Látta, miért nem ír vissza? Miért telefonált, miért nem tudott inkább írni? Miért pörgetem folyamatosan újra és újra a közösségi média oldalakat és miért érzem rosszul magam, ha nem írok egyből vissza? A digitális tér, az online világ számos negatív hatással lehet életünkre és kapcsolatainkra egyaránt.

Virtuális falak között

A mai világban fontos szerepe van a kommunikációs eszközöknek a kapcsolatok fenntartásában. Többségünk telefont használ, hogy kapcsolatban tudjon maradni szeretteivel; ez történhet hívással, valamilyen közösségi média oldal, illetve üzenetküldő applikáció segítségével. Belegondolva abba, hogy így nagyjából mindig el tudjuk érni egymást – bármilyen távolságból –, az egész kifejezetten pozitívnak tűnhet, ám az online világban lehet csak igazán elveszni. Bár az internet és a mobiltelefon sokat segít a távolság leküzdésében, ugyanakkor távolságot, egymástól való elidegenedést generál.

Az online térben rekedt ember élete a virtuális világ négy fala. Gyakran megfeledkezik a valóságról, saját környezetéről, a környezetében élő emberekről, függője lesz az internet használatának, emellett nem képes szocializálódni, valódi társas kapcsolatokat kiépíteni. Mindez depresszióhoz és szorongáshoz is vezethet. Az internetfüggőség fokozatosan alakul ki; általában az érintettek 6 óránál több időt töltenek el internetes játékokkal, vagy a közösségi média böngészésével (szimplán „szörfözéssel”), és számukra „megszűnik a számítógépen kívüli világ”.

A FoMO jelensége

Kutatások alapján a folyamatos internetes jelenlét inkább a Z generációt (1995. és 2004. között születettek) érinti – „digitális bennszülötteknek” is hívják az ebben az időszakban születetteket. Az internet által folyamatosan impulzusok érnek minket, minden gyorsan történik, a közösségi média oldalak is folyamatosan frissülnek, pörögnek, könnyen tudunk általuk értesülni a világ dolgairól, illetve más emberek életéről. A könnyen elérhető, friss információszerzés hiánya pedig szorongást kelthet bennünk, erre találták ki a FoMO jelenséget, mely az angol „Fear of Missing Out” kifejezés mozaikszava, és azt jelenti, amikor félünk attól, hogy valamiből kimaradunk, valamiről lemaradunk.

elérhető_f21
Forrás: cbsnews.com

A közösségi média által a barátaink, ismerőseink életét végig tudjuk követni, és látjuk, ahogy jól érzik magukat, szórakoznak, nyaralnak – mindezt nélkülünk, és ha nekünk éppen nincs semmi hasonlóan izgalmas programunk, előfordulhat, hogy ez rossz érzést kelt bennünk, nyugtalanok leszünk amiatt, hogy mi ebből kimaradunk. A FoMO érzése pedig arra késztet minket, hogy állandóan a telefonunkat nézzük, és a közösségi média oldalakat frissítsük, illetve, hogy amikor mi élünk át jó pillanatokat, azt megosszuk saját felületeinken, hogy mások is lássák.

A kutatások megerősítik, hogy a leginkább érintett korosztály a 13 és 33 év közötti emberek. Az egész mögött a „valahova tartozás” iránti vágyunk és a kirekesztéstől való félelem áll. Fontos, hogy kordában tudjuk tartani ezt a félelmünket, ehhez pedig az kell, hogy stabil értékrendünk legyen, és ismerjük saját képességeinket, mert különben rámegy a mentális egészségünk.

Feltételezések függőségében

Az egész online tér, a függőség, a használat és a nem használat egy ördögi kör, hisz manapság már minden az interneten történik. Baráti, munkaköri csoportok, amiket, ha nem figyelünk, akkor lemaradhatunk bizonyos események megszervezéséről, fontos információkról, ezért nem tudunk teljesen kiszállni belőle. Az online tér elhagyása nagyjából felér a civilizációból való kivonulással.

Látta, miért nem ír vissza? Az üzenetküldő applikációk sajátossága, hogy jelzik, ha a másik fél elolvasta az üzenetünket, ami pedig szintén sok frusztrációt és szorongást képes kelteni bennünk, főleg, ha az illető nem válaszol, nem ír vissza. „Miért nem ír vissza? Rosszat írtam? Nem akar velem beszélni? Utál?” – a legtöbb esetben ilyenkor negatív gondolatok sokasága fut végig az agyunkon, főleg, ha valaki számunkra fontos személyről van szó. Pedig lehet, hogy szimplán nem volt ideje, alkalma visszaírni, amikor megnyitotta az üzenetünket, közbejött valami, de hajlamosak vagyunk ezt túlgondolni. Ez a „jelenség” pedig sok vitát, veszekedést képes generálni, főleg párkapcsolatok esetén, akkor is, ha egyébként tényleg nincs semmi probléma.

Tény, hogy az online világ teljesen az életünk részévé vált, és hol megkönnyíti, hol megnehezíti azt, ezzel együtt azonban már elképzelni is nehéz, hogy milyen lenne közösségi oldalak, üzenetküldő appok és úgy egyébként mobiltelefon nélkül az életünk. Lehet nehezebbek, olykor kezelhetetlenek lennének mindennapjaink, de talán kevésbé ártana mentális egészségünknek.

Források: Pásztor Judit, Bak Gerda: Z generáció online: közösségi média használat, FoMO és a társas kapcsolatok közötti összefüggések; mindsetpszichologia.hu; 24.hu

Kiemelt kép: npr.org