„Bérgyilkos a barátom”- Sztori Zalaegerszegről

0
„Bérgyilkos a barátom”- Sztori Zalaegerszegről

„Bérgyilkos a barátom”- Színházélmény Zalaegerszegen

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház repertoárjában szerepel Francis Veber bohózata, a Bérgyilkos a barátom. Íme, egy kis ízelítő-kedvcsináló a darabról, melynek köszönhetően Zalaegerszegről figyelhetjük, milyen stresszes egy párizsi bérgyilkos munkája.

Zalaegerszegen az idei évad első darabja sikert aratott. A kétfelvonásos mű egy egyszerű hétköznapi sztorit kezd el elmesélni, azonban a dolgok hirtelen más irányt vesznek, amikor két teljesen ellentétes karakter próbálja véghez vinni céljait. François Pignon (Kiss Ernő), akinek kalandjaival már korábban találkozhatott a nagyérdemű, most visszatér, hogy megnehezítse egy profi bérgyilkos munkáját. A történet szerint Párizsba érkezik, hogy annak a bulvárlapnak készítsen interjút, amelynek párkapcsolati tanácsokat ad női álnéven. Azonban ezzel egy időben egy koronatanút szállít a rendőrség a tárgyalásra: ennek megakadályozására érezik a szállodába, pontosabban Pignon szomszédjába, Ralph (Urházy Gábor László), a profi bérgyilkos. Miután Pignont sokadszorra is elhajtja felesége, Louise (Kovács Olga) és lerázza telefonon, mindkét szobában ugyanaz az esemény történik: kiteszik a „Ne zavarjanak!” táblát.

Forrás: Hevesi Sándor Színház

A bérgyilkos előveszi fegyverét, Pignon pedig kötelet köt nyaka köré. Az öngyilkosság azonban nem sikerül, ugyanis leszakad a vízvezetékcső, amire felkötötte magát és Ralph kénytelen megígérni, hogy segít neki rendezni az életét, hogy Émile (Besenczi Árpád), a boy ne hívja ki a rendőröket. Ezek után aztán beindul az “élet”, Ralph képtelen végezni a munkáját, mert mindig közbejön valami, a hősszerelmes Pignon pedig igyekszik mindent megtenni, hogy visszakapja feleségét, akit egy orvos (Szakály Aurél) csábított el. Az előadás a csúcspontját a második felvonásban éri el, amikor tévedésből a nyugtatót a bérgyilkos kapja és teljesen megszűnik a mozgáskoordinációja. Maga a szituáció is kellően humoros, ahogyan próbál mindent megtenni, hogy összeszedje magát a gyilkosság idejére, de a színészek szinergiája még ezt is képes fokozni, ahogyan egymás után teljesednek ki a karakterek a színpadon és mindenki harcol a saját igazáért. Ekkor Ralph, Pignon, Émile, Wolf doktor, Louise is egyszerre vannak a színen és teljesen kaotikussá, mégis az egyszerű és egyértelmű játék miatt teljesen érthetővé válik minden. Végül a történetet egy hozzá méltó poén zárja le és adja meg a kegyelemdöfést az arcizmoknak.

Forrás: Hevesi Sándor Színház

Besenczi Árpád, aki amellett, hogy Émile szerepét játssza, rendezője is a darabnak. Elmondta, hogy nagyon boldog, hogy ilyen remek színészeknek rendezhetett és már a premier előtt nagy jövőt jósolt az előadásnak, ugyanis abban van a legnagyobb ereje, hogy egy hétköznapi kisember nem mindennapi történetét mutatja be. Ezenkívül pedig vonzó tud lenni a közönség számára a francia íróhoz híven kialakított kukucska-színház. Külön köszönetet mondott a remek díszletért, amely Mészáros Tibor érdeme, és a kitűnő jelmezekért, amiért Szőke Juliannát illeti a dicséret.

Maga a történet egyébként tíz éve debütált a József Attila Színházban és most ennek a zalaegerszegi adaptációját láthatja, aki ellátogat a Hevesi Sándor Színházba. Ezen felül film is készült a történetből, amely a Magasles címet kapta.

Kiemelt kép: Hevesi Sándor Színház

Nincs megjeleníthető cikk