Egy helyen a hét legfontosabb irodalmi rendezvényei.

Darvasi László 60 | November 21. 19 óra

Helyszín: Müpa Budapest

Darvasi László úgy lett mára a kortárs magyar próza meghatározó szerzője, hogy voltaképp kezdettől ugyanazt írja: a szerelem, a halál, a megbocsátás, a pusztulás, a bűn, a morál, a megmaradás nagy témái köszönnek vissza novelláiban, nagyregényeiben, tárcáiban és színdarabjaiban, de még a gyerekeknek írt sajátos, hasonlíthatatlan mesekönyveiben is.

Melankolikus, érzelmekben gazdag, finom humorral átszőtt, olykor klasszikus mederben hömpölygő, máskor krimiszerűen fordulatos írói világa akkor is létezésünk mélyen aktuális alapkérdéseire keresi a választ, ha az olvasót régmúlt korokba, képzelt helyszínekre repíti a páratlanul gazdag írói képzelet. A veinhageni rózsabokrok (1993) óta Darvasi a hagyományos novellaforma egyik legjelentősebb mesterének, megújítójának számít, miközben a mágikus realizmussal érintkező nagyregényei (A könnymutatványosok legendája, 1999, Virágzabálók 2009) történelmi panorámát festenek a 16-17., illetve a 19. század Európájáról, benne az író számára kitüntetett hazai helyszínekről (Szeged, Buda). Bárhova kalauzolja is a roppant termékeny, népszerű és sokoldalú író az olvasót, minden művét áthatja a történet kultusza, a mondat határtalan tisztelete, és annak megingathatatlan hite, hogy a világ a szépirodalom eszközeivel, a finom szövésű, költői mondatok által újramesélhető. Nem túlzás azt kijelenteni, hogy mai irodalmunkban kevesen tudnak így történetet mondani. Hatvanadik születésnapján neves pályatársak (Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Szilasi László) erre az alkalomra írt szövegekkel, paródiákkal köszöntik az írót, kiváló színészek tolmácsolásában hangzanak el írásai, a zenei hátteret pedig az ünnepelt fia, Darvasi Áron színész zenekara, a Kultúrkör biztosítja.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Falfirka-felolvasás: Kemény Zsófi | November 21. 19 óra

Helyszín: Bookta

A Facebook-esemény leírásából:

kortárs szerzők | zene | beszélgetés

Eseményeinken meghívott szerzők olvasnak fel saját műveikből havonta a Bookta kávézóban.

Novemberben Kemény Zsófi hozza el szövegeit, a szerzőtől G. Szabó Sarolta kérdez, a zenéért a Názár Viki & Dörnyei Szabi duó felel.

„Teljesen biztos voltam benne, hogy meg fogok halni. Amíg a tanknak hitt busz lelassított előttünk és megállt, addig befelé fordultam a kapu felé. Nekiszorítottam a fejemet a hideg fémdíszítésnek, aztán rángattam a kaput, hogy befelé menekülhessünk. Random számkombinációkkal próbálkoztam, hátha pont eltalálom a négy számjegyű kódot a kaputelefonon. Rebeka ezalatt magzatpózba gyűrte magát. Ringatózva dúdolta, hogy Hey, Jude, don’t be afraid, de csak ezt a sort. Ha nem ismertem volna, nem is hallottam volna, hogy énekel, de tudtam, hogy énekel, ezért hallottam is. Mert ő nagyobb dolgozatok és az érettségi előtt is mindig énekléssel nyugtatta magát. Én pedig hisztérikus görccsel, ahogy most is.”

Kemény Zsófi: Rabok tovább (részlet)

Kemény Zsófi (1994, Budapest) költő, író, forgatókönyvíró, slammer. Legújabb regénye, Az aranykor fénykora idén jelent meg. Több zenei-összművészeti projekt rendszeres résztvevője. Jelenleg új verseskötetén dolgozik, valamint Mezaliansz nevű zenekara első albumán.

