Tavaly a Post Mortem nem került a végső jelöltek közé. 

A Nemzeti Filmintézet döntőbizottságának határozata alapján Magyarország idén a Blokádot nevezi a legjobb idegen nyelvű filmek Oscar-versenyébe. A héttagú bizottság tagjai ebben az évben az NFI részéről Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Pesti Ákos, valamint Bergendy Péter filmrendező (a tavalyi jelölt Post Mortem alkotója), Novák Emil operatőr, és Kálmán András forgalmazási szakember voltak.

A Blokád Köbli Norbert forgatókönyvéből készült Tősér Ádám rendezésében, a főszerepben Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila lesz látható. A film az Antall József miniszterelnöksége alatt történt taxisblokád néhány napját meséli el, miközben a háttérben húzódó hatalmi játszmákba is betekintést nyerhetünk, ahogy a miniszterelnök magánélete is nagy hangsúlyt kap majd. A mozi további szerepeiben többek között Gáspár Tibor, Végh Zsolt és Tóth Ildikó lesz látható.

Az Amerikai Filmakadémia 2023. január 24-én jelenti be az idegen nyelvű film kategóriájának jelöltjeit, a díjátadó március 12-én lesz. A Blokád idén október 20-án kerül a mozikba.

Kiemelt kép: Pillanatkép a forgatásról (forrás: Index.hu)