A város nagyobb utcáit ünnepi fények pöttyözik, a kirakodó standok gomba módra jelennek meg a tereken, a levegőt pedig fűszeres-gyümölcsös forralt bor és édes kürtőskalács illata lengi át: elérkezett az adventi ünnepkör és a karácsonyi vásárok ideje. S ahogy az első hó is (végre) leesett – az utolsó csavar az ünnepre hangol(ód)áshoz -, úgy éreztem, itt az ideje felfedezni a karácsonyi vásárt.

Szegedi Karácsonyi Hetek az ország déli régiójának legnagyobb és legimpozánsabb ünnepi vására, de bizonyosan az egyetlen Magyarországon, melynek saját influencer-csapata van. A Szegedi Karácsonyi Kommandó tagjai Bundság Éva Szabina, Kónya Orsolya és Török Réka Szabina a Szegedi Tudományegyetem marketing mesterszakos hallgatói. A lányok a kezdetektől követték a város ünneplőbe öltözését, és közvetítették élményeiket Facebook-oldalukon – őket hívtam segítségül a vásár felfedezéséhez.

Az idei Karácsonyi Hetek egyik különlegessége, hogy egy – azóta Szöged Eye-nak keresztelt – óriáskerék is érkezett a városba, már felállítása előtt is óriási izgalmat kiváltva a szegediek körében. A kerék tövében találkozunk a lányokkal, akik mellett azonnal ünnepi-alulöltözöttnek érzem magam, hiszen ünnepi fejdísszel vagy mikulás sapkában érkeznek.

Fotó: Kósa Boglárka

Szinte azonnal kiderül, hogy a lányok már milyen jól kitapasztalták a vásárt: felvilágosítottak, hogy a kirakodóvásár nem ér véget a keréknél, ahogy velem együtt sokan gondolják. Sajnos eltakarja a mögötte levő árusokat, a Szeged-feliratot, valamint a Gasztro udvart, melyet a lányok beszámolója szerint kár lenne kihagyni, hiszen ott még csokis kebabot is lehet kapni! Bár az óriáskerék nagyon impozáns látványt nyújt, felszállás előtt kétszer is gondoljuk meg, hogy megvan-e hozzá a kellő bátorságunk.

Elindulunk a Széchenyi téren, a szokásos vásári portékát árulók mellett haladunk el: sapkás-sálas, bőrdíszműves, gyertyás-füstölős, és az átlagos boltokban is (csak kevésbé borsos áron) kapható bigyók. Az ínyenceket különleges sajtkóstolókkal várják, akik viszont korgó gyomorral érkeznek, kicsit gondban lehetnek, hiszen a hétvége akkora tömeget vonz, hogy ilyenkor szinte kivárhatatlanul hosszú sorok állnak a rétesezők és a kürtőskalács árusok előtt

Fotó: Kósa Boglárka

Ahogy elérjük a Széchenyi tér végét, a csípős hideg miatt már nem elég a kabátzsebünkben melengetni a kezünket – a kommandós lányok a vásár legjobb forró italait árusító standok felé kalauzolnak. A kínálatban pedig nem csalódhatunk: a forrócsoki különlegességek és bogyósgyümölcsös forralt borok kavalkádja közül nehéz választani. 

Bár a Kárászon kiállítók nincsenek, a sétálóutca talpig ünneplőbe van öltöztetve: a közepén hatalmas karácsonyfa pompázik, az olvadt hó nedves tükröt varázsol a járdákra, megduplázva a karácsonyi fényeket. A lányok a projekt indulásáról, az eddigi tapasztalataikról mesélnek, hogy hogyan készülnek fel egy-egy felfedező útra. Az élménybeszámolók képek és videók mellett a vásárhoz kapcsolódó nyereményjátékokat is hirdettek, de még adománygyűjtést is szerveztek a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítványa részére.

Ahol a Kárász utca a Dugonics térbe fut, az egyetem főépülete előtt maga a Mikulás és szarvasai pihennek, a szökőkút helyén pedig a vásár jelképe, a híres fényszarvas áll (ismertségét onnan szerezte, hogy mindenkinek van vele közös selfie-je). Elkanyarodunk a Dóm tér felé, ahol mesébe illő látvány fogad: a kivilágított tornyok előtt szállingózó apró szemű porhó, egy régi körhinta, egy óriási szalmabálákból épített labirintus, és az azt beterítő égi fényfüzérszőnyeg, mely a központi karácsonyfa tetején összpontosul. A vásár ezen fele kevésbé bazáros hangulatú, a kirakodók között sokkal inkább kézműves termékeket találunk, kedves mintájú bádogbögréket és pöttyös cserepeket, játék katonákat vagy apró tankokat. A tér közepén helyezkedik el az idei vásár másik különlegessége, egy nyílt jégkorcsolya pálya is, de a Dóm tér számos koncertnek és programnak is helyszínt ad, mint a jégfaragás vagy tűznyelés, fényfestés a Dóm tornyaira, de akár egy óriási hócsata részesei is lehetünk. 

Szomorúan jövök rá, hogy lassan lejár az idő, pedig jó lett volna még sok minden mást is megnézni, kipróbálni. “Hát ki kell jönni több napra is”, mondják a lányok – és ezt ajánlom én is mindenkinek, aki teheti! Aki pedig nem tud választani a programok közül, böngéssze át a Szegedi Karácsonyi Kommandó oldalát! 

Szegedi Karácsonyi Kommandó
Szegedi Karácsonyi Hetek
A Szegedi Karácsonyi Hetek teljes programja ITT található
BUÉK 2019 Szeged – Szilveszter a Széchenyi téren


Kósa Boglárka galériája