A 2016-ban létrejött Rajzolj nekem! jótékonysági esemény a Pécsi Pagony szervezésében az idei Ördögkatlan Fesztiválon is megvalósul.

f21

Idén augusztus 3. és 6. között számtalan izgalmas gyerekprogrammal várja a családokat az Ördögkatlan Fesztiválra kitelepülő Pécsi Pagony csapata: lesz kreatív és interaktív foglalkozás, szitanyomás Agócs Írisz grafikáival, könyvbemutató, papírszínházas előadás, valamint a Rajzolj nekem! nevű, nagy sikerű jótékonysági esemény is újra ellátogat a Katlanra. (A Pécsi Pagony összes katlanos programját összegyűjtő Facebook esemény ide kattintva érhető el.)

A fesztiválra látogatók emellett a Rajzolj nekem! program keretein belül egyedi illusztrációt kérhetnek kedvenc pagonyos illusztrátoraitoktól, így segítve a Katlan-falvak könyvtárait, iskoláit. 2022. augusztus 5-én, pénteken 10.0012.00 óráig Agócs Írisz, Dániel András és Mayer Tamás várja az érdeklődőket a nagyharsányi Narancsligetben található Pagony gyermekudvarban.

Miért jött létre a Rajzolj nekem?

A vidéki gyerekek más lehetőségek híján a kistelepülési könyvtárakban tudnak találkozni a könyvekkel, itt válhatnak olvasóvá. Gyerekkönyvek szerzőiként, kiadóiként, gyerekekhez és irodalomhoz egyaránt közel álló emberekként úgy gondoljuk – így a szervezők –, hogy ebben meg kell próbálnunk a magunk eszközeivel is segíteni. Dániel András ötlete alapján a rajzolók és az olvasók a Pagony Kiadóval együtt segítik a rászoruló könyvtárakat és/vagy a nehéz helyzetben élő gyerekeket, legutóbb az InDaHouse Hungary Egyesület segítségével.

(forrás: a Pécsi Pagony Facebook oldala)

Rajzolj nekem! az Ördögkatlanon

Augusztus 5-án, pénteken 10.0012.00 óra között Nagyharsányban, a Narancsligetben található Pagony Mesebirodalomban három grafikus/illusztrátor várja azokat, akik szívesen vásárolnának – akár maguknak, akár ajándékként – olyan grafikákat, amelyeket személyesen nekik, kérésük alapján, ott helyben készítenek el számukra az alkotók.

A Rajzolj nekem! akció keretében befolyt összegből vásárolt Pagony könyvek a Csorba Győző Könyvtár által ellátott Baranya megyei települések, idén Drávakeresztúr, Fazekasboda, Bogádmindszent és Almamellék kistelepülési könyvtáraiba kerülnek majd.

Ajánlott támogatás: A5 méretű grafika – 8500 Ft

A jótékonysági akción rajzoló illusztrátorok

Agócs Írisz szabadúszó illusztrátor, Magyarország egyik legnépszerűbb gyerekkönyv-illusztrátora. Berg Judit, Tandori Dezső, Varró Dániel műveihez készített rajzok mellett számtalan önálló kötete jelent már meg, a Mesék Barnabásnak kötetektől kezdve a Rajzolj egy krumplit! sorozatig.

Dániel András író, illusztrátor, a Rajzolj nekem! ötletgazdája. A Szép Magyar Könyv-díjas szerző első meséskötete 2012-ben jelent meg, 2013-ban indult kufli-sorozata pedig mára megérett arra, hogy PhD-dolgozatok témája legyen, gyakorlatilag bármilyen szakterületen. 2021-ben megkapta Az Év Gyerekkönyv Írója díjat, idén pedig a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) diákzsűrije az Év Illusztrátorának választotta a Nincs itt semmi látnivaló! c. könyvéért.

Mayer Tamás a Zug Műhely tagja, szakmáját tekintve grafikus, animátor, aki jelenleg mesekönyveket rajzol tele furcsa, vicces, jópofa karakterekkel. Hitvallása szerint a gyermekirodalom hatalmas értékkel gazdagítja a kicsiket: tanít, válaszokat ad, szórakoztat, elgondolkodtat, megnevettet, segít, támogat. Véleménye szerint viszont nem mindenki jut hozzá színvonalas kiadványokhoz, és ebben nyújt némi segítséget a Rajzolj nekem! esemény.

Kiemelt kép: Pagony