Július 19. és 28. között újra a Balaton-felvidék három apró települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend lesz az ország központja. Tíz napon át koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal, zöld programokkal, hangversenyekkel, újcirkusszal, beszélgetésekkel, gyerekprogramokkal telnek meg az utcák, az udvarok, a terek. Oszkó-Jakab Natália és a Művészetek Völgyének sajtótájékoztatóján jártunk, amelyen híres zenészek is közreműködtek.

Idén a fesztivál számos új hellyel és eseménnyel várja a látogatókat, ilyen például a Taliándörögdön debütáló MANK Artporta, ahol az alkotóművészet kapja a főszerepet: itt rajzolásra, festésre és közös műkincsgyűjtésre is lehetőség lesz, valamint beszélgetésekkel, workshopokkal, a Cziffra Központ programjaival, filmklubbal és Cseh Tamás dalokkal színesítik az idelátogatók napjait.

A Kapolcson nyíló Pest-Buda Udvarban teret nyernek kerekasztal-beszélgetések, amelyeket minden nap koncertek követnek. Fellép többek között Pély Barna, az Európa Kiadó, Little G. Weevil, lesz Klasszik Lasszó és Bin Jip is.

A Fülig Jimmy Fényudvar pedig pálinkakóstolással, koncertekkel és hajnalig tartó tánccal várja a vendégeket.

Zöld újítások, fejlesztések

A Völgy 2019-ben a legnagyobb hangsúlyt a szórakoztatás mellet a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre helyezi, mégpedig úgy, hogy bevezetésre kerül az újrapohár rendszer, mellyel az eldobható műanyag poharak okozta környezetszennyezést próbálják a lehető legnagyobb mértékben visszaszorítani, valamint a vendéglátóhelyeken cukornádból készült tányérokból, kukoricából készült evőeszközökkel fogyaszthatják el a látogatók a napi betevőt. A tányérok, illetve az evőeszközök a fesztivál után Keszthelyen kerülnek komposztálásra. Természetesen az étkezéshez és italfogyasztáshoz szükséges kellékek használata nem kötelező, a szervezők kifejezetten szorgalmazzák az otthonról hozott poharak, tányérok és evőeszközök használatát.

Fotó: Szollár Zsófi

A fesztivál szemétgyűjtő csapata pedig minden hajnalban összegyűjti a keletkezett hulladékot, hogy annak minél nagyobb része komposztálásra, vagy újrahasznosításra kerüljön. A környezet megóvásáért a látogatók is tehetnek, hiszen a 2019-es évben még több szelektív hulladékgyűjtő egységet helyeznek ki a szervezők.

A programok terén is megjelenik a környezetvédelem tematikája, a klímaváltozásról értekezik az NFFT, a V4SDG és az EIT Climate-Kic, workshopokat, játékokat szervez többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a WWF, a Bakony-Balaton Geopark, a ZöldZugoly, a Jane Goodall Intézet, és Varga Livius előadását vagy Kollár-Klemencz László kiállítását sem érdemes kihagyni.

Vigántpetenden ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak, így a fesztivál autómentes és emberléptékű tud maradni. A települések közti Csigabuszoknak idén még sűrűbb lesz a menetrendje, amelyről a megújult, papír alapú programfüzetek teljes körű leváltását is szolgáló mobilapplikációból tájékozódhatunk.

Programok

A Művészetek Völgye könnyűzenei nagyszínpada, a Panoráma Színpad a fesztiválozóktól kapta nevét 2016-ban és azóta is büszkén viseli. A Völgy tíz napja alatt több nemzetközi előadó is a Panoráma Színpad vendége lesz, itt ad koncertet a német Alice Francis, a brit Amber Run és a Kosheen.
Fellép a Boban Markovic Orkestar, vendégük Palya Bea lesz. A hazai kedvencek közül színpadra lép az Anna and the Barbies, a Quimby, a Bohemian Betyars, a Csík Zenekar. Lesz Random Trip és Hiperkarma, koncertet ad a Péterfy Bori & Love Band, a Margaret Island, a Kiscsillag, a 30Y, az Elefánt, a Vad Fruttik és az Irie Maffia. Fellép Dés László, vendége Básti Juli lesz, a Budapest Bár koncertjén Behumi Dóri, Kiss Tibi, Németh Juci és Tóth Vera énekelnek majd.

A Völgylakók egy igazán egyedülálló jubileumi program részesei lehetnek: 10. születésnapját ünnepli Szabó Balázs Bandája, ennek örömére a Modern Art Orchestrával közösen rendhagyó koncertet adnak.

A Kőbányai Önkormányzat és a Kőbányai Zenei Stúdió idén harmadszor tölti meg a kapolcsi Gástya Udvart jobbnál jobb programokkal. Napközben kreatív foglalkozás, zöld és családi program várja a látogatókat, esténként koncertek. Fellép Boggie, Szeder, a Jónás Vera Experiment, Odett és a Carbonfools.

