2000 márciusában, csaknem húsz éve mutatták be az egyik legjelentősebb magyar kisjátékfilmet, az Uristen@menny.hu-t, ami azóta kultikus alapművé vált. A megjelenés évében a Magyar Filmszemle által műfajában legjobbnak választott alkotás rendezői Kálmánchelyi Zoltán, Stefanovics Angéla és Végh Zsolt voltak, akik most szűk két évtizeddel később új projektbe fogtak. Ezúttal nem a tv képernyőjén, hanem egy YouTube-csatorna formájában.

Ha egy alkotás stáblistájában ezzel a rendezőtrióval találkozunk, joggal számíthatunk rá, hogy a kész mű bővelkedni fog parodisztikus elemekben és maró gúnyban. Nincs ez másképp a pár napja indított, aktuális társadalomkritikát megfogalmazó, a vloggerek és influenszerek világát parodizáló YouTube csatornával sem. Új terep, új téma, de a régi minőség változatlan.

A csatorna Anzselika Habpatron körül forog, akit a Jászai Mari-díjas Stefanovics Angéla alakít. A színésznő pedig elképesztően jól, hihetően mozog a szerepben annak ellenére is, hogy hatalmas őrültségeket vetít elő a bemutatkozó videó és az első teljes epizód. Laikus szemmel akár még komolyan is lehetne venni a naiv, gyerekesen viselkedő, butuska Anzselika próbálkozásait a vlogolással (hiszen találkozhattunk már ilyennel, nem csak paródia formájában), és ez teszi igazán humorossá, kritikussá a videókat. Stefanovics Angéla tökéletesen alakít, a díszlet, a témák, a megjátszott, művi ügyetlenség, a gügye gondolatmenetek bármelyik kezdő, vagy akár népszerűbb influenszer csatornáján elférnének mindenféle torzítás nélkül.

A karakter tipikus: felnőtt lány, aki tízéves módjára viselkedik a kamera előtt hatalmas önbizalommal, a legismertebb példaképektől átvett gesztikulációval, és olyan artikulálással, mintha óvodás lenne a néző, de még a vágások is tökéletesen imitálják a vloggert, aki két mondatot összefüggően, nyökögés nélkül képtelen elmondani.

Első teljes videójában például a Google-nek küld üzenetet, hogy segítsen neki adatokat gyűjteni egy srácról, aki tetszik neki. Amellett, hogy tényleg őrült és igencsak szájba rágósnak tűnhet a téma, a videó több irányból is kritikus hangon támad. Egyrészt a Google ijesztő jellegére mutat rá, hiszen minden, amit meg akar tudni Laciról, bármennyire is túlzásnak tűnik, tényleg tudja rólunk a böngésző. Másrészt a fiatalabb generációk információszerzésének módjaira is rámutat, hiszen mindenre megoldást találhatunk, minden kérdésünkre választ kaphatunk az internet segítségével. Miközben parodizál, a butuska Anzselikától bölcseleteket is kapunk…

Ha magányosnak érzitek magatokat néha, tudnotok kell, hogy van valaki, aki mindig odafigyel rátok és foglalkozik veletek, ez pedig nem más, mint a Google.

A csatorna második videója egy montázs, ahol előrevetítik a jövőbeli témákat: lesz főzés, crafty videók, bemutatkozás, zenélés, szóval úgy tűnik, nem fogunk hiányt szenvedni a jobbnál jobb paródiákból. Egyébként a csatorna már néhány nap alatt nagyot ment a közösségi médián, négyezer feliratkozóval és videónként több tízezer megtekintéssel áll jelenleg.

Kiemelt kép: Youtube