2023-ban lapunk kiemelt témája a részvételiség. A hazai részvételi kultúra feltérképezése érdekében az év során fokozott figyelmet fordítunk azokra a kezdeményezésekre és alkotásokra, amelyek valamely módon kapcsolódnak ehhez a törekvéshez. Ilyen, figyelmet érdemlő tevékenység az Utcáról Lakásba! Egyesület munkája és aktuális, születésnapi jótékonysági aukciójuk is.

Az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) több rendezvény mellett, két jótékonysági aukciót is szervez egy évtizedes fennállásának alkalmából. Az Otthonmesék kép-szöveg párosaira május 12-ig online, a Könyvhajlék aukció keretében felajánlott műalkotásokra pedig május 13-án a budapesti Fugában zajló élő aukción lehet majd licitálni.

Otthonmesék online Aukció

2023. április 12. – május 12.

Az Otthonmesék online árverésen az Író Cimborák, az Illusztrátor Pajtások és a Hetirajz csapatainak alkotásaira lehet licitálni. A bevétel teljes egészében az Utcáról Lakásba! Egyesület otthonépítő munkáját segíti.

Az aukció kereteiben felajánlott kép-szöveg párosítások olyan, a gyerek- és ifjúsági irodalom területén is működő, kiváló alkotók együttműködéséből jöttek létre, mint például Dániel András, Szabó Imola Julianna, Bódi Kati és Szegedi Csilla illusztrátorok, vagy szerzői oldalról Molnár T. Eszter, Dér Adrienn, Majoros Nóra és Wéber Anikó.

Az aukció résztvevőiről

Az Író Cimborák harmadik éve kapcsolódik be az ULE munkájának támogatásába az otthon, otthontalanság, otthonteremtés témáit körbejáró alkotásaikkal. A műveket online árverésen értékesítik, melynek teljes befolyt összegével az ULE pótolhatatlan munkáját támogatják.

Az Illusztrátor Pajtások egy több mint 10 éve alakult alkotóközösség, melynek tagjai elismert és feltörekvő hazai illusztrátorok. Céljuk egymás szakmai támogatása, a gyerek- és ifjúsági irodalom alkotóival közös szabad játék, improvizáció, vizuális
ismeretterjesztés és inspiráció.

A HetiRajz egy bárki számára nyitott közösség Facebookon, ahol nem feltétlenül a tökéletes, profi kivitelezés vagy a technikai brillírozás a lényeg, annál inkább a saját, egyedi ötlet a közös témára, amit ki-ki másképp illeszthet be sajátos vizuális világába.

Az aukcióra felajánlott összes alkotás IDE kattintva tekinthető meg.
Néhány, az Otthonmesék online Aukció keretein belül felajánlott alkotás (forrás: az aukció weboldala)

Könyvhajlék élő Aukció

2023. május 13. | Fuga – Budapesti Építészeti Központ (Breuer Marcell terem)

A Könyvhajlék árverést immár negyedik alkalommal rendezi meg az ULE.

„Az otthontalanság az egyik legnagyobb kirekesztés, ami ma egy embert érhet. Az Utcáról Lakásba! Egyesület azt a feladatot vállalta fel, hogy egyre több embernek, családnak biztosítson lehetőséget arra, hogy saját otthonba költözve visszatérjen a társadalomba. Most már több, mint száz bérlőnk van, és mellettük többszáz Ukrajnából menekülő embernek is segítettünk, elsősorban albérlettámogatással.

Munkánknak azonban a szemléletformálás is fontos része. Így a tizedik születésnapunk alkalmából újra élő aukción találkozhatunk május 13-án a Fugában” – írják az aukció leírásában a szervezők.

A magyar művészek – többek között Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Dés Márton, Rutkai Bori és Révész Ákos – által felajánlott alkotásokból befolyó bevétel teljes egészében az egyesület otthonteremtő munkáját segíti. Emellett a felajánlott alkotások kiállást jelentenek a hajléktalan, valamint lakásszegénységben élő emberek társadalmi befogadása mellett is.

Az élő árverésre az egyesület 10. születésnapi programsorozatának záróeseményén kerül sor.

A Könyvhajlék aukcióra felajánlott összes alkotás IDE kattintva tekinthető meg.

Néhány, a Könyvhajlék Aukció keretein belül felajánlott alkotás (forrás: az aukció weboldala)

A 10 éves Utcáról Lakásba! Egyesületről bővebben ITT olvashatsz. 

Kiemelt kép: Utcáról Lakásba Egyesület