#áthatás – Nagy szavak

0
#áthatás – Nagy szavak

Tudod mitől lesznek nagy szavakká az összeszokott betűhalmazok? A kisemberek felmagasztalásától. Tőled és tőlem, akiknek nem kell befolyásosnak, köztiszteletben állónak, elismertnek lennünk ahhoz, hogy elnyerjük e szavak kegyeletét a használatra. Szánkra vehetjük bármely nyelv bármely elcsépelt, vagy épp sajátságos lexémáját. És ennek úgy örülünk, hogy izmaink elernyednek, és egyszerűen nem érzékelünk nehézséget. A szavak súlyát.

Mi lenne, ha a nagy szavak és a be nem teljesített ígéretek közé nem húznánk be elsőre az egyenlőségjelet? Tegyük fel, hogy egy nagy szó azért érdemli meg az állandó jelzőt, mert kiemelkedik a többi közül. Mögötte érték bújik meg félve ebben a mindennek elhordott világban és nem kiált fel, csak suttogva nyögi néha: itt vagyok! Tisztesség? Két hexameter a magyarázatom. Önzetlenség? Kertben leled a választ. Nem kell, hogy agresszívan dobáljuk a klisét a másik fejéhez, ha magunk is megemlítjük majd a gyermekünknek, hogyan jusson egy picit, éppen csak egy picit előrébb, mint a többiek. Meg talán egy szép cipőt is adunk neki a taposáshoz. Aztán óva intjük, hogy ne csináld, attól függetlenül, hogy mindenki más azt csinálja.

Poroljuk le azt a polcot, amit felcímkéztünk: magányos lelkiismeretem, határozatlan öntudatosságom, cetlikké szaggatott céljaim. Mi lenne, ha őket emelnénk nagy szavakká? Ha behelyezvén őket a rivaldafénybe megszeretik a csillogást, talán örökre ott maradnak!

Örökre. Ez is egy nagy szó. Örülök, hogy leírtam.

Novák Henrietta

Kiemelt kép: podcastscience.fm

Nincs megjeleníthető cikk