Egy város, két városrész és huszonhárom kerület, legalább kétmillió lakos és naponta több millió élmény – Budapest mára igazi nagyvárossá vált, ahol minden percben, mindenhol történik valami.

A képeslapok és a prospektusok leírásai mögött a budapestiek, vagy Budapesten tartózkodók hétköznapi történetek millióit élik át. Végigsuhanunk biciklivel a rakparton kora reggel, és közben valami boldogságfélét érzünk. Egy félresikerült randevú után kocsmáról kocsmára kóválygunk, és véletlenül éppen abba az emberbe futunk bele, akibe tényleg szerelmesek leszünk. Egy állásinterjúra várva meglepődünk rajta, hogy az újépítésű irodaház ötödik emeletéről a háztetők között látszik a Szabadság-szobor. A Mindspace most ezekre a történetekre kíváncsi: legyen szó örömről vagy bánatról, meglepetésről vagy rutinról.

Fotó: Brzobohaty Peti

A feladat elég egyszerű. Legyen egy történeted Budapestről, foglald össze mindössze száz szóban és pályázhatsz akár a 100 szóban Budapest weboldalán, vagy postai úton. A beküldési határidő július 15. A zsűrinek pár hete van, hogy elolvassa és kiválassza a legjobb 12 történetet, amelyekhez kortárs művészek készítenek illusztrációkat. Ezeket a CAFe Budapest Fesztivál keretében rendezett kiállításmegnyitón lehet majd először látni ősszel. A legeslegjobb három író pedig pénzjutalmat is kap! Idén másodszor külön kategóriában indulnak a 18 év alattiak, akiket külön jutalmaznak a szervezők. A legjobb 100 történetből készül majd egy mindenki számára elérhető zsebkönyv is.

Idén a zsűri tagjai a legkülönbözőbb módon kapcsolódnak a szövegekhez és a szövegíráshoz, így teljesen eltérő szemszögből olvassák majd a beküldött történeteket. Székely Kriszta színházi rendező változatos életutat tudhat maga mögött: élt már Laoszban, dolgozott az RTL Klubnak, jelenleg pedig tanít. 2017-ben Nóra, karácsony Helmeréknél c. darabja elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat a POSZT-on. Jakab Julit leginkább színésznőként ismerjük, olyan filmekből, mint az Oscar-díjas Saul fia, vagy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, de filmdramaturgként és forgatókönyvíróként is dolgozik. Busa Pista az Irie Maffiában vagy a Zubolyban a ritmus és a szöveg háborítatlan békéjét teremti meg hosszú évek óta. Visszatérő zsűritag Nagy Dániel Viktor színész, aki majdnem mindegyik versenyt figyelemmel kísérte és azóta is nagyon lelkesen vállalja a felkérést, és saját zenés feldolgozásokat is készít kedvenc történeteiből.


A 2018-as legjobb 12-ből Fodor Károlyné Vidéki rokonok című alkotását olvashatjátok az alábbiakban:

Akadozva indul a halk beszélgetés a második emeleti bérlakásban. A hangulat lassan oldódik, akár az átfázott testek. A háziasszony kávéval, szendviccsel és süteménnyel kínálja a rokonokat. Rég találkoztak, sok lenne a mondanivaló, de valamiért csak felszínes marad a beszélgetés. A pestiek (bocsánat: csepeliek; mindig kikérik maguknak) azt fejtegetik, vajon a Keletiből a Nyugatiba át lehet-e menni másként, mint metró átszállással. Sorolnak buszt, villamost, de végül mindig oda lyukadnak ki, hogy átszállás nélkül nem megy. Akkor megszólal a 300 kilométerről jött rokon: – A 73-as troli egyenesen átvisz. – Erre elmosolyodnak, és elhangzik az első halk nevetés is a temetés óta.

Weblap: http://100szobanbudapest.hu

Facebook-oldal: www.facebook.com/100szobanBudapest

Instagram: www.instagram.com/100szobanbudapest

Kiemelt kép: Stark Attila és Kárpáti Tibor illusztrációi