A Momentán Társulat is ígéretes tíz nappal készül. Beszélgetésekre, játékokra hívnak, vendégük lesz Scherer Péter, Náray Tamás, a Felelős Gasztrohős Alapítvány, és nem marad el a szappanopera sem. Tovább erősödik a tavaly indult Muflon Jazz Udvar. A hangulatos helyszín színpadán zenél majd a Trio Squelini & Rohmann Ditta, Santa Diver, a Nagy János Trió feat. Dominique Di Piazza és itt mutatja be új, rendhagyó lemezét Dés András. A Folkudvar ebben az évben a fenntartó hagyomány témakörét járja körbe mesékkel, ételekkel, énekekkel, tánccal. Az Artjáróban a TEDx Danubia beszélgetései és a kutyabarat.hu kutyás programjai váltják egymást, a Társasjáték-Völgyben pedig a legújabb társasjátékokat lehet kipróbálni. Az Éltető Völgyben a Balaton-felvidék termékeivel ismerkedhetünk, borral, házi sajttal, lekvárral, szörppel, tésztával mézzel, helyi termelőktől. A Kék Abroszos helyeken pedig helyi termékekből szívvel-lélekkel elkészített, finom házias ételeket ehetünk kék abroszon tálalva.

A Kaláka Versudvar minden generáció kedvence. Az idén 50 éves Kaláka Lackfi Jánossal közösen vezetett udvarában minden évben reggeltől estig telt ház van. Délelőtt gyerekprogramok, napközben versműhely, zenés versimpró, este koncertek és beszélgetések. A Völgy utolsó napján a Versudvar zárókoncertjét az 50 éves Kaláka adja, vendégük lesz Huzella Péter és Mikó István. A KenderKertben egy új kezdeményezés indul, melynek célja az ismeretterjesztés beszélgetésekkel és mesterségbemutatókkal. A Harcsa Veronika Udvarban minden nap jógával kezdődik, a Highlights of Hungary a leginspirálóbb történeteivel lesz jelen, a kicsiket ringató foglalkozás, a nagyokat énekes workshop várja, fellép a Dresch Mihály Quartet, a Balázs Elemér Group, a The KHAT, Matthew Mitchell, a montreux-i jazzverseny győztese és a Modern Art Orchestra.

A Muharay Udvarba érkezik Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, Bognár Szilvia, Balogh Kálmán, Novák Péter és az Etnofon. A Diabelli Udvar tudományos játékokkal készül, a Művészetek Zöldjében pedig minden környezetvédelemmel, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésre választ kapnak a Völgylakók. A Magyar Nemzeti Filmarchívum napközben gyerekfoglalkozásokat és filmtörténeti kiállítást tart, esténként filmvetítéseket, éjszakánként 16mm-ről vetítenek dokumentumfilmeket a szabad ég alatt. A kapolcsi templom Völgykomolyzenei koncertek, hangversenyek otthona lesz, a Tűzoltószertárba Silye Juli kiállítása költözik. A Magyar Írószövetség beszélgetéseket és előadásokat szervez, Kapolcs központjából minden nap indul helytörténeti séta és biciklis túra.

A Cirque du Tókert az újcirkusz, a tánc és a nagyszabású előadások otthona. Itt bandázik a Firebirds, táncol a Duda Éva és a Frenák Pál Társulat. Különleges koncertet ad Szirtes Edina Mókus és Widder Kristóf, a Lövölde teret hozza ide Kern András, az Óbudai Danubia Zenekar pedig filmzenei párbajjal dönt TV és mozi között. A Petendi Pajtában találkoznak a művészeti középiskolások. A kézműves foglalkozások után indulnak a koncertek a jazztől a popig, majd a hajnalig tartó parti. A Papageno Klasszik a klasszikus zenét mutatja be kicsit másképp minden nap más zeneszerző segítségével. A Hello Wood táborának legújabb alkotásait bárki megcsodálhatja Csórompusztán, de július 20-án az alkotások útra kelnek, zenés ünnepi karnevál indul Vigántpetenden át egészen Kapolcsig.

Megújul a Világzenei Színpad, itt ad koncertet Palya Bea, a Cimbaliband, az Úzgin Űver, Kollár-Klemencz László, Szalóki Ági és a Gypo Circus. Szőke András visszatér az Ősök Házába, híres osztályfőnöki óráit minden nap délelőtt tízkor indítja. Az SZFE Globe a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak bázisa, a legizgalmasabb előadásaikkal érkeznek, a 10. napon a Kaposvári Egyetem diákjai is csatlakoznak hozzájuk. A Színház Színpadon látható lesz Grecsó Krisztián és Bíró Bence szerelmi leltárja, Gyarmati Fanni naplója Ficher Iván lakásszínházának előadásában, érkezik a Nézőművészeti Kft, a Trafó, a Tünet Együttes és az Örkény Színház. A Tarisznya Evangélikus Udvarában látható lesz a Láthatatlan Színház, a Szociopoly, zero waste tippeket ad, és fontos kérdéseket feszegetnek a Szólj be a papnak! beszélgetés sorozat alkalmával. A Református Udvarban szeretettel és zenés istentisztelettel várnak minden érdeklődőt. Hobo beszélgetésekkel és koncertekkel készül a tíz napra, a “Hé magyar Joe!” és a Dylan koncert sem marad el. Önismeretre hív a LemangUria Kreatív Mozgásudvar, szubkult koncertekre a klinikA. A Hangfoglaló Udvarban fiatal tehetségek zenélnek, mint például az Esti Kornél, a Csaknekedkislány, a Belau, a Konyha, Frenk és a Mongooz and the Magnet.

Július 19. és 28. között szeretettel várja látogatóit a 29. Művészetek Völgye, Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja.

A részletes programtervért és további információkért látogassanak el a www.muveszetekvolgye.hu oldalra.

Kiemelt kép: Szollár Zsófi fotója