Názár Viki és Dörnyei Szabi évek óta zenélnek együtt duóban, repertoárjukban jazz standardek, pop- és rockdalok akusztikus feldolgozásai és francia sanzonok szerepelnek.
Názár Viki – ének
Dörnyei Szabi – gitár, loop

A Falfirka alapító-házigazdája: G. Szabó Sarolta

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Kiss Noémi: Karácsony a Dunán | November 22. 17 óra

Helyszín: Magvető Café

Kiss Noémivel és Grecsó Krisztiánnal Szegő János beszélget a novelláskötetről.
Egy folyóparti falu lakói a Megváltót várják. Árvíz, járvány, váratlan halál és két eltűnt kislány teszi feszültté a karácsonyi időszakot. Fagyos, jeges az ártér. Betolakodók érkeznek az eltűntek helyére. Vajon mi lesz a sorsuk? Merre megy az életük? Kit visz a rév a jeges szélben a túlsó partra?

A szigeti falu a Duna partján épült fel több száz évvel ezelőtt, és sosem alszik téli álmot. A verandás, hosszú vályogházakat kaszáló, legelő és árterület övezi. A családok kegyetlen titkai e házakban rejtőznek. A látszólag néma udvarok pattanásig feszült viszonyok helyszínei, a házakat kiszolgáltatott emberek lakják. Kiss Noémi különös hangulatú, melankolikus novelláiban ezúttal téli történetek elevenednek meg. Karácsonyra a jég, késő tavasszal pedig a zuhogó, örvénylő áradás sodorja a lakókat a legkülönfélébb sorstalálkozásokba és a rejtelmek szigetének gazdag, drámai színhelyére. A Karácsony a Dunán így végül egy falu felszabadító könyve lesz.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Kardos G. György-emlékest | November 22. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

A huszonöt éve elhunyt író-újságíró alakját Spiró György, Benedek Szabolcs, Kácsor Zsolt és Vári György idézi meg.

Az est házigazdája: Hegedűs Claudia.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Móricz-ösztöndíjasok irodalmi estjei #2 | November 23. 18 óra

Helyszín: PIM Szomszéd

„…életét írásban tovább tudja élni” – irodalmi estek a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj 2022-es díjazottjainak részvételével.

Az estek során a volt ösztöndíjasok a honorált időszak alatt született verseikből, prózáikból olvasnak fel.

Közreműködnek: Biró Zsombor Aurél, Gódza Csilla, Élő Csenge Enikő, Regős Mátyás, Locker Dávid

Az estet Mirtse Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum ösztöndíjreferense moderálja.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Aki még romjaidban is szeret / könyvbemutató | November 23. 18 óra

Helyszín: 2B Galéria

Raphael Bob-Waksberg: Aki még romjaidban is szeret – történetek

Mi minden található ebben a könyvben?

Mindenekelőtt kecskék és különböző listák, egy férfi meg egy nő, akik egész életükben a megfelelő alkalomra várnak, hogy megszólítsák egymást, aztán van még benne egy kutya is, aki a szavak jelentéséért felelős, illetve egy tudós, aki egy párhuzamos univerzumban járkál, hogy találkozzon tökéletesebb önmagával (vagyis inkább annak feleségével). Mindezeken kívül az olvasó megismerkedhet még a világ legátlagosabb nőjével, a Tabu szabályaival és New York nevezetességeivel is. No és van még benne egy vers is (egy versről). Összességében tizennyolc, humorral, humánummal, szürrealizmussal, kegyetlen őszinteséggel és sorozatos aha-élménnyel teli történet a világ legszebb és legszörnyűbb érzéséről: a szerelemről.

Raphael Bob-Waksberg (1984) amerikai író, rendező, producer, BoJack Horseman alakjának megalkotója.

A kötet fordítóival – Cseh Réka Zsuzsannával, Dobsa Evelinnel, Ferencz Mónikával, Hegymegi Flórával, Henczer Viktóriával, Nagy Florinával, Pongrácz Tímeával, Szarvas Szilviával, Varró DániellelKarafiáth Orsolya beszélget.
A zenei élményt Nagy Dániel (gitár) és Ujj Misa (basszusgitár) szolgáltatja.

