Tim Bergling, művésznevén Avicii korai és érthetetlen halála megdöbbentette a társadalmat. Tim saját kezével vetett véget életének, mert a maximalista művész a visszavonulás után se találta meg a békét és a boldogságot. Példája nem egyedülálló, a művészvilágban számos öngyilkossággal véget ért élet, karrier volt. Persze nem csak a művészeket sújtja a depresszió, a szorongás, de ők talán az átlagnál is fogékonyabbak a hangulati és érzelmi zavarokra, lelki alkatukból kifolyólag. Azonban az alábbi művészek életében vannak összecsengések, amik a sok más dologgal együtt a végső tragédiához vezethettek. Értelmetlen halálok voltak vagy kiutak az élhetetlen életekből? Vannak kérdések, amikre nincsenek válaszok.

Színészek, színésznők

Robin Williams

Robin Williams sokaknak a Holt költők társaságában nyújtott szerepe miatt ismerős, másoknak a Jó reggelt Vietnám! miatt ugrik be, esetleg a Good Will Huntingot felidézve jut az eszükbe. Szinte minden filmjében maradandót alkotott, nem csak megformálta a karaktert, hanem ő lett az adott Karakter. Több Oscar-díj jelölése volt, és egyszer el is nyerte a legrangosabb elismerést, a Good Will Huntingban nyújtott alakításért 1998-ban a Legjobb férfi mellékszereplő díja lett az övé, de emellett számos Golden Globe-díjjal is büszkélkedhet(ett).
Az 1970-es, ’80-as években kokainfüggő volt. Később leszokott, jó barátja John Belushi halála, aki véletlen drogtúladagolásban (kokain és heroin) vesztette életét 33 évesen, kellő pofonnak bizonyult Robin Williamsnek. Illetve születő gyereke is erősítette a leszokáshoz szükséges erejét. 2006-ban önként vonult be egy rehabilitációs központba, alkoholproblémákkal küzdött. 2014. augusztus 11-én mégis döbbenten fogadta a világ a hírt, miszerint asszisztense egy övre felakasztva találta otthona egyik hálószobájában. A rendőrség az idegenkezűséget kizárta.  Az öngyilkosság előtt depresszióval kezelték, de alkohol- és drogproblémái is voltak. A felesége szerint korai Parkinson-kórban szenvedett, amitől szelleme elkezdett leépülni. Anyagi problémái is fennálltak, emiatt olyan szerepeket kellett eljátszania, amikhez nem füllött a foga, kaliforniai birtokát már két éve árulta. A boncolás megállapította, hogy halála előtt sem drogot, sem alkoholt nem fogyasztott. 63 évesen felkötötte magát, hogy ne nyomasszák tovább a gondok.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe korának szexszimbóluma (“Soha nem értettem igazán ezt a szexszimbólum dolgot… Ez a gond, a szexszimbólum egy tárgy lesz. Én utálok csak egy tárgy lenni. De ha már valaminek a szimbóluma vagyok, akkor inkább leszek a szexé, mint valami másé, aminek szimbóluma van.” –  Monroe interjúja a Life magazinnak (1962), a megtestesült amerikai álom, az árvaházi kisgyerekből a körülrajongott sztár lesz. De a felszín alatt, a magánéletében számos problémával küzdött. Gyógyszerfüggő volt, depressziótól és a vele járó szorongástól szenvedett. Háromszor házasodott, de egyik házassága se bizonyult tartósnak, néhány hónap, néhány év után válással végződtek.  1962-ben pszichiátere talált rá brentwoodi házában, az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy barbiturát-túladagolásban (orvosai szerint erős szorongás és gyakori depresszió gyötörte, hangulata sokszor hirtelen és váratlanul ingadozott, és már korábban is előfordult, hogy – véletlenül vagy szándékosan – túladagolta magát) halt meg, 36 évesen.

