A november 28-i hétre is színes programcsokrot ajánlunk társadalmi ügyekkel és kérdésekkel foglalkozó eseményekből. A héten szó lesz többek között arról, hogyan lesz valaki feminista, a 𝐁𝐚́𝐳𝐢𝐬 𝐊𝐨̈𝐧𝐲𝐯𝐞𝐤 első három kötetéről és Magyarország globális ellátóláncoknak való kitettségéről is.

11.29. | Különbözhet-e a politikai ellenzék a magyar társadalom állapotától?

Kultúra és Társadalom
Forrás: Új Egyenlőség Facebook-oldala
A Friedrich Ebert Stiftung Budapest és az Új Egyenlőség magazin 2022. évi közbeszélgetés-sorozatának őszi rendezvényein az elmúlt hónapokban a világban és hazánkban bekövetkezett politikai, gazdasági változások szolgáltak témaként. Az ősz harmadik pódiumbeszélgetését 2022. november 29-én 18.00 órakor az Aranytíz Kultúrházban tartják (Budapest, V. Arany J.u. 10.), melynek témája: különbözhet-e a politikai ellenzék a magyar társadalom állapotától?

További infóért katt ide!

12.30. | „NEM egyenlő – Nemi alapú egyenlőtlenségek Magyarországon” – kötetbemutató beszélgetés

Forrás: Az esemény Facebook-oldala

Hogyan élik meg a női mivoltukat a látássérült nők? Hogyan jelennek meg a nemi szerepek a politikai közbeszédben? És a gyereknevelés során? Hogyan reagálnak az apák lányuk menstruációjára? Milyen attitűdöket látunk a szexuális és a szülészeti erőszakkal kapcsolatban a mai Magyarországon? Hogyan lesz valaki feminista? Többek között ilyen kérdésekre keresi a választ a kötet, amely bemutatja a legfrissebb hazai kutatásokat a nemi egyenlőtlenség különböző területeiről. Legyen szó politikai közbeszédről vagy előítéletekről, empátiáról vagy neoliberális kapitalizmusról, azonos nemű párkapcsolatokról vagy hagyományos férfiasságról, a nők és férfiak közötti társadalmi viszonyrendszer lenyomata mindenhol megjelenik. A kötet ezeknek a nyomoknak a feltárásában segíti az olvasót.

A Facebook-eseményhez katt ide!

12.01. | Politikai Analizátor – Öt politológus, egy könyv – Ivan Krasztev, Stephen Holmes: A fény kialszik

Forrás: Írók Boltja

Folytatódik az IDEA Intézet és a Méltányosság Politikaelemző Központ közös sorozata, melynek keretében kéthavonta öt politológus beszélget az elmúlt években megjelenő, fontos, a mindennapi gondolkodásra is relevánsan ható politikatudományi könyvekről. A cél a politika és a politikatudomány szemléletmódjának, elemzési lehetőségeinek újszerű bemutatása, továbbá a politikatudomány elhatárolása a kommentártól vagy a pártos állásfoglalástól. Az egyes alkalmak során az elmélet és a politikai cselekvés közötti kapcsolatot erősítve a politika komplexebb „olvasására”, de egyúttal fogyasztóbarát megismerésére tesznek kísérletet a meghívott vendégek.

December 1-jén az öt politológus Ivan Krasztev és Stephen Holmes A fény kialszik – A liberális demokrácia válságáról c. munkáját és a kortárs demokráciák krízisét tárgyalja.

További infóért katt ide!

12.02. | B+20 Konferencia

Forrás: wikipedia.com

Bourdieu a 20. századi szociológia központi figurája. Életművének egyediségét a társadalomelméleti innováció, a módszertani szempontból szerteágazó empirikus kutatások és az azok tétjét kijelölő hatalomkritikai él adja. Nem csoda, hogy antropológusok, struktúrakutatók, történészek generációira gyakorolt meghatározó hatást itthon és világszerte egyaránt.

A konferencia arra tesz kísérletet, hogy megvizsgálja 20 év távlatából, hogyan él tovább Bourdieu. Mik azok a területek, ahol Bourdieu belátásai továbbra is alapvető iránymutatásként szolgálnak; mik a legfontosabb kritikai meglátások elméletével kapcsolatban; a kortárs szociológia milyen irányba gondolja tovább annak elemeit?

Egyéb infóért katt ide!

12.02. | Hiány a bőség társadalmában (kerekasztal)

Forrás: Ökopolitika Facebook-oldala

A két évvel ezelőtti március brutálisan tárta elénk a globális ellátóláncok sérülékenységét. Az áruhiány és a nyersanyaghiány fogalma újra része lett a közbeszédnek. Magyarország különösen kitett a globális ellátóláncoknak. Lehetne ez másként? Kisebb kitettség, kisebb infláció?

Egyéb infóért katt ide!

12.03. | Bántalmazó, áldozat, szemlélő, védelmező – A bullyinghoz kapcsolódó szereprendszer

Forrás: Közünk van hozzá Facebook-oldala

Hogyan alakulnak ki a bullyinggal kapcsolatos szerepek és hogyan lehet kilépni belőlük?
Mi állhat a bántalmazó viselkedés hátterében? Miért nem lépek közbe? Jogos és nem jogos kifogások. Hogyan segítsük a gyermekek szemlélőkből védelmezőkké válását?
Hogyan segíthetek a gyermeknek, ha áldozat szerepbe került?

Többek között ezekre a kérdésekre keresik közösen a választ a résztvevők, illetve a pedagógusok tapasztalataira és igényeire építve összegyűjtik és kipróbálnak olyan, a gyakorlatban működő eszközöket és módszereket, amelyekkel felfegyverkezve a hétköznapokban magabiztosabban reagálhatnak ezekre az összetett és érzékeny helyzetekre.

További infóért katt ide!

12.03. | ✰ BÁZIS KÖNYVEK LAUNCH PARTY ✰

Forrás: A Gólya Facebook-oldala

Idén ősszel elindult a Bázis Könyvek. Ennek örömére szervez az Open Books egy estét a Gólyában, hogy a sorozat első három kötetéről beszélgethessenek a résztvevők, amelyeket koncert és DJ-szettek követnek.

Guy Debord: A spektákulum társadalma és Kommentárok a spektákulum társadalmához –  Erhardt Miklós intermédia művész, a kötet fordítója és Sipos Balázs irodalmár, a kötet szerkesztője beszélgetnek

Erik Olin Wright: Hogyan legyünk antikapitalisták a 21. században – Csepregi Dávid és Schultz Nóra, a Belépési Küszöb podcast házigazdái beszélgetnek

George Orwell: Miért írok? – Déri Ákos a sorozat szerkesztője és Fehér Renátó költő, író beszélgetnek

Egyéb infóért katt ide!

Kiemet kép: saját kollázs az eseményekhez készült borítóképekből