Július 13. és 16. között ismét nyeregben érezheti magát, aki olvas. A kortárs művészeteket és fenntartható közlekedést népszerűsítő mozgó irodalmi fesztivál négy napon keresztül várja látogatóit Szeged hét népszerű kulturális és közösségteremtő helyszínén. 

JÚLIUS 13. • CSÜTÖRTÖK 

17:00 – Somogyi-könyvtár 

A Tricikli Fesztivál hivatalos megnyitója. A köszöntőbeszédek után a nagysikerű Akik már nem leszünk sosem szerzője, Krusovszky Dénes mutatja be második, Levelek nélkül című regényét a szegedi közönségnek. A szerzővel Klajkó Dániel beszélget. 

18:30 – Megálló Közösségi Ház

A közösségi ház kertjében mobil bringaszervíz, komposztálást bemutató társasjáték,  kitelepült italpult, valamint összművészeti programok kavalkádja várja a közönséget. Lesz szövegpreparátum műhely, melyen új jelentést adhattok egy szétmarcangolt versnek, kortárs költészeti impróest Győrffy Ákossal, Sirokai Mátyással és Szvetnyik Margittal, végül pedig egy különleges kertmoziélmény is, hiszen a vetítővásznon pergő beatfilmek néma jelenetei alatt Jazzszigor DJ-szettje szinesíti be az éjszakát. Részletes program: bit.ly/tricikli-fesztivál-megallo. 

A belépés jegyhez kötött. 

JÚLIUS 14. • PÉNTEK 

15:00 – Sárga 

Mélymerülés, avagy mezítlábas író-olvasó találkozó a Sárgán, önkéntes alapon. Kivetkőzés a hétköznapokból és merülés a mélybe. A fesztivál második napjának nem hivatalos, de ajánlott közösségi programja.  

18:00 – Sárga-Jazz Kocsma 

Újabb kerékpáros expedíció a magyar irodalmi hagyományok utcán heverő nyomait követve. Túravezetők: Petró Annamari és Sirokai Mátyás. Indulás a Sárga strandról egyenesen az ismeretlenbe, aminek persze a Jazz Kocsmánál van vége. 

20:00 – Jazz Kocsma 

Visky András József Attila-díjas erdélyi magyar író Kitelepítés című regényének bemutatója a Jazz Kocsma árnyas kertjében. A szerzővel Szabó Gábor beszélget. Utána: Szeged Soul – dalok a ’60-as soul-tól a rockabilly-ig. A lemezjátszók mögött: dj Kő. A belépés jegyhez kötött. 

Tricikli fesztivál
A teljes program

JÚLIUS 15. • SZOMBAT 

10:00 – Kövér Béla Bábszínház 

Biciklizés a mesék birodalmába Gimesi Dórával. Gimesi Dóra szegedi születésű  dramaturg, rendező, a Budapest Bábszínház irodalmi vezetője, az Időfutár-sorozat többszörös társszerzője, és igen, ő az A macskaherceg kilencedik élete című gyerekkönyv írója is. Elképesztő! Hogy az elképedés teljes legyen, a bábszínház épülete előtt interaktív játékok, csengettyűszó, rajzolás, bábsimogató, és természetesen VERSKUKKER várja a családokat, ha pedig ez még nem lenne elég, sipirc a bábműhelybe, ahol árnyjátékos gyakorlatokkal mutatjuk meg nektek, hogy lehet néhány papír és két tenyér segítségével akár egy egész történetet elmesélni. 

11:00 – Agárúr 

Risograph workshop a Drukkerrel. Kétféle színű, A/3-as nyomat készítése Kingával, Roxival, Fannival és Balázzsal. A Risograph (ejtsd: rizográf) a szitázás, a stencilgép és a fénymásolás közös halmaza. A gép színenként nyomtat, (általában) nem fedő festékkel, így a rétegek egymásra nyomtatva újabb színeket eredményeznek. Mivel a Riso hőt nem bocsát ki és szója-alapú festéket használ, így környezetbarát alternatívája a színes nyomtatásnak és fénymásolásnak. ! A programon létszámkorlát van. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. ! 

16:00 – Agárúr

A Drukker nyomdaműhely és a szegedi risograph workshop alkotói A04-999 Master megszabadulás hiba címmel állítanak ki. A megnyitón Váraljai Anna olvassa föl széljegyzeteit. A megnyitó után Cserne Klára A siker útjára lépni nem félek (Symposion, 2022) című kötetét mutatjuk be a teraszon. A szerzővel Veszprémi Szilveszter beszélget. 

19:00 – Grand Café 

Az erdélyi karaván, azaz a sepsiszentgyörgyi Tricikli Fesztivál szervezői által elindított vándorprodukció Alföldre érkezése. Színpadon három fiatal erdélyi magyar költő: Borcsa Imola, Fancsali Kinga és Sánta Miriám. A szerzőkkel Ferencz Hedvig beszélget. A belépés jegyhez kötött. 

20:30 – Grand Café 

Qiyan koncert. A Qiyan zenekar a mór hódoltság idején Andalúziában élő, javarészt zsidó női rabszolgák zenei kultúráját dolgozza fel saját free jazz megközelítésében. Ajtai Péterhez, a projekt vezetőjéhez ezúttal Porteleki Áron (ütősök), Aram Shelton (szaxofon), Szelevényi Ákos (szaxofon), Czitrom Ádám (gitár), Mészáros Ádám (gitár), Cseke Dániel (tenorszaxofon) és Szelevényi Vito (trombita) csatlakoznak. 

A belépés jegyhez kötött. 

JÚLIUS 16. • VASÁRNAP

10:00 – Mars téri piac 

Pop-up piac – hazai termékek a Mars téri piacon! A Fókusz Könyváruház pultjánál aranybarnára sült poéták és pontypatkók látványa mellett válogathattok a ropogós regények és puha kötésű kiadványok közül. A fesztivál utolsó napján ugyanakkor nemcsak a meghívottak könyveit, de azok bőrét is vásárra visszük: kérjetek dedikációt, alkudozzatok, vegyétek meg a városban vendégeskedő írómesterek szívét kilóra! 

13:00 – Kék Elefánt 

Kávéházi beszélgetés Kiss Tibor Noéval a Kárász udvarban. Újhullámos kávék, barátságos környezet és közösségi szívizomlazítás a ’23-as fesztiváltól való könnyes búcsú előtt. A szerzővel Lengyel Zoltán beszélget. 

A szegedi Tricikli Fesztivál programjai ingyenesen látogathatóak, kivéve négyet. Az ezekre megváltott jegyekkel a fesztivál megvalósulását támogatják a látogatók. 

Részletes jegyinfó: https://tixa.hu/tricikli-2023

Kiemelt kép: Pillanatfelvétel a tavalyi Tricikli Fesztiválról (fotó: Szabó Luca)