Nem akarom én megölni a nagyszüleidet, nem akarlak én megbetegíteni, nem akarok vírushordozó lenni, és mégsem tudom teljes mértékben megakadályozni. Már a saját szüleimben sem bízom, amikor délután a munkából hazatérnek, gyanakodva nézek rájuk, mert bármikor, bárkitől elkaphatják, ha csak tíz emberrel is érintkeznek, vagy mindennap ugyanazzal a huszonöttel, tegnap még nem fertőzöttek, ma már igen. Ilyen ez.

A legveszélyesebb a lappangási idő, ami 2-14 nap, de egyes szakemberek szerint 27 nap is lehet, amikor még olyan egészségesnek érzed magad, mint a makk. Jársz-kelsz a világban és nem tudod, hogy vírushordozó vagy, miattad hal meg a nagymamád, másnak a krónikus beteg édesapja, önkéntelenül gyilkossá válsz.

A boltokban a bevásárlás (mert ugye enni kell, élni kell) már egyfajta furcsa játék, az a lényege, hogy mindig legyen köztünk két méter. Nem nézek jó szemmel azokra, akik túl közel jönnek, és ők se rám, néhányan a kabátjukkal takarják az arcukat, ha elmegyünk egymás mellett, sokan szájmaszkot, kesztyűt hordanak, mások még véletlenül se vennék észre magukat és szinte szándékosan jönnek minél közelebb, legyen már eszed ember. Most egy kicsit mindenki “leprás”, potenciálisan fertőző.
Sose gondoltam, egyszer lesz olyan, hogy #maradjotthon, de ezt is megértük 2020-ban. Tényleg maradj otthon, ha megteheted; hozhatnék statisztikákat, hány embert fertőzöl meg egy felesleges utcára menéssel, de egész egyszerűen maradj otthon, mert így nem válsz valaki gyilkosává.

Lóránt András

Kiemelt kép: timesofisrael.com/AP Photo