December 17-én a Pagony Kiadó 2022-es Rajzolj nekem! jótékonysági eseménye az iskolai könyvtárakat támogatja a Könyvtárostanárok Egyesületével karöltve.

Kérj egyedi illusztrációt kedvenc illusztrátoraidtól karácsonyra, és segíts!

Neked ajándék – egy iskolai könyvtárnak segítség!

Az ötletadó házigazda, Dániel András mellett Agócs Írisz, Horváth Ildi, Kőszeghy Csilla, Pásztohy Panka, Metzing Eszter, Baranyai (b) András és Rátkai Kornél készítenek egyedi, névre szóló rajzokat. Idén a támogatásból befolyt összegből a Pagony Kiadó az iskolai könyvtárakat segíti a Könyvtárostanárok Egyesületével együtt. Az eseményen elkészült rajz karácsonyi ajándéknak is kiváló, és emellett nagy segítséget jelent sok iskolának, tanárnak, gyereknek.

A gyerekekhez és irodalomhoz egyaránt közel álló Pagony Kiadó még 2016-ban, Dániel András ötlete nyomán indította el a Rajzolj nekem! eseményt, hogy a maga eszközeivel segíthessen minden rászoruló, hátrányos helyzetben élő gyereknek és intézménynek, hogy megfelelő könyvhöz, játékhoz, tudáshoz és ismerethez jussanak. A népszerű illusztrátorok bevonásával megrendezett rajzolós eseményen a résztvevőknek évek óta lehetőségük van egyéni rajzot kérni kedvenc illusztrátoraiktól, és ezzel egy jó ügyet támogatva segíteni akár a kistérségi könyvtárak működését, akár a rászoruló gyerekeket.

Az iskolai könyvtár az a hely, ahol a 21. század fiataljai biztosan találkozhatnak könyvekkel. Éppen ezért alapvetően fontos, hogy a könyvtárak friss és a diákok számára izgalmas, vonzó állománnyal rendelkezzenek, amiért megéri a könyvtárba bemenni. A jelenlegi finanszírozási helyzetben kiszámíthatatlan, hogy az állami fenntartású iskolák könyvtárai mikor és mekkora összeghez jutnak, emellett vannak olyan iskolai könyvtárak, amelyek évek óta kívül estek a láthatáron, azaz semmi esélyük nincs, hogy könyvtárukat friss és kortárs gyerek- és ifjúsági irodalommal bővítsék.

A Könyvtárostanárok Egyesülete 2021-ben ünnepelte önálló egyesületté válásának 25. évfordulóját. Az elmúlt években az iskolai könyvtárak folyamatosan romló feltételeit a KTE körülbelül 140 tagjával, az érdeklődők számára évente kétszer megrendezett szakmai nappal, színvonalas, a szakmai fejlődést segítő könyvek kiadásával és pályázatokkal igyekszik kompenzálni, de nem oldja meg a könyvtárak évtizedek óta megszűnt támogatását.

Az idei Rajzolj nekem! eseménnyel arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy vannak kiadók, szervezetek, melyek igyekeznek lépéseket tenni az iskolai könyvtárak fejlesztéséért. Ezért rajzol nyolc illusztrátor december 17-én szombaton a nemrég nyílt Pagony Cafe – Dió kávézóban. A Bakáts Pagony mellett található különleges kávézóban az eseményre előre regisztráltak személyesen, személyre szabottan kérhetnek a kiválasztott illusztrátortól rajzot, amit ott, csak nekik rajzolnak meg.

A támogatás minimális összege A5-ös méretű egyedi grafika esetén: 8500 Ft

A támogatást kizárólag készpénzben lehet majd a helyszínen kifizetni.

Az eseményre regisztráció szükséges, ezt ide kattintva lehet megtenni.

Illusztrátorok, akik részt vesznek a Rajzolj nekem! jótékonysági akcióján, és december 17-én megrendelésre rajzolnak – helyben, azonnal:

Délelőtt 10 és 13 óra között

Baranyai (b) András sokoldalú illusztrátor, képzőművész, festőművész, aki minden korosztálynak alkot, a legismertebb hazai grafikusok egyike. Rajzolt tankönyvet, reklámot, plakátokat itthon és külföldön egyaránt. Számtalan gyerekkönyvet illusztrált jellegzetes vektoros, számítógépes rajzaival, hatalmas része van a kétezres évek magyar illusztrációjának megújításában. Pár vonallal, geggel korunk társadalmának, emberének lényegét tudja humorosan és lényeglátóan elkapni. A Hubby Díjas illusztrátor rajzaival többek között a Csoda és Kósza, az Amíg utazunk, Az irodalom visszavág sorozatok lapjain vagy Szabó Borbála Most én olvasok! könyveiben találkozhatunk.

Dániel András IBBY-, Hubby- és Szép Magyar Könyv-díjas író, illusztrátor, a Rajzolj nekem! ötletgazdája – ha az ő könyveire gondolunk, elsőként a meglepetés szó jut az eszünkbe, legyen szó a már 19 kötetes kufli sorozatról, Kicsibácsiékról vagy A nyúlformájú kutyáról! Nem kedveli a bejárt utakat, szóban és képben is mindig a szokatlant, az újdonságokat keresi, ahogy Jaj, ne már! – mondta a hal című legújabb kötetében is láthatjuk.

