A TikTok az egyik legaddiktívabb mobil-applikáció, ami főként a tinédzserek, gyerekek körében népszerű, de már az idősebb korosztályokat is megcélozta. Mégis honnan indult ez a páratlan népszerűségnek örvendő platform, mi a sikerének titka, és vajon van valóságalapja a kémkedéssel kapcsolatos rémhíreknek?

2018-ban bombaként robbant a hír, hogy a 2014-ben alakult Musical.ly alkalmazás bezárja kapuit: az applikációra főként tátogós videókat készítettek, de voltak viccesebb, művészibb alkotások is (csak úgy, mint most a TikTok-on), de a ByteDance felvásárolta és a kettő alkalmazást egybegyúrva született meg a ma is használt szolgáltatás.

A platformon legfeljebb egy perces videókat lehet készíteni, melyek kezdetben különféle zenékre voltak tátogások, de mára nagyon elhíresültek a táncos videók, az éneklős átdolgozások, különféle filmjelenetek alászínészkedése, de megtalálhatóak főzős tippek, rövid receptekkel, a tornagyakorlatokról nem is beszélve. A TikTok-on szinte mindent megtalálunk: lehetünk egyszerre tartalomgyártók és nézők, sőt, elég letölteni az alkalmazást, nem muszáj regisztrálni rá, anélkül is tudjuk kezelni (persze profil hiányában egészen más, de ha valaki nem szívesen adná meg adatait egy ilyen felületen, nem kötelessége.)

Az elmúlt években egyre több celeb is csatlakozott a közösséghez, olyanok regisztráltak, mint az egykori One Direction-tag Liam Payne, vagy Shakira, de Jorge Blanco, Nicki Minaj, Miley Cyrus, de még Joe Jonas is rendelkezik profillal. A magyarok sem féltek nyitni az ismeretlen felé, Kasza Tibor, Köllő Babett, és Vajna Tímea is regisztrált.

A legőrültebb kihívásvideóktól kezdve, a trashen át, valódi művészeti alkotásokat is felfedezhetünk. Az alkalmazás pozitívuma, hogy a kereséseknek, kedveléseknek köszönhetően az app olyan, vagy hasonló kaliberű videókat dobál fel nekünk a for you (neked) oldalon, amiket szeretünk, így mindenki megtalálja a magának valót. A kedvenceinket ugyanúgy, mint szinte minden közösségi felületen, bekövethetjük, hogy tevékenységét figyelemmel kísérhessük a továbbiakban is.

Egy-egy videóval rengeteget lehet keresni, de hazánkban még nem jellemző, hogy fizetnének a tartalomgyártóknak, külföldön ez annál inkább népszerű pénzszerzési lehetőség. Ha már külföld, nem mehetünk el szó nélkül a különféle rendezvények mellett sem, amik kifejezetten a tartalomgyártók és azok követőiknek szól, ezeken az eseményeken rengetegen szoktak részt venni. Hazánkban tavaly került megrendezésre az első TikTop Fest & Award találkozó, aminek az Akvárium Klub adott otthont.

Nyáron keltett hatalmas felháborodást az amerikai elnök, Donald Trump nyilatkozata: a politikus betiltaná az alkalmazást, mert úgy gondolja, hogy a kínai kormány felhasználja, lopja a regisztrálók adatait és visszaél azokkal. Mike Pompeo, az amerikai külügyminiszer úgy fogalmazott, hogy a platformon keresztül személyes információk kerülnek a kommunista párt kezébe. A TikTok-kal együtt a WeChatet is törölni fogják, de ezeknek tényleges eltűnése még hátravan, hiszen jelenleg is használják az amerikaiak.

Forrás: pixabay.com

Több vád érte a szolgáltatást és az azt körülvevő céget, de ezek látszólag nem elég bizonyítékok ahhoz, hogy nálunk is eltávolítsák az alkalmazást. Ezek fényében nem ajánlatos olyan személyes adatokat (telefonszámot elsőkörben) megadni, amivel a legkönnyebben visszaélhetnek.

Az applikáció használata közben, szinte észre sem vesszük, hogy milyen gyorsan telik az idő. Percek, órák telnek el a folyamatos videónézés közben, hisz a pár másodperces alkotások nem tűnnek hosszúnak, a „na még egyet megnézek” mondat pedig értékét veszti, hisz majdnem mindig van még egy, amit csak azért is megnézünk. Érdemes akkor pörgetni az alkalmazást, amikor már semmi dolgunk (nincsenek megoldásra váró házifeladatok, nincsen házimunka vagy egyéb munka), hiszen rengeteg idő ki tud esni, mi pedig csak a végén eszmélünk fel, hogy megint elpocsékoltuk az időt, amit sokkal produktívabban is eltölthettünk volna.

Mint minden közösségi felületet, ezt is használjuk okosan, ne kommenteljünk ész nélkül, mellőzzük a gyűlölködést és figyeljünk oda embertársainkra. Ha pedig lehetséges: ne függjünk rá!

Források:

akvariumklub.hu

pcworld.hu

Kiemelt kép: pixabay.com