Forrás: www.medium.com

A magyar színészvilágban is történtek öngyilkosságok vagy annak látszó halálok. Latinovits Zoltán halála máig tisztázatlan, de sokak szerint a színész öngyilkosságot követett el 1976-ban, amikor Balatonszemesnél egy vonat elgázolta. 45 éves volt. „A depresszió vagy vélt depresszió ellustított, teljesen elpuhított […] Tegnap még fél napot ágyban töltöttem. Ma végre nekiláttam a jógázásnak, favágásnak. Ezért ma jobban érzem magam. Most már mindennap háromszor megcsinálom a gyakorlatokat.” írta Cserhalmi Györgynek címzett levelében, majd késő délutáni sétája alkalmával a megérkező Nagykanizsa-Budapest gyorsvonat halálra gázolta. A vonatot vezető masiniszta így emlékezett vissza a tragédiára: “Föltartott kezekkel, szemben velem lépett a mozdony elé, jóval féktávolságon belül…”.
Schütz Ila, a Madách Színház egykori színésznője rengeteg humoros szerepet eljátszott, igazi komikának tartották, de magánéletében rendkívül szomorú és magányos volt („Már saját magamtól is félek – mondogatta sokszor. – Mintha átok ülne rajtam.”). 2002-ben, 59 évesen halálát áramütés és gyógyszer-túladagolás okozta.
Ugyancsak önmaga ellen fordult Soós Imre, aki Ludas Matyit játszotta, de szerepelt a Körhinta című filmben is, 1955-től, amikor már a Madáchban játszott, egyre rosszabb idegállapotba került. 1957. június 20-án tragikus öngyilkossága vetett véget színészi pályafutásának. Felesége, dr. Perjési Hedvig orvosnő, akivel közös sírban nyugszik a Farkasréti temetőben, ugyanaznap távozott az élők sorából.
Olvasztó Imre se látott más megoldást, az Indul a bakterház Bendegúza, miután felesége közölte vele, hogy elválik tőle, kiment Fót és Csomád közti erdőszélre, és 47 évesen felakasztotta magát.

Zenészek

Kurt Cobain

A Nirvana egykori frontemberének életét állítólag már kiskorában megpecsételték, amikor hiperaktivitása miatt Ritalin-kúrára fogták, később ezzel magyarázták, hogy heroinista lett. Nyolc éves korában szülei elváltak, ezt nehezen viselte, először anyjával élt, majd apjához költözött,  aki azonban a kamasz Kurt Cobaint nem tudta kezelni. Az életét folyamatos káosz jellemezte, és ebből két kiutat talált, a zenélést és a drogokat, először a marihuánát és az LSD-t próbálta ki, majd rászokott a Percodan nevű fájdalomcsillapítóra. A média fokozott jelenlétét az életében soha nem sikerült megszoknia, valósággal belebetegedett ebbe, az állandó stressz csak felerősítette gyomorpanaszait és hörghurutját. 1994 márciusában Rómában eszméletlen állapotban szállították kórházba. Love szerint, akivel ekkor már “se vele, se nélküle” viszonyban voltak, az volt az első öngyilkossági kísérlete. Alig egy hónappal később április 5-én a zenész feltehetően halálos mennyiségű heroint fecskendezett az ereibe, majd maga ellen fordította Remington típusú vadászfegyverét, 27 éves volt. Állítólag búcsúlevelet is hagyott a végén egy Neil Young-idézettel: “Jobb kiégni, mint elfonnyadni” vagy más megfogalmazás szerint: “Túlságosan is szeszélyes, hangulatember vagyok! Nincs már bennem szenvedély, és úgy emlékszem, jobb kiégni, mint elenyészni.”

Amy Winehouse

Amy Winehouse brit, Grammy-díjas énekesnő régóta küzdött alkohol -és drogfüggőségével, többször járt elvonón, ám a kezelések csak részsikereket hoztak, nem tudott hosszú időre a függősége nélkül élni. Többször adott részegen koncertet (2007 óta ivott), és sokszor azt sem tudta éppen melyik városban áll a rajongói előtt, 2011-ben vokalistái énekelték végig egy koncertjét Belgrádban. A függőség depresszióval is társult, melyhez hozzájárult a média folyamatos figyelme, egyre romlott egészségi állapota, és alkoholfüggősége kontrollálhatatlanná vált. Ebbe is halt bele, 2011-ben 27 évesen gyakorlatilag halálra itta magát, alkoholmérgezést kapott. “Az orvosok szerint Amy le akart szokni, sőt egy hónapig egy kortyot sem ivott, majd a végzetes délutánon valami eltört benne, és nagyon sok vodkát ivott, ez szinte sokkolta a szervezetét, s végül ez vezetett ahhoz, hogy 27 éves korában megállt a szíve.”

Chester Bennington

Talán még mindenkiben tisztán él az emlék, hogy a Linkin Park énekese, Chester Bennington 2017-ben felakasztotta magát, 41 évesen, hat gyermeket hagyva apa nélkül. Halála előtt évekig depresszióban szenvedett. Kora ifjúkorában alkohol- és drogproblémákkal (kokain és metamfetamin) küzdött, mivel a gyerekkorában történt fizikai bántalmazás megviselte, de végül sikerült legyőznie a függőségét. Közeli barátja, Chris Cornell, 2017. május 18-án hasonló módon végzett magával 52 éves korában, Bennington fellépésükön neki ajánlotta az együttes egyik dalát, öngyilkosságát pedig Cornell születésnapjára (július 20.) időzítette.

Forrás: www.metalinjection.net

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Ajánljuk továbbá ezt az oldalt, illetve ha másért aggódsz, ezt. Vigyázzunk egymásra!

Amikor a tehetség túl nagy teher – Öngyilkos írók, festők