A világhírű francia alkotóról, Georges Méliés-ről elnevezett trófeát magyar film eddig még sosem nyerte el.

Madarász Isti Átjáróház című fantasztikus-romantikus filmje nyerte a legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliés-díjat a 41. Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Film Fesztiválon. A belga fővárosban a múlt héten megrendezett seregszemléről a legjobb thrillernek járó Fekete Holló díjat is magyar alkotás, Deák Kristóf Az unoka című filmje vitte el.

A Brüsszeli Filmfesztivál 1983 óta díjazza az év legjobb horror, thriller, fantasy és sci-fi nagyjátékfilmjeit és rövidfilmjeit. Az Átjáróház történetében a hullaházban dolgozó Krisztián holtan látja viszont nemrég megismert szerelmét, ezért elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől és visszahozza őt az élők közé. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával a FocusFox gyártásában készült, a főszerepeket Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet alakítja.

Madarász Isti alkotása a brüsszeli kitüntetéssel versenybe került az év legjobb fantasztikus filmjének járó Arany Méliés-díjért is, amelyet a Sitges Film Fesztiválon adnak majd át októberben. A világhírű francia alkotóról, Georges Méliés-ről elnevezett trófeát magyar film még sosem nyerte el, Madarász Isti azonban korábbi, Hurok című filmjével 2017-ben már bekerült a jelöltek közé.

A díjnyertes filmről korábban mi is írtunk:

Szellemes az új magyar kísértetfilm – Kritika az Átjáróház című filmről

Az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmet jegyző Deák Kristóf első mozifilmje, Az unoka főhőse egy szelíd irodista fiú, aki úgy dönt, saját maga szolgáltat igazságot, miután szeretett nagyapja egy csalás áldozata lesz. A nyomozásban segítségére siet egy kolléganője, valamint a csalók egy korábbi áldozata is. A film elnyerte a Los Angeles-i Magyar Film Fesztivál közönségdíját is, a Fantasporton pedig elismerő oklevelet kapott a szakmai zsűritől Portóban. Az unoka főszerepeiben Blahó Gergő, Jordán Tamás, Jászberényi Gábor, Pogány Judit és Döbrösi Laura láthatók.

A brüsszeli fesztivál nemzetközi versenyprogramjának Ezüst Holló díját a részben Magyarországon forgatott Infinity Pool című film kapta. Brandon Cronenberg pszichológiai thrillere a Hero Squared koprodukciójában készült és világpremierje az amerikai Sundance Filmfesztiválon volt, ahol a kritikusok a fesztivál egyik legfelkavaróbb filmjeként jellemezték.

MTI

Kiemelt kép: Az Átjáróház főszereplője, Rujder Vivien és Madarász Isti
Forrás: Átjáróház Produkció / Fotó:
Glódi Balázs (részlet)