A spanyol fotográfia egyik kiemelkedő alkotója, Koldo Chamorro műveiből nyílik kiállítás április 27-én a Cervantes Intézetben. Az ibériai Szent Krisztus sorozat középpontjában a katolikus kereszt áll mint Spanyolország ellentmondásainak – modernitásra vágyó, mégis a hagyományokhoz kötődő lelkületének – szimbóluma. A tárlat június 30-ig ingyenesen látogatható.

Koldo Chamorro (1949–2009) fotóriporterként vált ismertté, és lett Spanyolország egyik legjelentősebb fotográfusa. Művei többek között a Reina Sofia Múzeum gyűjteményében is megtalálhatók. Számtalan munkája során – szakmai pályafutása negyven évnél is hosszabb volt – főként a társadalmi struktúrák, a vallás, az ünnepek, a bikaviadalok világa, az emberi test és a szexualitás ábrázolása foglalkoztatta.

1974-ben kezdett Az ibériai Szent Krisztus elnevezésű, nagy, monografikus projektjébe, melynek célja az ibériai félsziget egyházi szertartásainak és vallásos megnyilvánulásainak, valamint a kereszt jelenlétének bemutatása volt különböző társadalmi környezetben. Koldo Chamorro a frankizmus utolsó éveiben megértette, hogy bizonyos vallási megnyilvánulások, népi ünnepek és szertartások eltűnőfélbe kerültek a diktatúra haldoklása, az új technológiák és az egyre terjedő globalizáció miatt.

Célja azonban nem csupán ennek az egyértelműen halódó hagyatéknak a vizuális megörökítése, és ezzel megőrzése volt, hanem egy mély, társadalmi analízis kidolgozása is. Ez megmutatja a hátramaradott és az obskurizmustól szenvedő, de ugyanakkor feltarthatatlanul a modernség felé haladó ország terheit, összetéveszthetetlen stílusú, egyéni látásmódján keresztül. Az ibériai Szent Krisztus többezer éves narratívájának struktúráját a via crucis stációi adják. A szerző 2000-ben, a katolikus egyház jubileumi évében fejezte be a projektjét.

Az ibériai Szent Krisztus – Vizuális reflexió az ibériai félsziget vallási megnyilvánulásairól április 28. és június 30. között látható a Cervantes Intézetben a Budapest Fotófesztivál eseménysorozatának részeként.

Koldo Chamorro. El Santo Christo Ibérico

Koldo CHAMORRO – AZ IBÉRIAI SZENT KRISZTUS

Megnyitó: 2023. április 27. 18 óra, Cervantes Intézet

A megnyitó spanyol és magyar nyelven zajlik, a tárlatot Ohiane Chamorro, a kiállítás kurátora, a fényképész lánya nyitja meg.

Kiemelt kép: Koldo Chamorro: El Santo Christo Ibérico. Villar del Rey (Badajoz), 1991 (részlet)
Forrás: Cervantes Intézet