Olvass bele a kötetbe IDE kattintva.irodalmi rendezvények f21

Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

HANGésKÖNYV //„A sokszoros szív” – Paolo Santarcangeli költészete | November 23. 19 óra

Helyszín: Kis Présház

Az estéken felelevenedik az irodalom együtt-olvasásának, együtt-hallgatásának hagyománya. A vers, de még a próza-szöveg is egész másképpen hat, másképpen nyílik meg, ha közös térben, egy pohár bor vagy tea társságában szólal meg. Újra-hallgatni, sorokat ízlelgetni, szavakról szót váltani: nem „előadói estek” hanem közös felfedezések alkalmával.

Aki felolvas: Nacsinák Gergely András

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Jazzköltészet | November 23. 20:30

Helyszín: Jedermann

versel: Gyukics Gábor
zenél: Grencsó István – kifutó, Heidrich Roland – e-gitár

Az estén Ginsberg és a beatköltészet a fókuszban.

A jazzköltészet lényege, hogy a zenész improvizál arra a versre, amit a költő előad. A zenész nem a versek között játszik, hanem a vers elhangzásával egy időben, a vers ritmusának megfelelően vagy azt ellenpontozva improvizál.

Az előadás alatt csendet kérünk!

Asztalfoglalás kizárólag sms-ben: +36 30 4063617

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Pagony Szalon November – Valóság és fikció | November 24. 18 óra

Helyszín: Pagony Café – Dió

A Facebook-esemény leírásából:

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az második Pagony Szalonba! Beszélgessünk mesekönyvekről, gyerek- és ifjúsági irodalomról!

Novemberben is górcső alá vesszük az elmúlt időszakban megjelent könyveinket, méghozzá úgy, hogy egy kötetlen beszélgetésre hívunk benneteket a valóság és fikció kapcsolatáról, a fantázia szerepéről, a realitás, nevelés és a műveltetés helyéről a gyerekirodalomban, a történelemről mint narratíváról, történelemről mint fikcióról, a fikciós történelmi regények műfaji ambivalenciájáról és a disztópiáról, mint projektált negatív történelmi regényről.

Minden felnőttet, szülőt, alkotót és a téma iránt érdeklőt szeretettel várunk!

Házigazda: Hajdu Zsanett, a kiadó munkatársa

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

FISZ Líraműhely Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével | November 24. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Társulat

A Facebook-esemény leírásából:

Folytatódik a FISZ líraműhelye Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével. Mindenkit szeretettel várunk 2022. november 24-én, 19 órakor, az Itt és Most Közösségi térben.
Örülünk az előreküldött verseknek, itt: gmezeig@gmail.com; sabmarc@gmail.com

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Petőfi 200 est: Felül a gálya | Premier előadás | November 24. 19 óra

Helyszín: K11 Művészeti és Kulturális Központ

Petőfi forradalmi költészetének mai földben való csíráztatása versekkel, verselő dalokkal, daloló versekkel a költő születésének 200. évfordulója alkalmából – közös gitár- és harmónika kísérettel.

Az előadásban olyan művek hangoznak el, mint: Föltámadott a tenger, Megint csak beszélünk, Egy gondolat bánt engemet, Falu végén kurta kocsma, és még számos költemény. Helyet kap a klasszikus szavalás is, ám kissé újraértelmezve, aktualizálva, megspékelve némi fanyar humorral.

„Habár alul a víznek árja, úgy tűnik, a mai gályák már nem azok a süllyedős fajták. Olyan biztosan ülik meg a hullámokat, hogy talán nincs is olyan tengeri vihar, mely a mélybe sodorhatná őket.
Hát hogy is hihetnénk, hogy azért a víz az úr? Kinek is hihetnénk? És hol van most Petőfi? Ha már meghalni elfelejtett.”

