A barátság az egyik legfontosabb kötelék az emberek életében a család mellett. Mindenkinek más fogalma van erről a kapcsolatról; sokan úgy gondolják, hogy csak egy valódi legjobb barátunk lehet, mások szerint akár több is, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy férfi és nő közötti kölcsönösen önzetlen barátság nem jöhet létre hosszú távon. Miért alakulhatott ki ez a sztereotípia? Vajon van igazságalapja ennek a feltevésnek? Habár a „jó” választ egyelőre senki sem találta meg erre a kérdésre, pszichológiai kutatások rengeteget foglalkoztak és foglalkoznak ezzel a témával, ezekbe nyújtunk egy kis betekintést a továbbiakban.

f21

Lehet-e barátság férfi és nő között?

Ez a kérdés hosszú idő óta foglalkoztatja az embereket, és az egyik legvitatottabb témává vált, amiről szinte mindenkinek megvan a véleménye. A filmipar és az irodalom is rengetegszer dolgozza fel ezt a típusú barátságot, és szinte kivétel nélkül oda lyukad ki a történet, hogy legalább az egyik fél többet kezd el érezni a másik iránt, bármennyire is tűnik úgy, hogy a barátság sokkal ésszerűbb lenne kettejük között.

Talán az egyik legjobb példát a Jóbarátok című sorozat tárja elénk, hiszen az évek során szoros barátságot kialakító hatosból két pár is egymásra talál. Mindkét esetben megfigyelhetők a belső harcok, amelyeket a szereplők magukkal vívnak, mert úgy érzik helytelenek az érzéseik, azonban a végén mégis a legjobb megoldásnak a barátságból való továbblépés bizonyul.

jóbarátok_f21
Forrás: kk.no

Az ifjúsági regényeknek is kedvelt témája a tipikus fiú-lány barátság, ahol az egyik fél kicsapongásai közben rájön, hogy élete szerelme mindvégig ott volt az orra előtt, mint legjobb barátja és némi konfliktus után happy end-del zárul a történet, és a gyerekkori barátság párkapcsolattá fejlődik. Ezek a sztereotipikus ábrázolások tehát nem lehetnek véletlenek, az emberek vágynak az efféle történetekre, vagy azért, mert ők is átéltek hasonlót, vagy azért, mert vitatémaként szolgálhat azok között, akik hisznek a jelenség létezésében.

Mindkét fél mást akar

Rengeteg kutatás készült már a témában, amelyek összességében hasonló eredményeket produkáltak. Ezek szerint a nők kevésbé hajlamosak beleszeretni ellenkező nemű legjobb barátjukba, míg a férfiak hamarabb éreznek vonzalmat fordított esetben. A helyzetet pedig még inkább nehezíteni szokta az, ha az egyik félnek – vagy esetleg mindkettőnek – a barátság mellett párkapcsolata is van. Ilyen esetben gyakori a féltékenység akár a párok, akár az egyedülálló fél részéről is, ami mérgezően hathat mindkét fél kapcsolatára egyaránt.

A Wisconsin-Eau Claire Egyetem kutatásai szerint a férfiak sokkal jobban vonzódtak nő barátaikhoz, mint fordítva, valamint szintén ők azok, akik nagyobb valószínűséggel gondolták úgy, hogy ellenkező nemű barátjuk vonzódik hozzájuk (ami valójában tévhit volt). Alapvetően a férfiak azt feltételezték, hogy a romantikus vonzalom, amelyet ők átélnek, kölcsönös, nem vették észre, hogy ez valójában csak plátói. Ezzel szemben a nők sem voltak tisztában férfi barátaik gondolkodásmódjával. Mivel a hölgyek általában nem vonzódtak férfi legjobb barátaikhoz, azt feltételezték, hogy ez a fajta vonzalom hiánya kölcsönös. Ennek eredményeként a férfiak túlbecsülték, a nők pedig alábecsülték az ellenkező nemű barátaik által érzett vonzalom szintjét, ez pedig közvetlenül bizonyítja azt, hogy ugyanazt a kapcsolatot mennyire másképp élheti meg a két fél.

Ez a látszólag legjobb baráti viszony azonban álarc is lehet, egy jól kidolgozott „fedősztori”, ami alatt végig ott lapulnak az egymás iránt táplált gyengéd érzelmek. Ebben is lehet igazság. Úgy gondolhatják a felek, hogy tudják magukat tartani, és csak barát zónában tartani a kapcsolatukat, de a romantika ott leskelődik a háttérben és csak a megfelelő pillanatra vár, hogy „lecsaphasson”.

