A gender fogalmával kapcsolatos politikai viták, a COVID-évek társadalmi kihívásainak hatása, valamint a kulturális területen dolgozók munkakörülményei mellett egyéb izgalmas témákkal várják az érdeklődőket a hét társadalmi ügyekkel és kérdésekkel foglalkozó eseményei.

11.07–08.| Avantgárd nőírók, női alkotók – nemzetközi konferencia

Társadalom és kultúra
A konferencia programfüzete.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének konferenciája hiányokat igyekszik pótolni, hiszen bár a nemzetközi avantgárd mozgalmakban nők is jelen voltak, művészi tevékenységet folytattak – még ha kisebb arányban is, mint a férfiak –, munkásságuk háttérbe szorult, a kánonba sokkal kisebb eséllyel kerültek bele, ezért munkásságuk feldolgozása is sok esetben várat magára. A konferencia az avantgárd női szereplőinek munkásságára kérdez rá, érdeklődése interdiszciplináris, számos művészeti ágra kiterjed. Miközben a vizsgált életművek gyakran intermediális jellegét is hangsúlyozza, fókuszában alapvetően a műfajok állnak.

Ide kattintva egyéb információk mellett a konferencia programját is megtalálod.

11.08–20. | Verzió Dokumentumfilm Fesztivál // 2022 // Burning Issues – Égető témák

A 19. Verzió filmfesztivál plakátja.

Mit tudunk egyénileg tenni a klímaváltozás, egy elnyomó rezsim vagy diszkrimináció ellen? Hogyan állnak az újságírók a cenzúrához? Mi történik a brazil esőerdőkben? Hogyan élik túl az emberek nap mint nap a háborút vagy a blokádot? Világunk számtalan aktuális kérdésére és égető témájára keresi a választ a Verzió több mint 70 kreatív dokumentumfilmje, amelyek legtöbbje először lesz látható Magyarországon. A fesztivált november 8–20. között rendezik meg Budapesten és öt vidéki városban; Szombathelyen, Debrecenben, Szegeden és Pécsen is a mozikban, majd országszerte online.

A filmvetítéseket olyan kiegészítő programok kísérik, mint például a Vektor VR szekció, amelynek keretében olyan friss nemzetközi VR-alkotásokat állítanak ki, amelyek egy-egy új nézőpontot kínálnak különböző problematikák értelmezésére: a nézők/élményszerzők az emberi érzelmek és motivációk belső világába, valamint ritkán látható helyszínek, élethelyzetek kontextusába is betekintést kaphatnak.

Ide kattintva találod meg a fesztivál részletes leírását.

11.10. | Zöld Generáció vitaest: Ungár Péter és Hont András

Az esemény plakátja.
A MANYI-ban Ungár Péter politikus és Hont András újságíró vitatkozik november 10-én. Egyikük újságíróként kritikus az ellenzék teljesítményével, a másik ellenzéki politikusként fogalmaz meg kritikát saját magukkal szemben. Ide kattintva eljuthatsz a vita Facebook-eseményéhez.

11.10. | A gender fogalmával kapcsolatos viták a politikában

Az eseményt szervező Eötvös József Csoportot 2015 márciusában alapították azzal a céllal, hogy a közbeszéd színvonalának romlását a közéleti kérdések színvonalas és őszinte megvitatására alkalmas nyilvános események, vitaestek szervezésével ellensúlyozza. November 10-én Fodor Éva szociológus és Kováts Eszter politológus tartanak előadást a gender fogalmával kapcsolatos politikai vitákról.

A részvétellel kapcsolatosan itt találsz infót.

11.11. | A szakértők (rém)uralma?

A Karátson Gábor kör aktuális vitaestjének plakátja.
Mennyiben rendkívüli az emberiség történetében, ami 2020–2021-ben történt? Miként hatott a technológiai világrendbe vetett hitre a globális lezárások és vakcina-kampányok két éve? A COVID-évek dilemmája: mentsünk meg mindenkit, vagy éljünk minőségi életet? Két év, amikor tudósokra hivatkozva irányították az életünket. Teremtett-e modernitás-hívő-modernitás-kritikus törésvonalat a politikai gondolkodásban 2020–2021?
A vitaest résztvevői Losoncz Alpár és Kovács Gábor filozófusok. A beszélgetést
Tallár Ferenc filozófus fogja vezetni.
Bővebb információhoz katt ide!

11.11. | Konferencia a szexuális kizsákmányolás és emberkereskedelem felszámolásáért

A konferencia plakátja.
A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség konferenciájának célja az Egyenlőség-modell megismertetése és népszerűsítése, a prostitúció és emberkereskedelem témájával és érintettjeivel dolgozó szereplők szakmai tapasztalatcseréjének elősegítése. A szövetség célja továbbá a nem szakértő érdeklődők számára emberi történetek megragadásával közérthető módon rávilágítani a a szexuális kizsákmányolás valóságára és a prostitúcióban élő nők helyzetére.
A Kesztyűgyár Közösségi Ház konferenciájáról programleírást és bővebb infót itt találhatsz.

11.12. | can we fix this | FRESH FABRIK TALKS

Az esemény plakátja.
Lehet-e a változtatni a kulturális területen dolgozók munkakörülményein, vagy mindig csak egy szűk réteg számára lesz megengedhető ez a fajta alulfizetett munka? Miért kezeljük a kulturális munkát egy szeretett hobbiként, amit ingyen vagy alacsony bérért is boldogan végez ember?
A Fresh Fabrik művészeti kezdeményezés többek közt ezekre a kérdésekre is keresi a választ, és hisz abban, hogy a változáshoz elengedhetetlen a párbeszéd, a vita és az érdekérvényesítés. A novemberi debütáló eseményük keretében olyan közreműködőket kértek fel a program megvalósítására, akik maguk is aktív résztvevői a kultúracsinálásnak, és napi szinten szembesülnek ezekkel problémákkal.
A programról részletesen itt találsz leírást.
A kiemelt kép saját kollázs az események plakátjaiból.