Tarr Ferenc most megjelent könyve, a Harmónia, a zenék birodalma azoknak a gyerekeknek szól, akik szeretnek zenét hallgatni, és szívesen megismerkednének a legalapvetőbb zenei fogalmakkal, hangszerekkel, stílusokkal. A gazdagon illusztrált, izgalmas ismeretterjesztő mesekönyv hiánypótló a hazai piacon, a könyvhöz a Lóci játszik zenekar komponált dalt.

Tarr Ferenc: Harmónia, a zenék birodalma (Pagony, 2021)

Illusztráció: Baranyai (b) András

A képes ismeretterjesztő mesekönyvben Melódia királykisasszony szeretné megtalálni a saját hangját. Elindul hát Harmóniában, a zenék birodalmában, hogy végigjárja mind a négy tartományt – Folkiát, Imprót, Poppiát és Klasszikát. Kalandos útja során megismer sok-sok hangszert, stílust, formát, zenészt, zeneszerzőt, énekest – és hall nagyon sokféle zenét. Vajon melyik lesz az övé?

A zenei ismeretterjesztő könyvektől eltérő módon Tarr Ferenc könyve a zene egészére koncentrál: egyenlő arányban szól a népzenéről, a jazzről, a popról és a klasszikus zenéről is – sok-sok érdekességgel, tudnivalóval, hallgatnivalóval és Baranyai (b) András fantasztikus rajzaival.

Harmónia felfedezése az emberi harmónia megtalálását is magában foglalja”

– nyilatkozta a szerző Tarr Ferenc interjújában. Érdemes tehát mindenfelé barangolni, mert Harmónia valóban létezik!

A szerző praktikus jegyzetetekkel látta el könyvét, melyek kiegészítik az olvasottakat és tovább mélyítik a zenei ismereteket: minden lap szélén különböző ikonok jelzik, hogy fogalommagyarázatról van-e szó, vagy épp valamilyen érdekességet tudhatunk meg például a dobüzenetekről, de szerepel a könyvben sok-sok rövid hangszerismertető is.

A fejhallgató képe zenehallgatásra ösztönöz: a könyvhöz kapcsolódó Zenetár megtalálható a kiadó oldalán, de a QR-kód segítségével egyetlen kattintással is elérhető. A Harmónia lejátszási lista pár óra alatt egyben is végighallgatható, de a szerző ajánlását követve a könyv olvasása közben részletekben meghallgatva is élvezetes kiegészítése a történetnek. A könyv egyik különlegessége, hogy a Lóci játszik zenekar és Szabó Anna Rozsi Mutasd a hangod! című közös dala kifejezetten ehhez a könyvhöz született. 

A könyv bemutatójára egy interaktív mesejáték keretén belül kerül sor 2021. november 20-án, szombaton délelőtt 10 órától, a Bartók Pagonyban, ahol a résztvevő gyerekek varázslatos kalandon vehetnek részt a Zenék birodalmában. Jegyek a tixa.hu oldalán kaphatók. A mesejáték részleteiről ide kattintva, a Facebook-esemény leírásában olvashattok bővebben.

tarr ferenc
(forrás: pagony.hu)

Ide kattintva pedig bele is olvashattok a könyvbe.