Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro és Bernardine Evaristo írók is részt vesznek az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztivál első “hibrid” változatán.

Az idei fesztivál a szokásos Charlotte Square-i helyszínről az Edinburgh College of Artba költözik és központi témája lesz, hogy milyen továbblépési lehetőségeket rejt a világjárvány vége. Az esemény ezért a “Tovább és felfelé – Ötletek és történetek egy változó világ számára” címszó alatt fut – írja a BBC.

Salman Rushdie, akinek nevét tavaly a Színház és Filmművészeti Egyetem melletti kiállásának nyomán halhattuk, augusztus 20-án, Edinbrugh-ban a BBC elismert újságírójával beszélget többek között az írás szerepéről a nyilvános vita alakításában.

salman rushdie edinburgh
Salman Rushdie / Kép: Joel Saget

Az augusztusi fesztivál mind a 250 eseménye elérhető lesz online, de az előadók csaknem fele tervezi, hogy személyesen is megjelenik Edinburgh-ban. Fellép többek között 2020 Booker-díjasa, Douglas Stuart, aki Shuggie Bain című regényéről beszél majd, valamint a 2019-es Booker-díj társnyertese, Bernardine Evaristo, aki brit feketék írásaiból összeállított válogatását mutatja be.

A további fellépő írók között lesz Maggie O’Farrell, Alexander McCall Smith és Val McDermid, aki a korábbi futballista Pat Nevinnel beszélget The Accidental Footballer címet viselő, új könyvének apropóján.

A fesztivál programajánlójából az is kiderül, hogy Nevin egy szocialista, katolikus családban nevelkedett Glasgow-ban, és a szektarianizmus iránti gyűlölete erősen hozzájárult ahhoz, hogy a rasszizmus felszámolására törekedjen a futballban. Miután a Kilmarnocknál és a Motherwellnél befejezte játékos pályafutását, Nevin a szakma egyik legokosabb és legérzékenyebb futballszakértőjeként az őt megillető helyre került.

“Hihetetlenül izgatottak vagyunk, hogy első hibrid fesztiválunkon a szerzők és a közönség személyesen és online is csatlakozik hozzánk, illetve szívesen látjuk a skót és nemzetközi hangok képviselőit egyaránt, hogy megvitassák ötleteiket, reményeiket és álmaikat.” – mondta Nick Barley, az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztivál igazgatója.

Az augusztus 14-30. között zajló fesztivál az online eseményeken “pay-what-you-can” rendszert működtet, vagyis minden résztvevőnek elég annyit fizetnie a jegyért, amennyit értékarányosan megfelelőnek érez. Aki pedig nem szeretne ezzel a lehetőséggel élni, számára július 22-én délben korlátozott számban, személyesen is válthatók jegyek a kiválasztott eseményekre.