Zene nélkül mesél – A Némaság című Scorsese-mozit vetítik

0
Zene nélkül mesél – A Némaság című Scorsese-mozit vetítik

A teltházas Loving Vincent című animációs film vetítése után a filmművészet egy egészen eltérő áramlatát szemlézi a Műhely Mozi. A Savaria Irodalmi Műhely égisze alatt működő filmklub a napokban 76. születésnapját ünneplő rendezőgéniusz, Martin Scorsese monumentális alkotását, a Némaságot vetíti.

AZ AGORA-Savaria Filmszínház kamaratermében csütörtökön, 20:30-tól látható 161 perces film a történelem egy kevéssé ismert szeletén át kalauzol az emberi akarat és ennek felőrlésének világába: némán szól a hitről és a hit céljairól, miközben a műremek játszói alámerülnek a középkori Japán fojtogató atmoszférájában.

Sorok írója így írt a filmről: “A képi világ másik jellegzetessége, hogy hosszú percekre elidőz a szereplők, különösen Andrew Garfield tekintetében. Ez az alakítás az ő megdicsőülése is, érzékeny és finom játéka nélkül a történet hitelét vesztené. Garfiled Rodriges-ének arca önmagában a vászon, amiről leolvashatjuk, mint törik darabokra a krisztusi korban járó szerzetes élete. Az utolsó percekig kétségbeesetten keressük rajta a fogódzót, próbáljuk eltaszítani a jellegzetes „ugye nem lehet” érzést. Ez az intim közelség néző és főszereplő között rengeteg megválaszolhatatlan kérdést generál. Valóban az az igazság, amit a szemünkkel látunk? Létezhet-e igazi hit külső tanúságtétel és nyilatkozat nélkül?”

A kedvezményes jegyár 800 Ft, a filmvetítés után pedig kötetlen beszélgetésre invitálnak mindenkit a Műhely Mozi szervezői, Vincze Márton és Kocsis Marcell.

Kiemelt kép: independent.co.uk

Nincs megjeleníthető cikk