#áthatás − Az életadó kincs

0
#áthatás − Az életadó kincs

Március 22-én a Föld számos országában ünneplik a Víz Világnapját. Idén sem volt ez másképp: az elmúlt napokban nem folyt más a csapból, mint a víz így, a víz úgy, a víz fontos, a víz jár mindenkinek. Te belegondoltál már abba, hogy úgy istenigazából mit is jelent számodra a víz?

Arra még egész biztosan emlékszel az általános iskolai biológiaórákról, hogy a tested hatvan százalékát alkotja – ergó nem is tudnál létezni nélküle. Aztán ott vannak azok a hosszú, forró zuhanyzások. Naná, hogy szükséged van rá, hisz tejben mégsem fürödhetsz. De fogadjunk, hogy még sosem jutott eszedbe az aktuális sláger éneklése, na meg a béna mozdulatokkal történő hátmosásod közben, hogy öt perc alatt annyi vizet folyatsz el, mint amennyi egy nyomornegyedben élő embertársad egy teljes napi vízfelhasználása. Miután elhasználtál közel száz liter vizet, frissen és tisztán indulsz neki a napnak. Bepattantsz az autóba, és fel sem merül benned, hogy a jármű előállításához is vízre volt szükség. Egész pontosan 148 ezer liter felhasználására. Hangsúlyozom, száznegyvennyolcezer! Délben jóízűen falatozod a rántott csirkemellet rizzsel, s közben nem is sejted, egy kilogramm rizs 5000 liter vizet igényel miközben növekszik. Ebéd után jól esik egy csésze kávé mellett dohányozni, majd egy laza mozdulattal eldobod a cigarettacsikket. Elárulom: ezzel körülbelül egy köbméternyi talajvizet szennyezel.

Feltételezem, most éppen a reggeli kávéd szürcsölgeted, ahogy én is. Gondolj bele, mennyi vizet használtunk el hozzá? De mondok jobbat: egy csésze koffeinbombához szükséges kávészemek előállításához 140 liter vizet használnak fel. Döbbenetes. Valójában ez az életadó kincs, nem pedig a WiFi.

Kardos Laura

Kiemelt kép: Lutor Katalin fotója

Nincs megjeleníthető cikk