 “More than friends”

Talán az egyik legismertebb példát a Barátság extrákkal című film szolgáltatja nekünk erre a jelenségre. A két főszereplő látszólag tényleg tökéletes barátsága azonban csak álca, idővel kibontakozik az egymás iránt érzett vonzalmuk, és átlépnek a barátság extrákkal zónába. Természetesen ez konfliktust szül, és így a barátság és a párkapcsolat lehetősége is teljesen értelmetlenné, elképzelhetetlenné válik mindkét fél számára. Aztán persze kibékülnek és boldogan élnek, már szerelmesekként, ebből is jól látszik, hogy ha egy pici vonzalom is kialakul, hosszú távon teljes mértékben tarthatatlanná válik a barátság.

barátság_extrákkal_f21
Forrás: funzine.hu

Mióta a pszichológia világában is népszerű lett a nő-férfi barátság kérdése, egyre többet tudhatunk arról, milyen előnyöket és hátrányokat élnek meg az emberek, ha erről van szó. Természetesen vannak olyan dolgok, amelyeket mindkét fél előnyösnek tart; például szélesebb körű betekintést nyerhetünk a másik nem gondolkodásmódjába, jobban megérthetjük motivációikat az élet különféle területein. Ezzel ellentétben mind a férfiak mind a nők tartanak attól, hogy a későbbiekben beleszeretnek vagy féltékenyek lesznek ellenkező nemű barátjukra.

Az eltérések azonban izgalmasabb képet festenek a nemek közti különbségekről. A kutatások nagy százaléka bizonyította, hogy a nők hajlamosabbak „friend zone”-ba helyezni a férfi barátaikat, míg az utóbbiak inkább meglátják a lehetőséget egy ilyen kapcsolatban, és arra számítanak, hogy a jövőben szexuális, romantikus irányba fog terelődni a barátság. Ezért is gyakoribb a nők körében a barátság extrákkal zónában ragadás, ahol valódi érzelmi kapcsolat nem alakul ki, ezt pedig hátrányként tartják számon. Szintén csak a hölgyekre jellemző, hogy a fizikai előnyök miatt pozitívnak tartják egy férfi barátságát, hiszen biztonságban érzik magukat mellettük, valamint rajtuk keresztül könnyebben tudnak ismerkedni, ha pedig valami probléma merül fel, segítséget várhatnak tőlük.

Összességében minden kutatás, tanulmány és tapasztalat azt sugallja, hogy nem létezhet igaz legjobb barátság nő és férfi között. Azonban azt, hogy semmilyen esetben sem működhet, ezt mégsem jelenthetjük ki egészen biztosan. A két nem nagyon eltérően vélekedik arról, hogy mit tekinthetünk csak barátságnak; míg a nők inkább hisznek abban, hogy fent lehet tartani a baráti viszonyt, a férfiak kevésbé tudják kontrollálni a „kicsit több” utáni vágyukat. Ha a nők álláspontján lennénk mindannyian, az ellenkező nemek közötti barátság mindenképpen létezhetne, míg ha mindenki a férfiak nézeteit osztaná, még súlyosabb túlnépesedési problémákkal találhatná szembe magát az emberiség.

Általánosságban tehát elmondhatjuk, hogy mindkét oldal több negatívumot tud megnevezni, mint pozitívumot, ez pedig az mutatja, hogy nagy valószínűséggel nem alakulhat ki vonzalom nélküli őszinte barátság férfi és nő között. Mégsem zárhatjuk ki a jelenség létezését, hiszen kivételek mindig vannak, akik ellenpéldául szolgálnak a kétkedők számára és bebizonyítják, hogy igenis működhet az ellenkező neműek közötti kölcsönös bizalmon alapuló igaz barátság.

Felhasznált források: https://rdcu.be/cLdsm

https://www.scientificamerican.com/article/men-and-women-cant-be-just-friends/

https://mindsetpszichologia.hu/ugyan-mi-csak-baratok-vagyunk-lehetseges-e-a-ferfi-noi-baratsag

https://pszichoterapia.tenyek-tevhitek.hu/a-ferfi-noi-baratsag.htm

Kiemelt kép: warda.at