Az Agymenők, eredeti nyelven a The Big Bang Theory című sitcom  (szituációs komédia) az egyik legnépszerűbb  sorozat nemcsak Amerika, hanem világszerte is. Mi a titka?

the-big-bang-theory-t1-fondo-v1Az Agymenők egy csapat szuperokos kocka mindennapjait mutatja be. Ez így elsőre talán nem tűnik túl izgalmasnak, azonban mégis rendkívül szórakoztató, sokszor intelligens humorral operáló sorozat. Az alapszituáció az, hogy a kemény reáltudományokat magas szinten művelő fiatal tudósok miképpen küzdenek meg a szociális skilljeik hiányával. Annyira intelligensek, hogy szinte az agyukban már nem maradt kapacitás arra, hogy egy normális, többségében átlagos emberekből álló társadalomba beilleszkedjenek. Ez nem csak erre a csapatra igaz, egy egész társadalmi réteget alkotnak az ilyen kissé magukat kitaszítottnak érző emberek; akik így a scifi és fantasy világában érzik jól magukat. De ezen nem kell meglepődni, hisz ha valaki nem tud beilleszkedni a társadalomba, alkot helyette magának egy sajátot. És a sorozat karakterei alkottak.

A szereplők összetétele tipikusan amerikai. Ismerkedjünk meg velük közelebbről!

Az első Sheldon Cooper. Ő a legjobban kisarkított karakter. Annyira nem emberi, hogy többszöri utalást tett arra, hogy nagyon várja azt a korszakot, mikor a tudatát átültetheti egy robotba vagy szuperszámítógépbe; tulajdonképpen ő ezért kezdett az egyik epizódban egészséges életet élni, hogy a biológiai teste ép maradjon addig, amíg ez a technológia elérhetővé válik. Az érzelmi világa nagyon sivár, ritkán nyilvánul meg. Titkon nagyon szorosan kötődik lakótársához, Leonardhöz, de sosem érzékelteti vele igazán, csak ha fennáll a veszélye, hogy elveszíti. Nagyon kötődik továbbá az anyjához és nagymamájához, ,,mimó”-hoz. A barátsága és a párkapcsolata is szigorú írásban foglalt szerződések alapjain áll sziklaszilárdan. Mivel teljesen antiszociális az élet minden terén, körülötte támad a legtöbb konfliktus, a néző tőle várja a legtöbb ingert – sokszor keveredik kínos szituációkba, melyeket szuper agya ellenére sem tud értelmezni. Az eddig évadok alatt azonban kiderült, hogy személyisége csigatempóban bár, de fejlődik, lassan az emberi világot is felfogja. Az ő világa szabályokon és elveken alapul, nem ismer semmit, ami emberi, egyenesen undorodik attól, hogy más emberekhez kelljen hozzáérnie. Ettől különleges ő, a meg nem értett zseni.

sheldoncooper1
Sheldon Cooper

A következő alanyunk Leonard Hofstadter, akinek már a neve is játékos, hiszen a Leonardben már benne a ,,nard” ami már majdnem nerd! Nagyon fontos karakter. Ő az a személy, akivel a néző a legkönnyebben tud azonosulni, neki van a legtöbb köze a normális emberekhez, szándékosan próbál kitörni a kockaság sztereotípiájából. Leonard a kapocs a sorozat és a néző között. Az ő bőrébe bújva tudjuk a legjobban átérezni az őrlődést a két világ között, amelyekbe tartozni akar. Két dologba kapaszkodik; az egyik maga a kockaság és a tudomány, melyben barátai is benne élnek, a másik pedig a barátnője Penny, aki egy átlagos, sőt, átlagon aluli intelligenciával bír, ami máris megteremti a feszültséget kettőjük között. Ezek Leonard harcának szimbólumai. Minden egyes napja küzdelem, az átlagos ember bele élheti magát az ő helyzetébe.

