Budapest híres az apró pincehelyiségekben megbúvó, különös, alternatív hangulatú kávé- és teaházairól; ezen gyöngyszemek egyike a Gross Arnold galéria és kávézó, mely a múlt századot idéző esztétikáját illetően is egyedülálló helyek közé tartozik. 

A Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtér felől a Dunához indulva, öt perc gyaloglás után megérkezünk a galériához, mely egy különös művész, Gross Arnold – becenevén Arnoldo – életébe enged bepillantást. A tordai származású grafikusművész 1929-ben született. Fiatalkorában szökött Magyarországra, hogy az akkori Iparművészeti Akadémián tanulhasson. A kezdetektől fogva lenyűgözte tanárait ötleteivel, leleményességével. A közönsége is rokonszenvesnek találta, mert gyakran bevonta a mindennapi életét és a körülötte lévőket az alkotásaiba, így egyáltalán nem volt meglepő, hogy a főiskola elvégzése után a galériák szívesen állították ki a képeit.

Rajongott Olaszországért, több rézkarcán is megjelennek Róma utcái. A Caffé Greco kávézóban törzsvendégnek számított. Azonban nem ez az egyetlen hely, ami a műveihez kapcsolható; Londonban, Hamburgban, Bécsben, Los Angelesben és Tokióban is kiállították a rézkarcait. Kossuth-díjas, érdemes művész, Munkácsy Mihály-díjat is kapott. 2014-ben a Nemzet Művésze lett.

Egész életét meghatározta az alkotás szeretete. Vidám, nyitott személyisége visszaköszön a galériában is, melyet ő maga álmodott és rajzolt meg. Az Espresso című képe inspirálta a Bartók Béla út 46. szám alatti galériát, mellyel élete munkáját teljesítette be, amikor a 2014-es megnyitón átvágta a vörös szalagot. Gross Arnold 2015-ben elhunyt, de fia továbbra is életben tartja szellemiségét a galéria üzemeltetésével.

Egy forrócsoki vagy kávé elkortyolása után érdemes szétnézni a földszinten és a galérián is; a kiállított művek megismertetik a látogatóval a grafikus életének egy kicsiny szeletét. Fekete-fehér és színes képek kalauzolnak el minket Arnoldo olykor különös, mégis kedves világába. Minden falat és üres felületet a különleges művész alkotásai díszítenek. Játékos grafikái gyermekrajzokra hasonlítanak, de közelebbről megvizsgálva feltűnhet, hogy elképesztő részletességgel kidolgozott rézkarcai egészen egyedülálló, szivárványos technikával készültek – ez Gross Arnold újítása a műfajban. Az igazán figyelmes szemlélők észrevehetik az apró, szinte minden képén elrejtett boríték-, szív- és napraforgó-motívumokat is.

Gross Arnold: A kék álmok városa, 1969. Forrás: grossarnold.com

A különben sem hétköznapi rézkarc-technika lényege, hogy a művész viaszréteggel bevont rézlemezbe karcol formákat, ezeket savval kimaratja, majd festékréteggel bevonja. A festék kitölti az aprólékosan megrajzolt és kimart vonalakat, ezt a művész papírra nyomja. A kép a folyamat megismétlésével sokszorosítható is. A fekete-fehér rézkarcokat nem szokás utólag színezni, mert a kép könnyen megsérülhet, ám Gross Arnoldot leleményessége ezen a téren sem hagyta cserben. Színes grafikái egyedülállóak a műfaj történetében.

A galériában időnként különféle programokkal várják az érdeklődőket. Ezek gyakran a kortárs és a huszadik századi művészetet ötvözik, de reflektálhatnak aktuális közéleti jelenségekre is. Szeptemberben Kálid Artúr színművész felolvasásában hallgathatták a vendégek Weöres Sándor verseit. A galéria – mely a művészhez hasonlóan szintén Arnoldóként rövidíti a nevét –,  a Bartók Béla Boulevard tagjaként rendszeresen részt vesz a Bartók úton szervezett programsorozatokon, 2022-ben az „Egy kávé az Átriumért!” kezdeményezésnek is otthont adott. Legyen szó felolvasóestről vagy teakóstolásról, érdemes időben regisztrálni a rendezvényekre, mert a helyek hamar elfogynak.

Idén Budapest egyesítésének százötvenedik évfordulója alkalmából Gross Arnold ötven évvel ezelőtt megjelent, A kék álmok városa című rézkarcának reprodukcióit adják ki százötven, számozott példányban. Az 1969-ben elkészült mű dupla nyomata egy fekete-fehér és egy színes kép, Gross Arnold egy 1973-ban elkészült mappáján szerepelt. Február 24-től a galériában is megtekinthető, a sorszámozott reprodukciók online előrendelhetők.

Keddtől szombatig délelőtt tíz és este nyolc óra közt, szombaton tizenegytől este nyolcig találjuk nyitva a Gross Arnold galériát. Ha magunkkal vinnénk valamit, ami otthon is eszünkbe juttatja az Arnoldót, jelképes összegért vásárolhatunk az ásványokból és lemezekből álló gyűjteményéből, illetve lehetőségünk van a kiállított rézkarcok reprodukcióit is megvenni, képeslap és egyéb nyomtatványok formájában.

Kiemelt kép: grossarnold.com