kerül az újabb alkalomra, ahol – többek között – Fellini- és Vasarely-plakátok kerülnek terítékre, de a gyűjtők számos más ínyencségre is licitálhatnak április 27-én az Atelier Budapestben.

Ismét kalapács alá kerülnek a hazai és nemzetközi grafikusművészek klasszikus munkáinak számító filmplakátok, a hazai politikai és kulturális élet jelentős eseményeinek emléket állító poszterek és különleges reklámplakátok is, az egyik legismertebb hazai gyűjtő, a Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium együttműködésében.

A lelkes gyűjtők lecsaphatnak a minden idők egyik legjobb magyar filmplakátjának tartott, Fellini 1976-os Casanova című filmjéhez készült alkotásra, amely a tavaly decemberben elhunyt Bányai István kiváló munkája, melyből az árverésen ezúttal két példány is kalapács alá kerül. Bányai – többek között – Az idő urai című animációs film egyik alkotója volt, de dolgozott a New York Times-nak, a Newsweeknek, a Playboynak és a Rolling Stone magazinnak is. És ha már Fellini: az érdeklődők licitálhatnak az 1973-as Amarcord, illetve az 1983-as És a hajó megy című filmjeinek eredeti olasz plakátjaira, valamint az előbbi film Schmal Károly által készített magyar poszterére is, amely teljesen másképp közelíti meg Fellini művét, mint az eredeti.

Az olasz filmművészet rajongói olyan relikviák és ritkaságok között tobzódhatnak április 27-én, mint Antonioni két filmjének – Zabriskie Point, Nagyítás – plakátja vagy Marco Ferreri Dillinger halott című alkotásának posztere. A válogatásba bekerült egy igazi különlegesség, egy Ettore Scola által dedikált műsorfüzet is. Gina Lollobrigida munkássága előtt is tiszteleg a Falra fel! 8½ – kalapács alá kerül egy-egy Mrs. Campbell és A törvény plakát, ahogyan Dino Risitől a San Gennaro kincse és a Fehér telefonok falragaszai, valamint a Sacco és Vanzetti, A karbonárik, illetve a későbbi Piedone-filmeket rendező Steno által jegyzett A rendőrnő posztere is.

A politikai plakátok közül kiemelendő Manno Miltiades irredenta alkotása, ami éles kontrasztban áll Bíró Mihály a szociáldemokratáknak – egy egyébként elmaradt választásra – készített választási plakátjával, de egy emblematikus, első világháborús munka, az Imádkozik a király című film plakátja is, melyen az imádkozó Ferenc József látható, aki a már hanyatló, háborúba navigált Monarchiának – amit már csak az imádság tart össze – az egyik ikonikus képe, amit a legkülönbözőbb formátumban sokszorosítottak, asztali vagy éppen falra akasztható képek, szórólapok és levelezőlapok formájában.

Falra fel
Válogatás az aukció felhozatalából

A régi reklámok rajongói is megtalálhatják a számításukat egy Dreher Brandy, egy Dreher Tápsör, továbbá a reklámplakátok világában igazi ritkaságnak számító sörös csendélet, illetve a Gottschlig rum plakátjának köszönhetően, mely értékes információkat közöl a korabeli magyar labdarúgás általános állapotáról is.

A korabeli filmszínházak rajongói a Bem mozi plakátjáért szállhatnak versenybe, melyen egy jellegzetes figura, a Jankovics Marcell által megrajzolt Gusztáv igyekszik mozis találkára csábítani, aki a televízió képernyőjén később országos népszerűséget vívott ki magának, és a rajzfilmsorozat a világ 70 országában volt látható, de kalapács alá kerül egy 1927-es tisztikaszinói mozi meghívókártya is.

A művészeti plakátokat keresők két Vasarely-kiállításra invitáló poszterre, illetve két művészalbumra, valamint Ikko Tanaka, a japán dizájn egyik meghatározó alakjának, többek között az 1985-ös tsukubai világkiállítás arculattervezőjének munkájára licitálhatnak. 

A nyolcvanas évek underground világát idézi meg egy sor Éjszakai fesztivál-plakát 1985-ből, melyeket Soós György, az Art Deco frontembere és első számú ideológusa tervezett, amin olyan nevek szerepelnek, mint a Fe Lugossy Dojo Balett vagy épp a Bernáth (Y) Station Group és a Merlin Monro. Kalapács alá kerül a plakát három kisméretű színváltozata, illetve két ritkaság, az Art Deco két külföldi fellépésének szitanyomata is.

A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket a Falra fel! 8 és 1⁄2 plakátaukcióra 2023. április 27-én, 19 órára az Atelier Budapest műteremlakásba (1088 Budapest, Rákóczi út 51).

Kiemelt kép: A Falra fel! vizuális anyaga