Több mint 40 filmmel vár mindenkit a Verziótéka, a Verzió Filmfesztivál online dokumentumfilmtára. A Verziótéka célja, hogy a fesztiválon bemutatott filmeket elérhetővé tegye hosszútávon egy folyamatosan bővülő kínálattal.

f21

Milyen tinédzserként belekerülni a karenténba vagy digitális nomádként létezni a világban? Hogyan gondolkodnak napjaink fiatal aktivistái?

A mostani ajánlóban található filmekkel bejárhatjátok a világot az észak-kolumbiai erdőktől Szíriáig, érintve Svédországot és Chilét. Csatlakozhattok egy fiát kereső férfihoz Kínában vagy bepillanthattok egy az amerikai egészségügyben harcoló édesapa mindennapjaiba. Megismerhetünk nagymamákat, az emberölésért elítélt Vilmost és az ukrán Oksanát, aki még 2017-ben tért vissza a háborúból.

Lássuk néhány filmet a kínálatból!

Digitális nomádom (2020.)

Új társadalmi csoport a digitális nomádok, akik interneten keresztül dolgoznak, így nincsenek fizikailag helyhez kötve. Kik ők és miért választják ezt az életmódot? Éretlenek, akik nem akarnak felnőni és felelősséget vállalni, vagy bátor tehetségek, akik számára fontos a szabadság és a függetlenség? Miben különböznek a korábbi generációk utazóitól? Ezek a kérdések merültek fel elsőként Oláh Katában, aki akkor kezdte ezt az életmódot vizsgálni, mikor saját lánya is digitális nomád lett.

Nagyi projekt (2017.) 

A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története egy tényleges és egy szimbolikus utazás formájában. Miközben a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik élményeiket, amivel egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe. Révész Bálint szellemes és friss hangvételű dokumentumfilmje sikerrel szerepelt a nemzetközi filmfesztiválokon, és elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

Verziótéka
Jelenet a Nagyi projekt c. filmből. Forrás: Cinego

Tinisztorik a karanténból (2020.)

A film fiatal főhősei végzős középiskolások Párizs külvárosában. Életük a feje tetejére áll, amikor bejelentik a lezárásokat. Hogyan élheted a tinédzseréveidet, ha az iskolába járás, a sport, az együtt bandázás, a bulik varázsától meg vagy fosztva? Hogyan tudsz felkészülni a függetlenségre, ha össze vagy zárva a szüleiddel egy szűk térben? A filmkészítők lehetőséget adtak a főhősöknek, hogy az új élményeiket felvegyék a telefonjaikkal, a végeredmény pedig egy fiatalosan lendületes, könnyed hangvételű, de elgondolkodtató film lett a felnőtté válásról.

Arica (2020.)

Közel negyven évvel ezelőtt egy svéd vállalat húszezer tonna, arzénnal, higannyal és ólommal szennyezett hulladéktól szabadult meg a chilei Arica kikötőváros melletti sivatagban. A hulladékot nem tisztították meg szakszerűen, és a helyi gyerekek játszóteréül szolgált a veszélyes lerakóhely. Lars Edman és William Johansson Kalén filmkészítők csaknem 15 évig követték a történet alakulását, miközben helyiek haltak bele rákos megbetegedésekbe vagy csecsemők születtek rendellenességekkel. Folyamatosan próbálták elérni, hogy a cég vállalja fel felelősségét. Mostanra egy összetett nemzetközi per indult a Boliden vállalat ellen, amit a koronatanú tanúvallomása dönthet el végérvényesen.

Verziótéka
Jelenet az Aricából. Forrás: aricafilm.hu

A teljes válogatás itt érhető el.