A Savaria Slam Poetry évzáró klubestjére gyűltek össze az AGORA-Művelődési és Sportházban, ahol az est legóvára a Függőség talajára épült, s ennek egyik kis építőkockája volt az a szűk háromperces videó, amelyet a jelenlévők figyelmükkel kísérhettek. Az AGORA Kulturális Központ prevenciós programjának részeként készült többek között a „Choose life” projekt, ami egy kevésbé megszokott, ám annál izgalmasabb perspektívából közelítette meg a függőség megelőzésének kérdését.

Az 1996-os Trainspotting talán nem csak az Ewan McGregor rajongóknak ismerős. „Válaszd az életet!” – kulcsmondat a klasszikusnak számító filmből. Valamennyiünk előtt felvillannak most a képek az utcán rohanó skót fiatalokról, Rentonról, ahogy drámaian a földre zuhan egy szippantástól. Ezt a jelenetet láthatta maga előtt Varga Ákos és Kiss Dávid is, mikor kitalálták a készülő videó alapkoncepcióját.„Újragondoltuk a témát egy közismert film jelenetére, hisz a függőségekre való felhívás volt az elsődleges cél. Egy improvizatív, könnyen befogadható szemüvegen keresztül szerettük volna átadni a mondanivalót.”

Kamera és néhány eltöltött óra egy lelkes csapattal: november 19-én váltak a drog, a koffein, a telefon és a vásárlás függőivé a forgatás résztvevői. Bár Ákosnak és Dávidnak volt elképzelése a megvalósítással kapcsolatban, szívesen fogadtak minden ötletet, az arcon elkent vörös rúzstól egészen az éppen rossz helyen álló szék felrúgásáig.

Bali Krisztina, az AGORA rendezvényszervezője, a prevenciós program egyik vezetője elmondta, a hirtelen színészekké vált fiatalok mind nagyon nyitottak voltak, egy csapatot alkotva hozták ki egymásból a legjobbat. Kiemelte, hogy ezek a programok az ismerkedésre is teret adnak, új barátságok, munkakapcsolatok születésében is segíthetnek. „Olyan programok szervezése a cél, melyben a fiatalok együttműködhetnek, cselekvők lehetnek, és nem frontálisan egy előadáson hallják az elrettentő szavakat a függőségről, hanem egy kreatív műhelymunka által gondolkodnak a témáról. A Savaria Slam Poetry is csatlakozott a kezdeményezéshez azáltal, hogy a függőséget választották versenytémául, illetve egy »Szabadulj meg a drogbárótól!« szabadulós játék is a projekt része volt.”

„Válaszd a lájk vadászatot, mert más úgysem számít az életben! Válaszd a cigarettát, hogy egy kisebb autó árát elszívd egy év alatt! Válaszd a videojátékokat, hogy legálisan gyilkolhass és lopj meg embereket! Válaszd a bankkártyás fizetést, hisz így kevésbé érzed valódinak a pénzköltést!”

A kész videóban hangoznak el az ironikus megszólalások, melyeket Ákos és Dávid a 80-as években játszódó Trainspotting alapján írt meg, egy kevésbé agresszív, ám modernizált köntösbe bújtatva azt, s megfogalmazva a legfontosabb üzenetet: Miért akarnád ezt csinálni, ha választhatod az életet?

Choose life! 

A két készítőnek közel sem ez az első projektje. A répcelaki fiúk svédelt filmtrailerek készítésével foglalkoznak szabadidejükben, ehhez remekül egymásra is találtak: Dávid a kamera előtt érzi jól magát, a színészkedéssel kacérkodik, míg Ákos egészen kicsi kora óta rendezéssel szeretne foglalkozni. Kérésemre Ákos elmagyarázta, mi is a svédelés: „Egy film, vagy a mi esetünkben inkább előzetes reprodukálása direkt gagyi, házi módszerekkel, professzionális segédeszközöket mellőzve, minél több kartonpapírral. Mi általában a saját felvételeink mellé odatesszük az eredetit is, úgy talán jobban látszik, hogy ebben igenis nem kevés munka van, és mi nem csak hülyegyerekek vagyunk, akik kimennek a főtérre kardozni.” Egy-egy videóelkészítése – beleértve a snittről snittre való felvételt, az előkészületeket, a vágást – több hónapba is telhet, de megéri azért a büszkeségért cserébe, amit Ákosék éreztek, mikor Chris Pratt vagy épp Taika Waititi megosztotta A galaxisőrzőiről, a Thor 3-ról készült előzetesüket.

Ez egy árnyékban lévő műfaj, és valószínűleg ott is fog maradni. A lényeg viszont, hogy mi nemcsak egymás mellett ülünk, mint a moziban, hanem élményt teremtünk. Egy eszköz arra, hogy elüssük az időt, és csak reménykedünk, hogy mások majd röhögnek rajt. Ha meg épp sikerül eljutnia az alapul vett film rendezőjéhez, akkor egy kis sikerélményt szedünk magunkra!”

Ewan, most már tudod, mit kell megnézned!

Kiemelt kép: Kondor Noémi