l3nv0
Leonard Hofstadter

Jöjjön hát az ügyeletes külföldi, Rajesh Koothrappali. Neki talán keresve sem találhattak volna jobb nevet, az indiai srác könnyen kiejthető, megjegyezhető és leírható keresztnevet kapott, de a vezetékneve kellően sztereotip, idegen, külföldi. A legmélyebb szorongásokkal rendelkező karakter. Több évadon keresztül képtelen volt megszólalni nők társaságában, ahhoz, hogy képes legyen nőkkel kommunikálni, sürgősen alkoholt kellett fogyasztania, ami azonban hamar a fejébe szállt, így sokszor kínos szituációkba keverte magát. Na igen, nem mintha alkohol nélkül nem menne neki az önmaga rendszeres leégetése. Sokszor megkérdőjelezhető a nemi identitása, azonban legfőbb vágya, hogy végre becsajozzon, így ezt a kételyt rendszeresen eloszlatja. A karakter nem lenne izgalmas, ha a csajozás könnyen menne neki, ez a legfőbb vívódása. Folyamatosan visszautasítják, vagy ha talál is egy nőt, az biztos, hogy durván antiszociális, esetleg teljesen őrült, ám Raj fejlődik, és lassan kinövi a nők iránt érzett fóbiáját. A bonyodalom adott: az érzékeny, de annál kanosabb nehezen beilleszkedő külföldi srác. Méltó helyet foglal el a sorozatban.

rajesh_koothrappali
Rajesh Koothrappali

A kötelező zsidó, Howard Wolowitz, kinek a lengyel ősei XX. században telepedtek le az USA-ban. A kockák közül ő is egy végletet képvisel. Ő a miniatűr perverz fickó, aki mindenben a szexet látja, és magát is szexistennek tartja. Olykor annyira messzire megy, hogy egy több millió dolláros robotkart is képes szexrobottá átprogramozni, ebből balesetet is szenved. Folyamatosan viccelődik az ő zsidó mivoltával. Mélyen a lelkében örökre gyermek marad, mivel apja korán elhagyta őt, nem igazán volt előtte férfipélda, végtelenül ragaszkodik az anyjához, aki érzelmi zsarolással tarja markaiban szó szerint kisfiát. Az édesanya sosem látszódik, mindig csak a rekedt, öregasszonyos hangját lehet csupán hallani, durván túlsúlyos, ezért korlátozott a mozgástere is. Howard lassan felnő, így fejlődik a karaktere is, szerelmes lesz Bernadette-be, így két nő és két erős érzelem közé szorul. Lassan azonban sikerül megválnia anyjától, és összeköltözik barátnőjével, aki később a felesége lesz, ez a fejlődési tematikája.

9
Howard Wolowitz

Az utolsó karakter a fontosabbak közül nem más, mint Leonard barátnője Penny, aki a tipikus buta liba szerepét látja el. Folyamatosan utal rá, hogy gimnazista kora óta nyitva állt a férfiak előtt, rengeteg kapcsolata volt Leonard előtt olyan férfiakkal, akik hasonlóan szépek és ugyanolyan buták voltak, mint ő. Több szempontból is fontos; egy nagyon erős társadalomkritikát fogalmaz meg a személye, hiszen szándékosan rájátszik arra, hogy az ifjú tudósok munkája mennyire unalmas és mennyire nem érdekli őt az ilyesféle dolgok amik egyébként nagyon fontosak. Penny a szimbóluma annak a társadalomnak, mely kitaszítja magából az átlagnál intelligensebb vagy műveltebb alapvetően értékes embereket csak azért, mert nem értik őket és/vagy unalmasnak találják. Illetve arra is rávilágít, hogy mennyire felszínes dolgok alapján választ az ember manapság párt magának, és nem Leonardről van szó, hanem az előző kapcsolatairól. Magyarországra a kiemelt rész első fele fokozottan érvényes, aki alkotni szeretne valamit, azt főleg a fiatalok körében egyből csodabogárnak tartják, cikizik érte. Pont, mint a sorozat főszereplőit. Érdekesnek lenni pedig erény, ezt sosem szabad elfeledni.
Penny jellemfejlődése Leonarddel való kapcsolata, hiszen összejött egy átlagos kinézetű, félős kocka sráccal, aki teljesen ellentéte az eddigi zsánerének. Igyekszik megérteni barátja különleges világát, ám nem mindig türelmes vele. Az igazi fejlődés akkor válik láthatóvá, mikor rövid időre szakítanak, majd összejön egy régi pasijával, aki sztereotíp jó csávó üres fejjel, de már a nő képtelen élvezni a társaságát, ugyanis hozzászokott a magas intellektushoz, amit Leonard képvisel, tehát eléggé felnőtt ahhoz, hogy ne tudjon többé felszínes dolgok alapján párt választani magának, később újra összejönnek majd össze is házasodnak.

