A Kaláka, Lajkó Félix, a Parno Graszt, a Dresch Vonós Quartet és a Besh o droM is fellép a délvidéki magyarság legjelentősebb kulturális fesztiválján, a Dombos Festen, amelyet június 30. és július 3. között tartanak a vajdasági Kishegyesen. 

f21A szervezők tájékoztatása szerint az idén négynapos összművészeti rendezvényre ismét a térség legérdekesebb előadóit hívták meg. A Dombos Festet június 30-án a kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Kaláka együttes nyitja meg családi koncertjével. Ugyanezen a napon lép színpadra az ethno funkot játszó Kerekes Band, a vajdasági Mezei Szilárd és a szintén népzenei elemeket és a dzsesszt vegyítő Dresch Vonós Quartet.

A július balkáni zenékkel indul. A fesztivál második napján, július elsején lép színpadra a Babra zenekar, amely a délszláv zene eredetiségét és lelkületét megőrizve hoz létre – a hagyományos dallamokból – új zenei formákat, valamint a Poklade zenekar, amely mindazt a zenei világot képviseli, amely a Balkánt jellemzi, a nagyszínpad pedig néhány év kihagyás után ismét a roma zene egyik legismertebb képviselőjének, a Besh o droM koncertjének ad helyet.

Hagyományosan a szombat a leglátogatottabb nap a dombosi löszfalnál. A fesztivál harmadik napján vajdasági képregény-találkozót tartanak, majd a Dűvő zenekar népzenei koncertjét hallgatják meg a vendégek, este a Flock Projekt akrobatái nyűgözik le a nézőket, végül pedig a világhírű Parno Graszt lép színpadra.

A fesztivál zárónapján lép fel Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedűművész a lengyel Vołosival, aminek tagjaival közösen három éve a magyar és a lengyel Fonogram-díjat is bezsebelték. Ugyanezen a napon mutatkozik be Kishegyesen a Hét Hat Club is, amely a balkáni, roma, török és erdélyi népzenét egyesíti a zenéjében, valamint a groove-os zenei világot képviselő Subtones zenekar.

A rendezvénynek helyet adó Hegyalja utcában kézművesek, valamint hagyományos magyar ételeket kínáló árusok és borászok kaptak helyet, emellett borpincével és borterasszal várják a látogatókat, napközben pedig a Dombosi Remix irodalmi fesztivál beszélgetéseit hallgathatják meg az érdeklődők. Ezen felül ismét látható lesz, ahogyan a fényfestők keze alatt minden este életre kel a 100 méteres löszfal, amelynek a tövében a fesztivált rendezik.

dombos fest
(forrás: a fesztivál Facebook oldala)

MTI

Kiemelt kép: a Dombos Fest Facebook oldala