A Pagony kiadó a maga eszközeivel próbál meg segíteni minden rászoruló, hátrányos helyzetben élő gyereknek, hogy megfelelő könyvhöz, játékhoz, tudáshoz és ismerethez jussanak. Ezért jött létre 2016-ban a Rajzolj nekem! jótékonysági rajzolós esemény, melyen a résztvevőknek évek óta lehetőségük van egyéni rajzot kérni kedvenc illusztrátoraiktól, és ezzel egy jó ügyet támogatva segíthetik akár a kistérségi könyvtárak működését, akár a rászoruló gyerekeket – idén az InDaHouse támogatásával.

Egy év kényszerű kihagyás után, idén december 12-én, vasárnap hét grafikus/illusztrátor – Agócs Írisz, Baranyai (b) András, Bernát Barbara, Dániel András, Rutkai Bori, Igor Lazin és Mayer Tamás – várja azokat, akik szívesen vásárolnának, akár maguknak, akár karácsonyi ajándékként olyan grafikákat, amelyeket személyesen nekik, kérésük alapján, ott helyben készítenek el az alkotók. Az ilyen módon befolyt adományból a Pagony Kiadó könyvekkel-játékokkal támogatja az InDaHouse Hungary Egyesületet.

Az InDaHouse Hungary Egyesület borsodi falvakban és szegregátumban élő hátrányos helyzetű, többségében cigány származású gyerekeknek születéstől felnőttkorig nyújt hosszú távon, egymásra épülő, tervezett oktatási és fejlesztő szolgáltatásokat.

Minden gyerek egyéni figyelmet kap: a tanév minden hétvégéjén személyre szabott, önkéntesek által vezetett egyéni foglalkozásokon vesznek részt. Az önkéntesek különböző szinten kapcsolódhatnak be egy-egy gyerek életébe: mentorként a gyerek teljes tanodás pályafutását végigkísérik, a feladatlapos önkéntes egy adott tanévben dolgozik a gyerekkel hétről hétre, míg az utazó önkéntesek mindig más gyerekkel vannak a foglalkozásokon, ezzel biztosítva az egyensúlyt az állandó és változó elemek között.

2020-ban új településen, Encs-Fügödön is elindultak a fejlesztő foglalkozások, és 2021-ben már itt is bevezetésre került az InDaHouse koragyerekkori programja is – a 2021-es Rajzolj nekem! jótékonysági eseménnyel ezt a programot támogathatják a résztvevők. Az InDaHouse modellprogramjával példát mutat, terjeszti az önkéntesség és az adományozás kultúráját, és támogatja a szolidáris emberek, szakemberek, szervezetek és cégek aktív szerepvállalását, ezzel egy szolidáris társadalmat építve.
A decemberi Rajzolj nekem! eseményen résztvevők az InDaHouse munkáját segíthetik.


Az esemény védettségi igazolvánnyal és előzetes regisztrációval látogatható.

Regisztrálni személyesen, a hét minden napján nyitvatartási időben (H-SZ:10-19, V:10-18) a Bartók Pagonyban (1114 Budapest, Bartók Béla út 5/a), a Pagony Cafe pultjánál lehet a támogatás befizetésével, ekkor lehet kiválasztani az illusztrátort és az időpontot.

Minden regisztrált személyesen, személyre szabottan kérhet majd a december 12-i eseményen a kiválasztott illusztrátortól rajzot, amit ott, csak neki rajzolnak meg.
Fontos tudni, hogy bármilyen, a vírushelyzet miatt kialakult esetben is lehetősége lesz erre, tehát senki nem marad rajz nélkül.

A támogatás összege az A5 méretű egyedi grafika esetén: 8500 Ft

rajzolj nekem


Az akcióban résztvevő illusztrátorok:

Agócs Írisz

Illusztrációi a jellegzetes akvarell technikának köszönhetően jól felismerhetők. Készített már illusztrációt Berg Judit, Varró Dani, Tandori Dezső és Innes Shona szövegeihez is. Munkáit nemcsak a hazai közönség ismeri, rendszeresen dolgozik külföldi könyvkiadóknak is, emellett ír is meséket – mindannyiunk legnagyobb örömére.

„Rajzolni vélhetően tényleg a világ egyik legjobb dolga. Ha valaki örül annak, hogy én rajzolok neki, ő pedig cserében támogat egy olyan jó ügyet, ahol még több jó könyv kerül gyerekek kezébe, az egy kis csoda. Csodának részese lenni elég jó érzés, ezért van, hogy a Rajzolj nekem! program kiemelten a kedvencem az összes rajzolós, közönségtalálkozós események közül.”

Legfrissebb könyve a Pagonynál: Márkó bácsi kertje
rajzolj nekem!
(forrás: líra.hu)

Baranyai (b) András

Sokoldalú illusztrátor, képzőművész, festőművész. Minden korosztálynak, többféle grafikus műfajban alkot. 2004-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetemen, azóta a legismertebb hazai grafikusok egyike. Rajzolt tankönyvet, reklámot, plakátokat itthon és külföldön egyaránt. Számtalan gyerekkönyvet illusztrált. Jellegzetes vektoros, számítógépes rajzaival hatalmas része van a kétezres évek magyar illusztrációjának megújításában. Pár vonallal, geggel korunk társadalmának, emberének lényegét tudja humorosan és lényeglátóan elkapni. Szépirodalmi, klasszikus művek borítójának markáns újratervezésével hozza azokat közelebb a mai középiskolásokhoz, fiatal felnőttekhez.