„Évek óta csodálatos élmény az olvasókkal együtt részt venni ezen az adventi akción. Bízom benne, hogy az idei Rajzolj nekem! is nagyon sikeres lesz, és sok-sok könyvvel tudjuk meglepni az iskolai könyvtárakat, rajtuk keresztül pedig a gyerekeket. Legyen ez nekik a mi közös karácsonyi meglepetésünk!”

Horváth Ildi grafikus, illusztrátor, a Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett, tagja a Fiatal Iparművészek Stúdiójának. Munkái egyéni és csoportos kiállításokon is szerepeltek, és számos díjat nyertek el, például Szép Magyar Könyv díjat. Ínycsiklandozó rajzaival Kalas Györgyi Sandwich grófja és a nápolyi pizza és Pavlova kisasszony és a dobostorta c. köteteiben találkozhatunk a Pagonynál, az állatok szerelmesei pedig megtalálhatják kedvenceiket a Tacskó, vizsla és a többiek című kötetben, amit ő maga írt. De ő rajzolta Igaz Dóra Most én olvasok! sorozatát is. Benedek Elek, Lackfi János, Mészöly Ágnes köteteiben is megtalálhatók gyönyörű képei.

Metzing Eszter 2018-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán. Az autonóm művészeti tevékenysége mellett néhány éve szabadúszó illusztrátorként dolgozik – azóta kettévált a munkássága: „az emlékezés pszichológiájával, a tudat és tudatalatti kapcsolatával, a gyermekkori, múltbeli emlékek életünkre gyakorolt behatásainak megfigyelésével foglalkozom képzőművészeti tevékenységem során.” A Göröngyös Úti Iskola sorozat kapcsán vált ismertté, a Pagonynál többek között Kerékgyártó István és Révész Emese köteteit illusztrálta.

Délután 14 és 17 óra között

Agócs Írisz illusztrációi a jellegzetes akvarell technikának köszönhetően jól felismerhetők. Készített már illusztrációt Berg Judit, Varró Dani, Tandori Dezső és Shona Innes szövegeihez is. Munkáit nemcsak a hazai közönség ismeri, rendszeresen dolgozik külföldi könyvkiadóknak is, emellett saját könyveket is ír, a Rajzolj egy krumplit! ötödik része Az Év Leginnovatívabb Könyve lett. Legújabb kötete a Mici megmenti a világot sorozatból a Tekla madarai.

Rajzolni vélhetően tényleg a világ egyik legjobb dolga. Ha valaki örül annak, hogy én rajzolok neki, ő pedig cserében támogat egy olyan jó ügyet, ahol még több jó könyv kerül gyerekek kezében, az egy kis csoda. Csodának részese lenni elég jó érzés, ezért van, hogy a Rajzolj nekem! program kiemelten a kedvencem az összes rajzolós, közönségtalálkozós események közül.”

Kőszeghy Csilla a Képzőművészeti Egyetemen és Angliában végezte tanulmányait, írt és rajzolt képeskönyvsorozatot, illusztrált meseregényt, tankönyvet, múzeumi kiadványokat, magazint, dolgozott a BBC-nek oktató rajzfilmsorozaton. Az illusztrálás mellett kreatív foglalkozásokat is vezet. A Pagonyban legtöbben Berg Judit népszerű Két kis dínó sorozatának és Vadadi Adrienn Kockacukor lovassuli köteteinek képeiről ismeritek. A kicsiknek szól saját Bumburi sorozata.

Pásztohy Panka a MOME animáció szakán végzett. Kedves, szerethető rajzai immár 15 éve a legkisebbek kedvencei. Ő maga írja és rajzolja a Pitypang és Lili sorozatot, de sokan ismerik Vadadi Adrienn Ovis mesék című sorozatához készült képeiről is. Többszörös Arany Könyv díjas szerző. „Színes festéktubusok, vásznak és ecsetek között nőttem fel” – vallja magáról – „Számomra teljesen természetes volt, hogy az alkotás nyújtotta szabadsággal felvértezve élem az életemet, fejezem ki magam.”

Rátkai Kornél a grafikai tervezés felől érkezett az illusztráció világába. 2015-ben kezdett gyerekkönyveket illusztrálni, és könyveivel rögtön belopta magát a közönség szívébe. Rajzaival a népszerű 25 szelfi történelmi sorozatban találkozhatunk, valamint ő illusztrálta a Pagonynál Wéber Anikó Marci sorozatát és Czernák Eszter Sárkányovi sorozatát is.


Rajzolj nekem – és az iskolai könyvtáraknak!

Időpont: 2022. december 17. szombat 10–17 óráig

Helyszín: Pagony Cafe – Dió, a Bakást Pagony mellett (1094, Budapest, Bakáts tér 8.)


Kérdés esetén érdeklődni a rajzoljnekem@pagony.hu e-mail címen lehet.

A Facebook esemény ide kattintva érhető el.

Kiemelt kép: Pagony