Előadók: Petruska András, Maszkura (Bíró Szabolcs), Kathy Zsolt

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Németh Péter Mikola: Mysterium carnale/ Misterium ciala – Hommage ‘a Pilinszky | November 25. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

A könyvet bemutatják: Konrad Sutarski – Szombathy Bálint.

Közreműködik az AZNAP PROJEKT: Grencsó István (fúvóshangszerek) Németh Zsófia Nóra (versmondás + fuvola) Stanislaw Lazarus (lengyel versmondás + doromb) Bakai Márton (hegedű).

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Egy kis őszi Ady #3 // SZÓ – KÉP – DISKURZUS | November 25. 17 óra

Helyszín: Ady Emlékmúzeum

Rendhagyó, közös, kreatív Ady-verselemzés, avagy kerekasztal-beszélgetés, amelyen mindenki saját olvasatára számítunk!

A Léda–Ady és Csinszka–Ady páros fényképeinek segítségével bogozgatjuk a költőhöz fűződő viszonyrendszer hálóját, s körvonalazzuk a személyiségeket a „beszédes” képi elemek által.

Ugyanez a sokatmondó kifejezésmód érhető tetten egy-egy szimbolikus Ady-versben, amely az összetettség és sokrétűség adta jelentéstöbblet révén mindenkit máskor és máshogyan ragad meg.

Záró alkalmunkon a Párisban járt az ősz és az Emlékezés egy nyár-éjszakára című vers kerül terítékre. Az értelmezési horizontot kitágítja a sokféle olvasat, erre a szabad együtt-gondolkodásra hívjuk érdeklődőinket!

Közreműködő: Borbás Andrea irodalomtörténész, a PIM muzeológusa

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Könyvbemutató – Hol készül a művészet? | November 25. 18 óra

Helyszín: Képező Galéria

A Csimota Kiadó Hol készül a művészet? című könyvének bemutatójával egybekötött kiállításmegnyitó.

A könyv alkotóival, Révész Emese művészettörténésszel és Grela Alexandra illusztrátorral a könyv szerkesztői beszélgetnek. Az estet megnyitja Csányi Dóra, a Csimota Kiadó főszerkesztője.

Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Irodalmi Szemle a Három Szerb Kávéházban | November 25. 18 óra

Helyszín: Három Szerb Kávéház

A Facebook esemény leírásából:

Az Irodalmi Szemle 1958-ban történő indulása óta igyekszik lehetőséget teremteni a határátlépésekre. Szlovákia legnagyobb múltú magyar nyelvű irodalmi folyóirataként nemcsak komoly szakmai érdeklődést kiváltó lapszámokkal ösztönzi a szlovákiai és az „anyaországi” szerzők közötti interakciókat, hanem a kultúraközvetítés más eszközeivel is a választóvonalakon átívelő párbeszéd élénkítésére törekszik. November 25-én a budapesti Három Szerb Kávéházban e célkitűzés jegyében mutatkozik be a pozsonyi székhelyű folyóirat néhány állandó szerzője.
Bogyó Noémi, Karácsony-Rácz Boglárka és Tóth Lilith Viktória évek óta publikálnak az Irodalmi Szemle print és online platformján, az esten saját szépirodalmi munkásságukról, az őket foglalkoztató határátlépésekről, valamint a laphoz fűző viszonyukról is mesélnek majd.
A beszélgetést Plonicky Tamás író, az Irodalmi Szemle online felületének szerkesztője moderálja.
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

A Kortárs folyóirat estje | November 25. 18 óra

HelyszínJókai Anna Szalon

A nagy múltú folyóirat lapszámbemutatóján a novemberi szám mellett bemutatásra kerül a szeptemberi és októberi lapszám is.

Az est első felében a szerkesztők mesélnek a lap összeállításáról, szerkesztési kérdésekről. Az idei friss lapszámokról Pécsi Györgyi, Sturm László, Thimár Attila és Szekeres Nikoletta beszélget.

