A november 21-i héten is színes programcsokrot ajánlunk társadalmi ügyekkel és kérdésekkel foglalkozó eseményekből: egy gyermekjogi konferencia keretén belül szó lesz a nevelőszülői ellátás feltételeiről, a Polányi Károly Kutatóközpont konferenciája a nem-kapitalista vegyes gazdaságokat vizsgálja, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont eseménye pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogy miben rejlik a tudomány konfliktusa a filozófiával.

11. 22. | Gyermekjogi Konferencia 2022.

Társadalom és kultúra
Forrás: Az esemény Facebook oldala

A tavalyi évhez hasonlóan november 20-án a Gyermekjogi Civil Koalíció szakmai eszmecserével ünnepli a Gyermekek és gyermekjogok világnapját. Az idei konferencia is hibrid formában kerül megrendezése.

A Gyermekjogi Civil Koalíció munkacsoportjai idén kiemelten foglalkoztak az úgynevezett láthatatlan gyerekek helyzetével, akiknek a hangját kevéssé halljuk. Konferenciájukon szó lesz a minőségi nevelőszülői ellátás feltételeiről, arról, hogy milyen kihívásokkal találkoznak a magyar köznevelési-gyermekvédelmi rendszerben az Ukrajnából érkező családok, valamint arról is, hogyan vonjuk be a gyerekeket a róluk szóló munkába.
Egyéb indormációért katt ide.

11. 23. | Párhuzamos életutak

Forrás: A Republikon Facebook oldala

Az októberben bemutatott Blokád című film kapcsán ismét reflektorfénybe került a rendszerváltás két meghatározó személyisége, Antall József és Göncz Árpád. A Republikon kerekasztal-beszélgetést rendez a két politikus párhuzamos életútjáról.

A rendezvényen a meghívottak Antallról és Gönczról szeretnének tárgyilagos képet adni. Kik voltak ők? Milyen célok mentén politizáltak? Mi volt a szerepük a rendszerváltásban? Hogyan alakult egymáshoz való viszonyuk a rendszerváltás éveiben? Milyen az emlékezetük ma, 2022-ben?
A beszélgetésről egyéb információt ide kattintva találhatsz.

11. 24. | Filozófia és tudomány: vetélytársak vagy szövetségesek

Forrás: Az esemény Facebook oldala.

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében színes előadássorozaton vehetnek részt az érdeklődők. A rendezvényen olyan témákról hallhatunk háromnegyed órás előadásokat, mint A tudomány konfliktusa a filozófiával (Golden Dániel), A filozófiától a fizikáig és vissza (Gyenis Balázs), vagy éppen Mire kíváncsiak a művészetfilozófusok és (általában) miért nem arra, amire az irodalomtudósok? (Bárány Tibor).

A teljes programért és egyéb infókért katt ide.

11. 25. | Nem-kapitalista vegyes gazdaságok konferencia

Forrás: A Társadalomelméleti Kollégium Facebook oldala.

A Polányi Károly Globális Társadalmi Tanulmányok Kutatóközpont második Nem-kapitalista vegyes gazdaságok konferenciájának fókuszában a különböző nem-kapitalista tulajdonformák és cserefolyamatok, valamint ezek kapcsolatai állnak. A szervezők célja, hogy megvilágítsák, pontosan milyen tulajdonformák állnak az állami vállalatok, dolgozói tulajdonban álló vállalkozások, szövetkezetek, háztartások és szociális gazdaságok mögött, és hogy milyen kapcsolatban állnak egymással és a nem-kapitalista cserefolyamatokkal.

A három napos konferencia célja, hogy feltárja a történelmi és jelenlegi, állami szabályozás alatt álló, árszabályozott, vagy tőke- és földpiacok nélküli cserefolyamatok működését a modern nem-kapitalista vegyes gazdaságokban, például többek között Kína, Vietnám, Kelet-Európa, Kuba, vagy Mozambik esetében. Ezentúl meg szeretnék vizsgálni, hogy milyen problémákkal néznek szembe a nem-kapitalista kezdeményezések kapitalista környezetben, például a zapatista mozgalom Mexikóban, a földnélküli munkások mozgalma Brazíliában, vagy a gyárfoglalók Argentínában.

A konferencia nyelve angol, de regisztrált online résztvevők számára angol–magyar és magyar–angol tolmácsolás biztosított (a filmet kivéve).

A konferenciáról bővebben itt olvashatsz.

11. 27. | Kultúra és kapitalizmus – egész napos olvasókör

Forrás: Az FKSE Facebook oldala.
A Fordulat a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesülettel közös szervezésben a Kultúra és kapitalizmus lapszámhoz kötődően tart olvasókört. Az olvasókör célja, hogy az érdeklődők közösen dolgozzák fel a lapszámban megjelenő témákat.
Az olvasókörön a résztvevők helyben fognak elolvasni együtt két szöveget (nem kell előre olvasni), a közös olvasás kétszer másfél órát jelent. Ezután ezeket a szövegeket fogják szintén kétszer másfél órában átbeszélni. Az olvasókörök közös munka eredményei, melyek minden érdeklődő számára nyitottak.

Egyéb infóért katt ide!

Kiemelt kép: Saját kollázs az események borítóképeiből