2016-ban a világ – 1.rész (Január-Június)

0
2016-ban a világ – 1.rész (Január-Június)

2016-ban történt. Ha csak ennyit mondok (vagyis jelen esetben írok), kinek mi jut eszébe? Bizonyosan különböző események: ahány agy, annyi gondolat és emlék.

nevtelen-1

Kinek valamelyik nagy sztár halála Prince, David Bowie, Bud Spencer, Leonard Cohen, másnak a magyar labdarúgás sikere, hogy végre 44 év után újra Európa Bajnokságon játszhatott a válogatott, esetleg a szintén magyar szíveket melengető olimpiai sikerek, amikor sportolóink teljesítményét egy kicsit magunkénak éreztük és együtt érzékenyültünk el a himnuszt hallgatva… Nekem elsőként a sok szörnyűség, terrorakció és a velük járó értelmetlen halálok ugrottak be, aztán ezek az előbbiek. Nézzük mi történt a világban és kis hazánkban 2016-ban!

Január

 • január 10. – 1947-ben született David Bowie (születési nevén: David Robert Jones) angol énekes, zeneszerző, producer májrák következtében 69 évesen elhunyt. A “pop kaméleonjának” is nevezték, mert számos alkalommal újította meg zenéjét és külsejét.

  “Mindig meglepett, hogy az emberek komolyan veszik, amit mondok. Én még azt sem veszem komolyan, hogy ki vagyok.”  David Bowie

 • január 23. – Az f21.hu oldal indulása. Egy bevezető cikkel kezdetét vette a Fiatalság Százada, ami azóta is töretlenül üzemel, sőt egyre nagyobb népszerűségnek örvend és ezt mind nektek köszönhetjük Kedves Olvasók.

Február

 • február 29. – A 88. Oscar-gálán Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. A 1981-es Mephisto (rendezte: Szabó István) győzelme után ez a második magyar siker a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. Leonardo DiCaprio végre megkapta az Oscar-díjat a Visszatérőben nyújtott alakításáért, ő lett a Legjobb férfi főszereplő 2016-ban. Cikkünket a Saul fiáról itt olvashatjátok.

  Leonardo DiCaprio accepts the award for best actor in a leading role for “The Revenant” at the Oscars on Sunday, Feb. 28, 2016, at the Dolby Theatre in Los Angeles. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)
  Leonardo DiCaprio és a sokat várt Oscar-díj (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Március

 • március 22. – Felfegyverkezett terroristák robbantásos merényletet hajtottak végre Brüsszel két forgalmas közlekedési csomópontján, a repülőtéren, és a Maelbeek/Maalbeek metróállomáson. A merénylet során több mint 300 ember megsérült, 34-en vesztették életüket, az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget.

  brusszel-terror
  Brüsszeli terrortámadás utáni fokozott rendőri, katonai jelenlét. Kép forrása: http://www.szabadujsag.com/

Április

 • április 21. – Prince (1958-2016) amerikai énekes, zenész, dalszövegíró halálának napja. Dalaiban, szókimondó szövegeiben megjelent a szexualitás, szerelem, férfi-nő kapcsolata, politika, társadalmi problémák. Több mint három évtizedig volt meghatározó alakja a popzenének.

Június

 • június 3. – Muhammad Ali (1942 – olimpiai (1960) és háromszoros világbajnok (WBC, 1964, 1974, 1978) ökölvívó. Polgárjogi aktivistaként és ENSZ békenagykövetként is tevékenykedett, 1999-ben a NOB megválasztotta az évszázad legjobb sportolójának. Évtizedeken át Parkinson-kórban szenvedett, június 2-án légzőszervi panaszokkal kórházba szállították, ahol másnap meghalt.
 • június 23. – Brexit. Népszavazást tartottak az Egyesült Királyságban az ország Európai Uniós tagságáról. (A szavazók 51,9 százaléka az Unióból való kilépésre szavazott.)
hand-holding-brexit-sign-eu-referendum
British exit, Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, 1973 óta volt tag. Kép forrása: https://www.timeshighereducation.com/
 • június 27. – Bud Spencer (1929-2016) olasz színész, filmrendező, úszó, vízilabdázó, Carlo Pedersoli sikeres sportolóként kezdte pályáját, ő úszta le a 100 métert gyorsban először egy percen belül, majd később vízilabdázott, legutolsó mérkőzését a magyarok ellen játszotta 1955-ben. 1967-ben vonult vissza, mert aláírta első hollywoodi szerződését. Népszerűségét a spagettiwesterneknek és Terence Hillel közös filmjeinek köszönheti, de számos filmben játszott “partnere” nélkül is.

  TRINITY IS STILL MY NAME!, (aka CONTINUAVANO A CHIMARLO TRINITA), from left, Terence Hill, Bud Spencer, 1972
   Terence Hill, Bud Spencer, 1972
 • Június 10 – Július 10. – Európa Bajnokság Franciaországban, ahol a magyar válogatott is szerepelt. 44 év után jártunk ismét a kontinens nemzeti labdarúgótornáján, Portugáliával, Izlanddal, Ausztriával szerepeltünk az F csoportban: Ausztriát 2-0-ra győztük le, Izland ellen 1-1-es döntetlen született, Portugáliával pedig 3-3 lett az eredmény. A nyolcaddöntőben Belgium 4-0-ra kiütött minket, ezzel véget ért kaland, de “az éjjel soha nem érhet véget”. Az Európa Bajnok Portugália lett, Franciaországot verte hosszabbítás után, Éder 109. percben szerzett találatával.

https://www.youtube.com/watch?v=MBs9XDdZx2c

Az év nem ért véget, nem hat hónapból állt 2016 (se), így a cikk is folytatódik majd.

Nincs megjeleníthető cikk