A Pinkponilo stúdió 2021-es stratégiájának egyik eleme a tudásbázisú stúdióvá fejlődés, a tudatos életmódra, designra és művészetre építve. Július 23-án ismét személyesen találkozhatunk egy belvárosi műemléki épület udvarában, ahol táncperformansszal és kiállítással várjuk az érdeklődőket.

NoIron(y) / performansz

Ez a Berlinből érkezett biopamut textil másfél év pihenés után találkozott egy londoni kutatólaborban azzal az oldattal, amitől lényegében élővé változott. Nedvesség, napfény, mozgás – a fotoszintetizáló ruhadarab együtt él a táncos testével. Nagy Emese táncművész helyspecifikus, improvizatív performansz keretében viseli a konceptuális ruharadabot. Egyetlen szabályt kell betartanunk: tilos a vasalás.

A Post Carbon Lab csapatából Dian-Jen Lin kutatóval egy éve dolgozunk a ruhadarab előkészítésén, vele a londoni Sustainable Angle elnevezésű fenntartható textilvásáron találkoztunk. Nagy Emese táncművésszel korábbi együttműködések folytatása ez a kísérleti alkotás, melyet a jövőben máshol is szeretnénk majd bemutatni.

Pinkponilo
Forrás: Pinkponilo (Papp Dávid)

MNTS MSKNT – CHAPTER I. CONNECT / kiállítás

Hogyan kapcsolódunk egymáshoz? Hogyan kapcsolódunk a ruháinkhoz? Van-e még kötődés a szeparáción túl? Történetek, ahogy Ti meséltek, ahogyan mi meséljük, és ruhák, amelyekben tovább élnek ezek. Lassítás, tudatosítás, ízekre szedés és újjáépítés a forma és funkció fúziójával.

Burány Vera kiállítása kiemeli az érzelmi kötődés fontosságát a ruháinkhoz. Az öltözéktervezők gondolkodásmódját kollekciók által ismerik meg az érdeklődők, ám ebben az új típusú alkotói formában, ahol nincs valódi, meghatározott kollekció, a konceptuális öltözékek mutatják be legjobban a tervezői attitűdöt. Vera terveiben gyűjtött régi textíliák és organikus anyagok egyesítésével alkot új darabokat, amelyekhez a történetmesélés eszközét is felhasználja.

A Pinkponilo jelenéről és jövőjéről

2021-ben az egyik kiemelt stratégiai elemünk a tudásbázisú stúdióvá fejlődés, melynek fontos háttere a textilipar ismerete, a textiles iparművészeti irányvonalak tanulmányozása,  a közönség számára ezek interpretálása. A mintákból, maradék anyagokból álló textilgyűjtemény építése folyamatos kutatómunka, szeretnénk nemcsak a fenntarthatóság elvén készült textilekre, de az innovációs és experimentális textilekre is fókuszálni. 

Pinkponilo
Forrás: Pinkponilo (Papp Dávid)

Az este közreműködői:

Burány Vera- kiállítás és ruhatervezés

Kudron Anna – koncepció és ruhatervezés

Nagy Emese – koreográfus-táncművész

Dian-Jen Lin/ Post Carbon Lab (London) – innovatív ruhafestés

Donkó Rebeka – social media

Lefor Petra – sajtó és kommunikációs gyakornok

Schwenk Benjámin – tervezőasszisztens

Kik is alkotják valójában a Pinkponilo csapatát?

A Pinkponilo kreatív alkotóműhely célkitűzése 2017-es indulása óta a fast fashion üzletek által meghatározott hazai öltözködéskultúra átalakítása, a divatról és öltözködésről való gondolkodás elmozdítása a tudatosság irányába. A Pinkponilo tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozik, hazai tervezőkkel működik együtt, és olyan workshopokat szervez, melyeken a résztvevők saját ruháikat elkészítve vagy megjavítva alakíthatnak ki egy fenntarthatóbb ruhatárat. A műhely emellett befogadótérként, események helyszíneként és szakmai partnerként is működik, legyen szó kulturális-, művészeti- vagy divatprojektekről. 

A Pinkponilo tudatosan kutatja azokat a tervezőket, akik újszerű anyagokkal, illetve textilek újrahasznosításával kísérleteznek, keressük az együttműködést azokkal a hazai cégekkel, akik ipari szinten hasznosítanak újra textilhulladékot, illetve nemzetközi cégekkel, projektekkel is, akik olyan új textiltechnológiákat dolgoznak ki, amikkel például lehetséges a víz és károsanyag nélküli textilfestés. A Pinkponilo működése óta hívja fel a figyelmet a textilipar okozta károkra és a túlvásárlás következményeire, a helyi tervezők egyedi alkotói szemléletét kiemelve. Célunk a fenntartható öltözködés és ruhakészítés kutatása, terjesztése, és a hazai tervezők és szakemberek, a társadalom széles körében való promotálása. 

A stúdió a kezdetektől fogva az 5. kerületi Paloma Művészudvarban működik.

Pinkponilo
Forrás: Pinkponilo

A Pinkponilo alapítói és tervezői nem a megszokott formában gondolkoznak a divatról és az öltözködésről, minden saját projekthez és ötlethez egyedileg készülnek öltözékek. Az alkotásokat Burány Veronika, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett divattervezője hozza létre, a kivitelezésben kiegészíti Kudron Anna, aki női szabóként tanult tovább a MOME művészeti menedzsment diplomáját követően. Szabó Viktória a stratégiaépítésben vállal vezető szerepet, és művészeti területen töltött éveknek köszönhetően a film és a színház világából érkező megkeresésekre közösen, vagy további alkotókkal kiegészülve tudnak konceptuális öltözék darabokkal reagálni.

A workshopokon közösségi esemény keretében készülnek a női öltözékek, általuk az egyedi készítés, a tervezés és a varrás megszerettetése kerül fókuszba, női ruhadarabokra koncentrálva, olyanokra, mint kimonó, pólók, pulóverek, fehérneműk. Ezek esetében vagy helyben gyűjtött régebbi, akár hazai gyártású textileket, vagy európai forgalmazó partnerünkről származó organikus textileket használunk. A stúdióban készült ruhadarabok által a résztvevők megtapasztalják a ruhakészítés lépéseinek időigényességét, a kézi és gépi technológiák szükséges szakmai hátterét, illetve a textilek egyedi tulajdonságait.

Alkotóműhelyünkben más tervezőkkel és művészeti diákokkal is együttműködünk, számukra alkalmi projektekhez helyet és eszközöket biztosítunk vagy munkáinkban segítenek. Ezáltal mi is sokat tanulunk, hiszen első kézből értesülünk terveikről, igényeikről, és láthatjuk kollekciójukat, projektjeiket. Hosszú távú együttműködések keretében közös programokat hozunk létre, legyen szó akár a fenntartható divatra és öltözködésre fókuszáló kerekasztal beszélgetésekről, pop-up kiállításokról és vásárról, vagy tervezőket bemutató eseményekről.

A július 23-i rendezvény 18:30-kor veszi kezdetét.

Kiemelt kép: Pinkponilo