Legfrissebb könyve: Tarr Ferenc: Harmónia, a zenék birodalma
(forrás: líra.hu)

Bernát Barbara

„A munkáim leginkább az érdekes történetek, a mozgás, változás és a természet inspirálja. Nagyon szeretem a növényeket, különösen a mohákat, és az állatokkal is jóban vagyok. Sokat biciklizek, ha tehetem, játszok, és jó kávékat fogyasztok. Könyvillusztrálással először egyetemen kerültem közeli kapcsolatba, az első diplomamunkám az általam írt és rajzolt Szörnyhatározó kötet volt. A Pagonynál leginkább Kertész Erzsi Panthera-sorozatának illusztrátoraként ismerhettek, de megtalálhatjátok a munkáim mindenféle borítók formájában, és a Most én olvasok! Feltaláló-sorozatában is.

Legfrissebb könyve a Pagonynál: Panthera 5. Zúdulók
(forrás: pagony.hu)

Dániel András

IBBY- és Szép Magyar Könyv-díjas író, illusztrátor, a Rajzolj nekem! ötletgazdája – ha az ő könyveire gondolunk, elsőként a meglepetés szó jut az eszünkbe. Nem kedveli a bejárt utakat, szóban és képben is mindig a szokatlant, az újdonságokat keresi. Szereti a meglepetéseket, és bízik benne, hogy az olvasói is pont így vannak ezzel!

„Történetek írása, könyvek rajzolása közben sokszor eszembe jut, hogy mennyi olyan gyerek él ebben az országban, akinek nemhogy egy képekkel teli mesekönyv, de naponta egy tál meleg étel, egy fűtött otthon, még egy saját ágy sem jut. Legkevésbé egy élhető jövő… Fogjunk hát össze ismét (immár ötödször) mi, rajzolók és olvasók, és idén segítsük együtt azokat, akiknek mindennapi munkájával boldogabb és reménytelibb lehet ezeknek a gyerekeknek az élete!

Legfrissebb könyve a Pagonynál: A kuflik és az Akármi
(forrás: pagony.hu)

Igor Lazin

Illusztrátor, képzőművész, animációs rendező. Szerbiában született, 1991-ben, a háború miatt költözött Magyarországra. „Szeretem a rónát, mert ott még nagyobb az ég.” Számos csoportos és egyéni kiállításon vett részt. Sokan a Kistehén rajzolójaként ismerik, a Pagonyban elsősorban Vadadi Adrienn és Vibók Ildi illusztrátoraként ismert.

Legfrissebb könyve a Pagonynál: Vibók Ildi: Állati dumák
(forrás: pagony.hu)

Mayer Tamás

„Mayer Tamás vagyok, a Zug műhely tagja, szakmámat tekintve grafikus, animátor. Animációs stúdiókban eltöltött két év után megtaláltam az igazi hivatásomat, mesekönyveket rajzolok tele furcsa, vicces, jópofa és szerethető karakterekkel.
Volt szerencsém illusztrálni Vadadi Adrienn Matricás Laci-könyvsorozatát. Majd a híres rabló története után rajzoltam Czernák Eszternek, Fekete Andrásnak, Vibók Ildinek, Bojti Annának, de még Gemma Elwin Harris nagyon hosszú című tehenes könyvéhez is.

Hiszem, hogy a színvonalas gyermekirodalom hatalmas értékekkel gazdagítja a kicsiket, így nevelve belőlük klassz és egészséges felnőtteket! Tanít, válaszokat ad, elgondolkodtat, segít, támogat, szórakoztat és megnevettet. Viszont nem mindenki jut hozzá a minőségi kiadványokhoz. Ebben igyekszik évek óta segítséget nyújtani a Rajzolj nekem! esemény, amire most is igazán nagy szükség van!”

Legfrissebb könyve a Pagonynál: Bojti Anna: A kék ajtó titka

Rutkai Bori

„Szorgos összművészként gyerekeknek írok dalokat, meséket és persze festek is.
Nagyon szeretek könyveket csinálni, ahol otthonra lelnek egymás mellett ezek a varázslatos tevékenységek. A meséknek és a meseképeknek a legbűvösebb ereje az, hogy el tudnak minket röpíteni, a néha nagyon is szomorú, fájdalmas helyzetekből egy sokkal jobb, színesebb, boldogabb világba. Talán nincs is annyi könyv, mint ahány gyereknek szüksége lenne rá.
A Rajzolj nekem! egy olyan közösen épített híd, amin a könyvek olyan helyekre tudnak eljutni, ahol nagyon nagy szükség van ezekre a varázslatokra.”

Legfrissebb könyve a Pagonynál: Mandulka és a Karácsonyvár
(forrás: pagony.hu)