Róla vannak azért pikánsabb képek is szép számmal. :D
Penny

Két kevésbé fontos, ám nem elhanyagolható szereplő Bernadette és Amy. Bernadette Howard, Amy pedig Sheldon barátnője. Mindketten fontosak, hiszen a két főszereplő jellemfejlődéséhez járulnak hozzá, okot adnak nekik az előrelépésre. Nyomokban hasonlítanak partnereikhez, ám kicsit jobban kötődnek a valós világhoz. Segítenek felnőni a srácoknak.

Bernadette és Amy
Bernadette és Amy

A tény, hogy antiszociálisak nem csak abban merül ki, hogy ők kockák, tudósok, meg nem értett emberek. Mindannyiuk életében van egy csipetnyi sötétség.

Sheldon Texasból származik, egy tipikusan mélyen hívő anya és egy alkoholista apa furcsa gyermekeként kellett megbirkóznia egy olyan társadalmi réteggel, amibe ő beleszületett. Valószínűleg nagy kő esett le a szívéről, mikor ott hagyhatta kissé bigott szülőhelyét, hogy felépítse tudományos karrierjét.

Leonard az anyjával küszködik. A nő pszichológus, aki nagyon híres tanulmányokat írt a gyermeknevelésről, fiát mégsem tudta rendesen felnevelni. Kicsit droidszerű, mint Sheldon, sosem ismerte el fia munkásságát és Pennyvel való kapcsolatát sem volt képes elfogadni nagyon sokáig. Ez rányomta a bélyeget az amúgy is gyengécske fiúra.

Rajesh kiszakadt az ő megszokott kultúrkörnyezetéből, az USA Indiához képest teljesen más világ, az időközben elváló szülei állandóan terrorizálják, zsarolják az anyagi támogatás megvonásával és folyton homoszexuálisnak bélyegzik. Nem kell hát csodálkozni azon, miért ilyen labilis a lelkiállapota.

Howardot nagyjából tisztáztam a jellemzésénél. Anyjával való kapcsolata nagyon megrontja a kapcsolatát barátaival, de főleg a szerelmével. Apa híján nem tudja, hogyan kell férfinek lenni, mégis az ő barátnője lesz először terhes. Olyan akadályokat állít elé az élet, mint az anyja halála, vagy egy űrutazás túlélése. Ha a szülei nem is, de a sors alaposan embert farag belőle az idő során.
Pennyről nem tudunk meg túl sokat. Azt igen, hogy a családjában senki sem kirívóan okos, a bátyja börtönben ül mert methlabort üzemeltetett a pincében. Valószínűleg egy ilyen nőnek sem lehet éppen idilli múltja, ha ennyire könnyűvérű életet élt Leonardig.

tmp_11298-_35-2070209578

Ők heten építik fel ezt a bizarr, de kerek egész világot. Kisarkított példái egy perifériára került társadalmi rétegnek. Közelebb hozza, kissé emberszerűbbé teszi a tudomány és a geekek világát az átlagembereknek, ugyanis egyre több képviselője van már hazánkban is az ilyen embereknek. Kivételt képez a töménytelen mennyiségű sitcom közül, melyek a minél átlagosabb sztereotípiákat próbálják lenyomni a torkunkon. Hol van ott az izgalom?
A karakterek pár epizód után már szerethetővé válnak. Aki még eddig nem ismerte ezt a remek sorozatot, de kedveli a sitcom műfajt, nézzen bele. Nem fog csalódni.

Ne feledjétek: Smart is the New Sexy!
aefk424-800x800

Ha Agymenők fanatikusok vagytok, akkor csak ajánlani tudjuk a magyar rajongói oldalukat, a www.agymenok.com-ot. Itt rendszeresen frissülő hírekkel és érdekességekkel találkozva tudhattok meg többet a sorozatról! 🙂