A folyóirat egyik aktuális sorozatának, a kívül-belül sorozatnak célja a magyar irodalom nemzetközi útjának, illetve a műfordítás, a műfordítók munkájának megismertetése.

Ezekről a kérdésekről Guillaume Métayer-t, a magyar irodalom franciaországi fordítóját Jeney Zoltán faggatja majd.

A Kortárs estet olyan fiatal tehetségek felolvasása zárja, akiknek egy-egy kiváló írása többek között a Kortárs lapjain is megjelent.

Az est felolvasói: Somorjai Réka, Locker Dávid, Veszprémi Szilveszter

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Words & Music 17. Szöveg és zene – Nagy Márta Júlia + Bartek Zsolt, Bolcsó Bálint, Szép András | November 25. 20 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

Words – /Nagy Márta Júlia/ – szöveg
Music – /Bartek Zsolt – klarinétok + Bolcsó Bálint – élő elektronika + Szép András – zongora/ – zene

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

A nagy Frankenstein Hadik Brunch | November 26. 11 óra

Helyszín: Hadik kávéház

A Facebook-esemény leírásából:

Ott Anna vendégei: Péter Ágnes és Sárközy Bence

Különleges könyvbemutató, amelyen három újdonságot mutatunk be.

Péter Ágnes új fordításában jelenik meg Mary Shelley klasszikusa, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz. A másik két kötet pedig a mű 225 éve született írójának életével ismerteti meg az olvasókat.

Anne Eekhout Mary című romantikus gótikus regénye az alkotás és a fantázia mindent elsöprő erejét hirdeti. Péter Ágnes A függetlenség ára című munkájában nagyszabású élet- és pályarajzot közöl az első feminista programnyilatkozat filozófus-írójáról, Mary Wollstonecraftről, és Mary Wollstonecraft Shelley-ről, a legismertebb modern mítosz írójáról.

„És íme, most ismét útjára indítom, és jó szerencsét kívánok förtelmes sarjamnak. Érzékenyen gondolok rá, mert abban a boldog időben született, amikor a halál és a bánat csak szavak voltak, és nem igazán keltettek visszhangot a szívemben. Oldalai sok-sok sétáról, sok-sok utazásról és sok-sok beszélgetésről tanúskodnak azokból az évekből, amikor nem voltam egyedül; mellettem volt a társam, akit e földön többé sose láthatok. Ez azonban csak rám tartozik, olvasóimat nem kell, hogy a történetnek ez a vonatkozása terhelje.” — írja Mary Shelley regénye 1831-es kiadásának előszavában.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Könyvbemutató: Völgyesi Tilda – levonult vizek | November 26. 14 óra

Helyszín: KEG Sörművház

Völgyesi Tilda levonult vizek című első verseskötetének bemutatója.

„Nem is olyan régen a levonult vizek még halálos fenyegetést jelentő hullámok voltak. Kezdetben csak részigazságok vannak, amelyeket pillanatnyi erőviszonyok követnek, a végére pedig csak ketten maradunk. Sok minden vész oda az út során. Ezeknek egy részétől kifejezetten jóleső érzés megszabadulni, de van köztük olyan is, amit az ember magától soha nem adna oda. A hullámok viszont nem kérdeznek. Ezért mostantól valahogy úgy kell fennmaradnunk a vizen, hogy arra próbálunk támaszkodni, ami megmaradt.
Ha úgy érzed, hogy ez rólad szól, akkor jól érzed.”

A könyvbemutató során Cseri Zsolt beszélget Tildával, amit dedikálás követ majd.

Az eseményen fellép: Szesztay Dávid (Santa Diver, Kiscsillag).

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig

Tárlatvezetések az Ady Emlékmúzeumban | November 26. 15 óra

Helyszín: Ady Emlékmúzeum

Érdekes, személyes hangvételű tárlatvezetések minden szombaton 15:00-tól Ady Endre és Boncza Berta egykori közös pesti otthonában, az Ady Emlékmúzeumban.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 21-től november 27-ig